EKSKLUZIVNO ZA JL

'MODRIĆ I MANDŽUKIĆ SU DOKAZALI DA SU SVJETSKE KLASE, A LOŠE BIH SE OSJEĆAO KAD NE BIH ZVAO SAMMIRA' Štimac otkrio Židaku

 Tomislav Kristo / CROPIX

Ne znam koji će vam europski izbornik doći na intervju na Vespi? Ili, koji će vam uopće doći na intervju, oni to obavljaju uglavnom na press konferencijama i nakon toga se zatvaraju u svoj mikrosvijet. Igor Štimac nije iz te kategorije, on je zanat učio od Ćire Blaževića, koji također na intervjue dolazi na - Vespi. Čak i u ovim godinama. Za razliku od Igora Štimca, nerijetko i padne.

Poluprazna terasa hotela Park. Tog jutra je Hajduk ostao bez trenera, na Poljudu je ustoličen Igor Tudor, dojučerašnji Štimčev asistent.

- Izgubili ste više trenera nego utakmica? - pecnuo sam Štimca, koji je odmah poentirao:

- Drago mi je da je tako, to je pokazatelj da sam se okružio kvalitetnim ljudima i da smo cijenjeni. Za razliku od bivšeg stožera, moj stožer će iznjedriti pet novih stožera. I to dobrih, jakih. Radostan sam i zbog Jurčića i Tudora, to su njihove odluke. Izgubili smo na težini, morat ću popuniti te praznine...

Mišo Krstičević je prvi pick?

- Razgovarat ćemo, iako mislim da se Krstičević mora odmoriti i oporaviti od poljudskih šokova...

Pripreme u Rovinju

Nedavno ste se požalili kako je 7. lipnja neugodan i paradoksalni termin za igranje kvalifikacijskih utakmica?

- To je ozbiljan problem, moji igrači igraju u desetak raznih zemalja, za razliku od Škota, koji igraju u Engleskoj i Škotskoj i prvenstvo im završava istog dana. Pola igrača završava s klupskim obvezama 19. svibnja, četvrtina igrača 26. 5. i zadnja grupa 2. lipnja. Pripreme smo zamislili u dva dijela, šest, sedam dana provest ćemo izvan Zagreba, uz jednu prijateljsku utakmicu, pozvat ćemo i neke mlade igrače iz HNL-a. Od 26. 5. do 2. 6. bit ćemo u Hrvatskoj, vjerojatno u Rovinju.

Ispada da Hrvatska do kraja kvalifikacija smije izgubiti samo dva boda, a i ta dva ne smije izgubiti od Belgije?

- To sam znao i na početku kvalifikacija. Belgija je daleko bolja od Srbije i u tu momčad su uprte mnoge oči, jer je Belgija jedna od najpotentnijih europskih reprezentacija. Dobro smo locirali vrijednosti, uvjeren sam da ćemo znati riješiti i problem Belgije.

Može li Srbija u Bruxellesu otkinuti bodove Belgiji?

- Osim što očekujem da će Belgija pasti u Hrvatskoj, uvjeren sam da i Srbi mogu nešto učiniti, upravo zbog problema ‘praznog hoda’ do početka priprema za taj meč. No, uzdajemo se samo u sebe, koncentrirat ćemo se na poboljšanja u igri, naročito u realizaciji, s kojom nisam zadovoljan. Nakon analiza ispada da smo vrlo neprecizni, jer broj postignutih golova ne opravdava broj udaraca i prilika. Momčad teško radi na stvaranju prilika i napadači moraju biti precizniji.

Postoji skupina igrača koja ima problema s ozljedama i neigranjem? Na primjer, Kranjčar, Perišić, Eduardo da Silva?

- Znam koliko ti igrači vrijede, važno je samo da dođu svježi i odmorni. Želimo da u reprezentativnim nastupima igrači skrenu pažnju boljih klubova na sebe, reprezentacija je uvijek stavljala igrače na svjetsku mapu. Što se tiče Perišića, on je imao nesreću. Doživio je ozljedu, koja ga nije udaljila s terena, ali je odlučio nastupiti ozlijeđen. Perišić je sebi učinio veliku štetu, želeći pomoći klubu koji ga je kupio u delikatnoj situaciji, ali je odmogao i klubu i sebi. Pokazao je karakter, ali ja znam da ga ima, da ga nema ne bi igrao u reprezentaciji. On je velika buduća vrijednost naše momčadi, ali u donošenju takvih odluka mora biti mudriji. U nekoj perspektivi vidim ga na poziciji na kojoj trenutno igra Ivan Strinić.

Kovačićev napredak

Mateo Kovačić je ušao u jedan od najslabijih Intera svih vremena, bi li ga to moglo omesti? U istom problemu je i Milan Badelj, koji igra u relativno slabom HSV-u?

