ZAMOR MATERIJALA

'Moramo promijeniti kalendar ili će Liga prvaka izmrvcvariti igrače''

Španjolski izbornik Vicente del Bosque prije nekoliko je dana najavio da će s popisa za Europsko prvenstvo izostaviti igrače za koje misli da su se potrošili tijekom sezone, a bez kojih će moći preživjeti.

Objašnjava kako se ne želi dovesti u situaciju da već nakon tri utakmice grupne faze gleda sagorijevanje na terenu i zbog toga ostane bez šansi da obrani europski naslov. Slične brige more i izbornike drugih favoriziranih reprezentacija, čije su zvijezde tijekom sezone, posegnut ćemo ovdje za klasičnom frazom, dale “zadnji atom snage”.

Nizozemski trener Raymond Verheijn, bivši pomoćnik Guusa Hiddinka i pokojnog Garyja Speeda, objavio je prije desetak dana detaljno istraživanje o potrošnji igrača na klupskoj razini. Trenutni asistent u armenskoj reprezentaciji, čija je profesionalna orijentacija proučavanje kondicijske pripreme nogometaša, sistematizirao je više od 27.000 utakmica u posljednjih deset sezona.

Dva ili tri dana

I dok priča o lošijim rezultatima klubova nakon kraćeg odmora nije otkrivanje tople vode, Verheijnova studija zaslužila je pažnju zbog egzaktnih brojki. Analizirajući utakmice u engleskoj, nizozemskoj, njemačkoj, francuskoj, španjolskoj, portugalskoj i talijanskoj ligi, izračunao je da će momčad s dva dana odmora protiv momčadi s tri dana odmora imati 39 posto manje šanse za pobjedu kod kuće i 42 posto slabije izglede za pobjedu u gostima.

Kritičnih pola sata

Kada se pak susretnu klubovi od kojih su i jedan i drugi prije dva dana imali utakmicu, šanse da gostujuća momčad zabije u zadnjih pola sata padaju za 50 posto. Utjecaj natrpanog rasporeda najvidljiviji je kod onih koji igraju u Ligi prvaka ili Europskoj ligi. Momčadi koje subotom igraju u prvenstvu nakon što su u srijedu nastupile u Europi u prosjeku osvajaju 0,55 bodova manje nego inače.

I Wenger se pobunio

Mnogi su treneri na adresu Uefe i Fife već slali pritužbe zbog prebukiranog kalendara, a najglasniji je bio Arsene Wenger. No, nikakav rezultat još nisu polučili. Verheijn ističe da će problem riješiti jedino pravilo kojega će se morati pridržavati svi savezi i lige. Pritom objašnjava zbog čega su portugalski klubovi sve konkurentniji:

- Njihova je liga idealan primjer. Kada Benfica u Europi igra utorkom, dozvoljeno im je da prvenstvene utakmice igraju u petak prije toga. A kada Sporting u Europskoj ligi nastupa četvrtkom, domaću utakmicu odrađuje sljedećeg ponedjeljka. Portugalci su shvatili da dva dana odmora nisu dovoljna. Tijelo treba minimalno 48 sati rekuperacije, a to je poremećeno kada već dan prije nove utakmice morate trenirati. Uefa će zbog pritiska klubova uskoro morati nešto promijeniti - kaže Verheijn.

Za kraj je objasnio nezavidnu situaciju engleskih klubova, čija liga ne želi remetiti kalendar zbog “integriteta natjecanja”. Ove su sezone Chelsea, Arsenal, City i United u Ligi prvaka odigrali 24 utakmice, od kojih su u 11 remizirali ili izgubili. Prije svake od tih 11 utakmica imali su samo dva dana odmora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 05:02