STIŽU CRNI DANI

Međimurje na rubu bankrota: Dužni smo k’o Grčka!

U Međimurju najskuplji igrači zarađuju oko 15.000 kuna mjesečno
 Andrej Švoger / Cropix

U hrvatskom nogometu sve se vrti oko Hajduka, Dinama i Rijeke, oko Mamića, Štimca, Bilića i Markovića. Postoje i drugi, manje važni klubovi i ljudi, “patuljci” koji postoje da bi spomenuti mogli funkcionirati. No, oni su rijetki gosti na naslovnim stranicama, o njihovim problemima nećete čuti ni riječ ni u Kući hrvatskog nogometa, a kamoli na nekim manje važnim nogometnim forumima.

Jedan od takvih klubova je i Međimurje! Iako dolazi iz najbogatije hrvatske regije, bori se za opstanak u jednoj “neozbiljnoj” ligi. Iako su Međimurci bogati ljudi, njihov nogometni ponos živi “na rubu gladi”, grca u siromaštvu i jedva spaja kraj s krajem. Potvrdio nam je to i Darko Turopoljec, predsjednik kluba, koji ima tvrtku u Zagrebu i koji nam je već u uvodu rekao da je biti predsjednik malog nogometnog kluba Sizifov posao.

- Da ima više razumijevanja u lokalnoj samoupravi i županiji, Međimurje bi bilo stabilni prvoligaš, koji bi se borio za vrh i kandidirao za Europu. Međutim, ‘obećanovići’, gradonačelnik i župan nisu ispunili nijedno obećanje.

Sjeverozapadna Hrvatska je najbogatija regija, ali i Varteks i Međimurje su u vodi do grla?

- Hrvatski nogomet se sveo na jednu ‘regiju’ i jednu ‘podregiju’! Regija je Dinamo, podregija Hajduk, a ostalo je - idi mi, dođi mi. Nema niti najmanje šanse u bilo kojem segmentu da mali klub bude ravnopravan s Dinamom i Hajdukom. Dobro, sad je to Cibalia, ranije su to bili Varteks i Rijeka, ali to su slučajnosti. HNS nije napravio strategiju razvoja hrvatskog nogometa. Oni se brinu jedino za Dinamo i Hajduk, a ostali su prepušteni sami sebi.

• Nemate uporište ni u HNS-u?

- Ako želite pokrenuti bilo kakav projekt, morate imati strategiju. Tako i u nogometu. No, nogometni savez lagodno živi kao servis A-reprezentacije, povremeno razbiju žabokrečinu pričama o ligi koja će imati 16, 12 ili 10 klubova, no sve se svodi samo na jedan klub, za Hrvatsku prejak, za Europu preslab. A mi nismo u jednakom položaju čak ni u Udruzi prvoligaša, Dinamo i Hajduk i tamo imaju povlašteni položaj.

• Koliko je novca potrebno da bi Međimurje živjelo bez stresa?

- Pokrili bismo se sa 1,5 milijuna eura, a sa dva milijuna borili bismo se za prvih pet mjesta.

• A s koliko sada raspolažete?

- Uglavnom s dugovima, dužni smo k’o Grčka, svako malo idemo u rebalans. Novac je najveći problem, zato je i Varteks u problemima, dok mi nekako ‘krpamo’, ali ne znam dokle ćemo izdržati.

• Koliko zarađuje najbolji igrač Međimurja?

- Niti jedan igrač ne zarađuje više od 15.000 kuna mjesečno. Većina zarađuje oko 10.000 kuna.

• Ako Međimurje ispadne, hoćete li ostati na dužnosti predsjednika, ili ćete se povući?

- Moje predsjednikovanje nije uvjetovano ostankom u Prvoj ligi, važno je možemo li posložiti stvari kak’ treba. A klub se može spasiti jedino privatizacijom, da ljudi koji daju novac mogu o nečemu i odlučivati.

Sirotinja zarađuje na klađenju

Darko Turopoljec je načeo još jednu škakljivu temu:

- Kladionice su veliko zlo hrvatskog nogometa. Više ne znaš tko prodaje, tko ne prodaje, utakmice se prodaju za tisuću eura. Rezultati su čudni da ne mogu čudniji biti. I mi se čudimo, tražimo uzore u Realu ili Manchester Unitedu, kojima se fućka za deset tisuća eura, a ovo kod nas je sve gladna sirotinja, koja tri, četiri mjeseca ne dobiva plaću i baš ga briga hoće li utakmica završiti 3-0, 5-0...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:39