- Ne možemo ih stavljati u isti koš. Kovačić je mlad, bit će oscilacija, ali zrači pozitivnom energijom, dobro je obavio posao na najtežoj utakmici. On može samo napredovati. Ne sumnjam da će i Inter reagirati već ovog ljeta i stvoriti moćnu momčad. Badelj je sezonu počeo s Dinamom jako rano, prešao u HSV, odigrao nekoliko vrlo dobrih utakmica. Onda su mu počeli mijenjati poziciju, a on je, kao i Modrić, defenzivni vezni igrač, i ako ga staviš na drugu poziciju, neće biti ni približno dobar kao na svojoj prirodnoj poziciji.

Mogu li promjene trenera u Bayernu i Real Madridu utjecati na formu i raspoloženje glavnih igrača, Mandžukića i Modrića?

- Kada dolazi novi trener, obično su degradirani igrači koje je doveo bivši trener. Dovode se nova lica, koja će novi trener forsirati kako bi opravdao njihovo dovođenje. Nebitno je što će se dogoditi s Modrićem i Mandžukićem, jer, oni su svjetske klase. Ako će biti minorizirani u sadašnjim klubovima, to neće biti presudno...

Pep i Mandžo

Pep Guardiola se u Barceloni brutalno obračunao s Ibrahimovićem? Ne prijeti li ista sudbina i Mandžukiću, ako Guardiola inzistira na Lewandowskom?

- Zasad je samo Robbenu poručio da može otići, jer želi eliminirati igrača koji više misli na sebe nego na momčad. Ako je to njegova ljestvica vrijednosti, Mandžukić će biti na prvom mjestu, jer je svu energiju i znanje stavio u funkciju momčadi. Luka raste u igri, bile su dvije, tri sive utakmice, ali s ovom utakmicom, protiv Borussije, potvrdio je da je među top tri zadnja vezna igrača u svijetu. Ako neće ostati u Realu, istog časa će ga angažirati Manchester United ili City. On ne može otići niže, on će se dugo vrtjeti u top pet svjetskih klubova.

Još niste bili na svjetskom prvenstvu, a po plasmanu ste već dostigli Blaževića, četvrti ste na svijetu. Što to govori?

- Hrvatski nogomet je bolji nego bilo što drugo u Hrvatskoj. Ako smo mi močvara, neka drugi pogledaju gdje su oni! Reprezentacija je sukus golemog rada i truda nogometnih djelatnika, od instruktora koji rade u županijskim savezima, trenera koje mijenjaju kao čarape, ali na kraju, uz svu neimaštinu i nebrigu, koju društvo uporno iskazuje prema svom vlasništvu, a to su stadioni i klubovi, imamo reprezentaciju koja je četvrta na svijetu.

Je li to realni plasman, jesmo li zaista bolji od Nizozemske, Engleske, Italije i Brazila?

- Fifa je odredila način kako se dolazi do bodova. Ne računaju se plasmani na velikim turnirima. Čudi nas što je Brazil trenutno devetnaesti? Pa što, jednom će opet biti prvi, to je samo trenutna skala vrijednosti. Udarne dvije nogometne sile su Španjolska i Njemačka, Rusi su dominantni i vidjet ćemo što imaju za reći. Belgija je vrlo moćna, Portugal može svakoga ugroziti, a ne smijemo zanemariti ni Englesku.

Da li biste bili zadovoljni s takvim plasmanom i nakon SP-a u Brazilu?

- Ajmo se najprije plasirati! A zadovoljan sam samo s najvišim ostvarenjima. Bio sam svjetski omladinski prvak 1987. godine, trebao sam biti svjetski prvak 1998. godine, tko nam ima pravo ukrasti snove...

Za razliku od dijela javnosti, za vas Sammir nije slučaj. Međutim, njegovo prisustvo u nacionalnoj momčadi remeti atmosferu i mir. Incident u Walesu, zvižduci i kada se pobjeđuje, imaju samo jednu adresu. Ali, poznavajući vas, nećete odustati?

- S nikim se tu ne prepirem i ne svađam! Izabran sam da biram. Ja to radim uvijek u suradnji sa stožerom. Imam svoje viđenje nogometne igre, i u ovom poslu osnovni je zadatak biti pravedan. To što je netko drugi nanio nepravdu Sammiru i što se zbog toga negoduje ako on igra za reprezentaciju, to nije moj problem. Na osnovu onoga što on jest u igračkom smislu, zvat ću ga u reprezentaciju. Ne bih se dobro osjećao kada bih ignorirao njegove nogometne vrijednosti. U stručnom pogledu o Sammiru nema rasprave. Je li on bijeli ili crn, je li popio pivo ili dva, to mene ne zanima. Igrači su rekli što misle o zvižducima Sammiru, stali su u njegovu zaštitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 06:14