PRVI PUT NA SP-U

MUNDIAL UJEDINIO BiH Begović: 'Došli smo ovdje sa svih strana svijeta, ali svi imamo isti cilj!'

'Završili smo u ovoj reprezentaciji sa svih strana svijeta, ali svi imamo isti cilj i istu zemlju'

Završili smo u ovoj reprezentaciji sa svih strana svijeta, odgajani u različitim okruženjima, ali svi imamo isti cilj i istu zemlju. Svi smo odgajani kao Bosanci - bosanski je jezik naše svlačionice - i možda smo doista zlatna generacija.

Brani za Stoke

Riječi su to Asmira Begovića, 26-godišnjeg člana Stokea koji će u Brazilu čuvati vrata reprezentacije Bosne i Hercegovine. Begović je uoči odlaska u Južnu Ameriku za BBC progovorio o vlastitom životnom putu i očekivanjima od Svjetskog prvenstva.

Gotovo dva metra visoki Trebinjac imao je, kaže, sreće što su njegovi roditelji odlučili pobjeći 1991. godine, prije nego što se rat zahuktao.

- Nemam puno uspomena na djetinjstvo. Otišli smo kada sam imao četiri godine i to je bila najbolja odluka koju su moji mogli donijeti. Naravno da sam se kasnije educirao i razgovarao o svemu što se događalo u BiH kako bih shvatio kroz što su sve prolazili. Iako, ako nisi proživio te traume, nikada nećeš saznati kakav je to osjećaj - kaže Begović.

Begovići su prvo otišli u Njemačku, a šest godina kasnije završili su u Kanadi. Tamo je Asmir nastupao za srednjoškolsku momčad, gdje su ga 2003. godine zapazili skauti Portsmoutha i otvorili mu vrata engleskog nogometa. Danas je jedna od glavnih uzdanica izbornika Safeta Sušića. - Mislim da nismo mogli izvući bolju skupinu. Cijeli život se trudimo za ovaj trenutak, nastup na Svjetskom prvenstvu i sada ćemo biti potpuno rasterećeni. Igrati prvu utakmicu na Maracani protiv Argentine, to je po meni poanta cijele priče!

Pozitivan stav

Begović očekuje da će BiH tijekom Svjetskog prvenstva ponovno biti ujedinjena.

- Naša snaga je što imamo pozitivan stav i veselimo se izazovu. Imamo fantastične navijače, teško je opisati kakvu atmosferu su sposobni napraviti. Zbog rata je naša populacija raštrkana po cijelom svijetu i gdje god igramo, osjećamo se kao kod kuće. Kada smo bili u Americi, bodrile su nas tisuće. Navijači su nam prilično hardcore, jako strastveni. I zato ćemo učiniti sve da budu ponosni - rekao je vratar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:53