THE SPECIAL ONE

Mourinho: Budite veliki i u porazu, Barci je uvijek sudac sve kriv

Umjesto da priznaju da je Inter bio bolji, oni su napadali suca nakon dvoboja. Izgleda da su već zaboravili na Ovreboa, koji ih je lani protiv Chelseaja uveo u finale, kaže Portugalac
 AFP

Interov trener Jose Mourinho kritizirao je ponašanje Barceloninih nogometaša koji su ispriku

ZAGREB - Jose Mourinho grubo je prizemljio Barcin svemirski brod u prvoj polufinalnoj utakmici Lige prvaka. Nakon recepta za industrijski nogomet Chelseaja u osmini finala Champions lige, “Posebni” je sada pronašao protuotrov i za lepršavu, učinkovitu i ubojitu igru europskog prvaka. Messi i društvo kući putuju s dva pogotka zaostatka i u uzvratu moraju ponuditi nešto čudesno i raskošno kako bi se drugu godinu uzastopce ugurali u finale Lige prvaka.

Inter je do 3-1 stigao uz veliki osmijeh sreće, ali i uz mnogo petlje, karaktera i vještine. “Nerazzurri” su se znali iščupati iz dramatične pozicije, do poluvremena su nadoknadili rezultatski minus, u koji ih je gurnuo Pedro u 19. minuti, a početkom nastavka su iz dvije znalački razigrane polukontre bacili Guardiolin sastav na pod.

Do velike prednosti stigli su tako što su u potpunosti izolirali Ibrahimovića, u karantenu zaključali Messija i orijentirali se na okomita, brza proigravanja prema Militu koji je sudjelovao u sva tri pogotka. Na kraju se Mourinhu u finišu i sreća široko osmijehnula. Njegova se momčad, naime, u posljednjih petnaestak minuta utakmice branila autobusom igrača u vlastitom kaznenom prostoru, ali izdržala je tu kaotičnu opsadu na nogama.

Festival golova mogao je započeti na samom startu meča da je Diego Milito bio precizniji u dvije akcije. Prva lopta završila je u mreži vratara Cesara nakon što je Cambiasso odustao od duela s Maxwellom i pogledom ispratio akciju Barcina braniča koji se probio do korner-crte i povratnom loptom pronašao Pedra za 0-1.

Stanje šoka potrajalo je samo do 27. minute, kada je odlični Pandev asistirao Militu za novu priliku i još jedan promašaj. Argentinski centarfor se ipak iskupio tri minute kasnije kada je, leđima okrenut vratima, rafiniranim potezom izbacio Sneijdera u mrtvu priliku za 1-1. Nakon izjednačenja aktivnije se u igru uključio Leo Messi, ali Interovi vezisti su ga “triplirali” i pratili ga vjernije nego što CIA-ini agenti prate Obamu. Posljedica takve Mourinhove diverzije jest da argentinski čarobnjak nije stigao u priliku za udarac.

Početkom nastavka eksplozija oduševljenja na Meazzi odigrala se u režiji Pandeva, Milita i Maicona. Makedonski nogometaš je dugom loptom lansirao u protunapad Milita, on je na rubu peterca pronašao Maicona, koji je lako smjestio loptu u kut. U 61. minuti Barca je bačena na koljena kada je Milito na gol-crti zakucao Sneijderovu loptu, upućenu glavom nakon Eto’ova ubačaja.

Guardiola je pokušao oživjeti momčad bacajući indisponiranog Ibru na klupu i to mu je donekle uspjelo, ali nije se uspio iščupati iz ralja poraza. U finišu meča stigao je nadomak pogotku, ali je Julio Cesar veličanstveno obranio neke udarce, dok su drugi poput Piqueova, Messijeva i Pedrova pokušaja završavali u “mesu” Interovih igrača. Barceloni je ovo tek četvrti poraz u sezoni (Sevilla u Kupu kralja, Atletico Madrid u prvenstvu te Rubin u Ligi prvaka), ali krajnje dramatičan neuspjeh. I jamstvo jednako spektakularnog uzvrata na Nou Campu sljedeći tjedan...

INTER - BARCA 3-1 (1-1)

Inter (4-2-3-1): Julio Cesar, Maicon (od 73. Chivu), Lucio, Samuel, Zanetti, Cambiasso, Motta, Eto’o, Sneijder, Pandev (od 56. Stanković), Milito.

