TREĆI PUT NA WEMBLEYU

NAJBOLJA UTAKMICA NA OTOKU Briljantni Niko Kranjčar donio QPR-u 100 milijuna eura!

Na jednoj sam utakmici igrao sve pozicije, nisam bio samo desni bek i golman, šali se Niko Kranjčar
 QPR facebook

Dugo u noć, u zapadnom Londonu, u ponedjeljak navečer čula se pjesma navijača Queens Park Rangersa - “Que sera sera, Whatever Will Be, Will Be, We are going to Premiership...”. Iako su se tek približili finalu na Wembleyju, gdje ih čeka nabrijani Derby County, menadžer QPR-a Harry Redknapp (67) priznao je da mu je u 31 godinu bavljenja trenerskim poslom ovo bila najdramatičnija utakmica. Bio je mokar, kao da je izašao iz bazena, agonija QPR-a je trajala skoro 80 minuta, trebalo je preživjeti taj pakao u duši. Tijekom utakmice pokisnuo je izvana, a nakon utakmice i iznutra, legenda kaže da u zapadnom Londonu nije preživjela ni kap viskija...

Niko Kranjčar je odigrao veliku, možda i najbolju utakmicu u svojim engleskim godinama. U jednoj brutalnoj, ali poštenoj utakmici, punoj dramatičnih obrata, prema ocjeni engleskih medija Niko Kranjčar i Joey Burton bili su najbolji igrači i najzaslužniji za proboj QPR-a u finale. U Daily Mailu su ocijenjeni sa 7,5, irski stoper Richard Dunne je zaradio 7, dok je za koplje iznad svih bio dvostruki strijelac Charlie Austin (8). Niko Kranjčar je branio i napadao, više je trčao nego u cijeloj svojoj karijeri, takav Niko Kranjčar je Božji dar za Niku Kovača.

Treći put na Wembleyju

- Na jednoj utakmici sam igrao sve pozicije, nisam bio samo desni bek i golman. Posebno sam se istaknuo kao stoper - sarkastično je napisao u poruci Niko Kranjčar, koji je poginuo na terenu, ali i nakon utakmice, jer u zapadnom Londonu, u Hammersmithu, proslave su neobuzdane. Naročito ako njihov klub nakon 28 godina prvi put ide na Wembley, u sveti hram engleskog nogometa.

Niko Kranjčar treći put ide na Wembley. Prvi put je tamo bio s Hrvatskom 2007. godine, kada je Hrvatska pobijedila Englesku (3-2), zahvaljujući i jednom Kranjčarovom pogotku. S Portsmouthom je godinu dana kasnije pobijedio u FA Cupu, a sada ide s QPR-om izboriti člnstvo u Premiershipu. I jasno mi je zašto se tako fanatično borio na ovoj utakmici. Da su izgubili, “ujak Tony” (Fernandes), vlasnik “rangersa”, vratio bi ga u Kijev, u ratnu zonu. Zato Niko Kranjčar u ponedjeljak navečer nije bio “bebica”, već ratnik! Takav nam treba i u Sao Paulu.

Impresivna je bila slika s Loftus Roada nakon utakmice. Većina od 17.061 gledatelja utrčala je na teren i podijelila radost s igračima, sreća je bila neizmjerna. Kada ćemo takvu sreću doživjeti na terenima hrvatske lige? Ovdje su ljudi smrknuti i kada njihova momčad zabije gol, ovdje je nogomet doista samo sporedna stvar. Ali, samo ovdje...

Kažu da je ova pobjeda donijela QPR-u 80 milijuna funti (100 milijuna eura). Moguće, jer se i “ujak” Tony Fernandes radovao kao malo dijete. Ali, vidio sam i zadovoljno lice Stevea McClarena, menadžera Derby Countyja, kao da mu je draže sudariti se s ”rangersima” nego Wiganom.

Borba za reprezentaciju

Nisam siguran da njegov osmijeh ima pokriće, jer, QPR je nadigrao Wigan, i svaki drugi ishod bio bi nepravedan. Još ako se zna da su uoči sezone kladionice proglasile QPR favoritom broj jedan, zbog imidža i novca, ali i zbog igrača, koji imaju ime i prezime čak i u engleskim nogometnim okvirima.

A Niko Kranjčar? U nacionalnoj momčadi čeka ga “tučnjava” s nedodirljivošću Modrića i Rakitića, talentom Matea Kovačića i formom Ivana Perišića. Jer, on više ne spada među nedodirljive, pred njim je mukotrpna borba za status prvotimca. Ali, s ovakvim pristupom, bit će, bez sumnje, u najužem krugu za udarnu postavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 17:36