Barcelona (4-3-3): Valdez, Dani Alves, Pique, Puyol, Maxwell, Busquets, Xavi, Keita, Pedro, Ibrahimović (od 62. Abidal), Messi.

Sudac: Oleguero Benquerenca (Portugal).

Strijelci: 0-1 - Pedro (19, as. Maxwell), 1-1 - Sneijder (30, as. Milito), 2-1 - Maicon (48, as. Milito), 3-1 - Milito (61, as. Sneijder).

Žuti kartoni: Eto’o, Busquets, Puyol, Pique, Keita, Stanković, Dani Alves.

Stadion Giuseppe Meazza. Gledatelja: 80.000.

Milito: Nije još vrijeme za slavlje

Interov 30-godišnji napadač i argentinski nogometni reprezentativac Diego Milito upozorava navijače svog kluba da je prerano za slavlje, nakon što je Inter svladao Barcelonu s 3-1 na San Siru u prvoj polufinalnoj utakmici Lige prvaka.

Milito je dvoboj otvorio s dvije promašene čiste šanse, ali je nakon toga upisao dvije asistencije i jedan pogodak, te je dao najveći napadački doprinos velikoj pobjedi momčadi Josea Mourinha.

- Vrlo smo sretni s ovom pobjedom, jasno da smo sada puno bliže finalu. No, ništa još nije gotovo i ne treba slaviti prije vremena. Još nas čeka teških 90 minuta uzvratne utakmice u Barceloni, ali sada na Camp Nou stižemo puno mirniji - rekao je Milito, a potom je opisao svoj gol u 61. minuti za konačnih 3-1.

- Eto'o je centrirao, vidio sam da je Wesley Sneijder nakanio glavom postići gol. Lopta se ipak nekako sretno odbila do mene, pa sam ja bio strijelac.

Na kraju, objasnio je koliko je u ovom uspjehu Intera bila važna taktička priprema za utakmicu.

- Pažljivo smo proučavali igru Barcelone. Jako puno smo radili na neutraliziranju njihove opasne napadačke igre. Postavili smo snažan obrambeni blok kako bi osigurali da sjajni napadači kao što su Lionel Messi i Zlatan Ibrahimović što manje budu u kontaktu s loptom. Ono što smo pripremali u obrambenom smislu smo uspjeli na terenu sprovesti u djelo – zaključio je Milito.

tražili u portugalskom sucu Olegariju Benquerenci.

- Nismo baš tako blizu finalu kako bi se dalo zaključiti nakon ove utakmice, jer je Barcelona znatno jača i moćnija na svom terenu. Bit će nam vrlo teško na stadionu Camp Nou - izjavio je Mourinho za Rai Sport.

Smatra da njegova momčad nije trebala primiti gol u 19. minuti, kada je Pedro doveo Katalonce u vodstvo od 1-0. Isto tako, nije mu se dopala činjenica da je nekoliko Barceloninih nogometaša u tunelu nakon utakmice prigovaralo sucu na njegovom vođenju utakmice.

- Nisam zadovoljan zbog našeg primljenog pogotka, koji je proizašao iz naše pogreške. Ali, želio bih nešto poručiti Barceloninim igračima. Trebali bi se naučiti biti šampioni i kada izgube utakmicu. Umjesto da sportski priznaju da je Inter u ovoj utakmici bio bolji i jači, oni su napadali suca u tunelu nakon dvoboja. Izgleda da su već zaboravili na norveškog suca Toma Henninga Øvrebøa, koji ih je prošle godine protiv Chelseaja uveo u finale. Čini se da namaju baš najbolje pamćenje – otrovan na jaziku, kao i obično, bio je portugalski mag.

Na kraju, prokomentirao je i ružnu gestu svog napadača Marija Balotellija, kojem su navijači zviždali nakon utakmice, a ovaj je revoltirano skinuo dres i bacio ga na pod!

- Balotelli? U Interu sam od srpnja 2009. godine, koliko sam samo puta bio kritiziran samo zato što sam ga pokušavao naučiti kako treba igrati i kako se treba ponašati? A onda on u najvažnijoj utakmici cijele sezone napravi ovako ružnu i lošu stvar – kaže Mourinho.

Interov izvršni direktor Ernesto Paolillo zgražavao se nad činom napadača svog kluba i najavio kaznu.

- Balotellijeva gesta je bila grozna. Ali, baš grozna! Sigurno ćemo o njegovom ponašanju dosta razgovarati. Hoćemo li ga kazniti? O, da, apsolutno hoćemo!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:49