SPLIĆANI PORUČILI

Marko Livaja, ostani, tu je tvoja mati...

Utakmice mlađih uzrasta Hajduka i Dinama pogledali i Slaven Bilić, Vladimir Beara, Ante Miše i skupina navijača Marka Livaje
 Vladimir Dugandžić / Cropix

SPLIT - Utakmice kadetskih momčadi, a njih čine nogometaši mlađi od 17 godina, obično se igraju pred najviše stotinjak gledatelja: roditelji, rodbina, prijatelji igrača i tek poneki znatiželjnici znaju tu navratiti.

No, u Splitu, u kojem ljudi vole nogomet, i od kadetskih utakmica da se napraviti pravi spektakl. Naime, u petak popodne na tribinama uz pomoćno igralište na Poljudu natiskalo se oko dvije tisuće gledatelja, posjet je to kakav mogu samo sanjati mnogi naši provoligaši.

Senzacionalna atmosfera

Veliki interes izazvao je turnir Kup sv. Duje, na kojem uz domaćina, Hajduk, igra zagrebački Dinamo, ali i dva kluba iz inozemstva, praška Sparta i rimski Lazio. Ideja je šefa Omladinske škole Gorana Vučevića i kordinatora Denisa Kosora da turnir postane tradicionalan i da predstavlja svojevrsnu smotru mladih nogometaša izuzetno zanimljiva godišta, na prijelazu prema pravom, ozbiljnom nogometu. Već se može reći da je turnir uspio jer organizacija je bila sjajna, utakmice zanimljive, a odjek stvarno senzacionalan.

Bilo je puno i poznatih lica, od izbornika Slavena Bilića, preko Ante Miše, do legendarnog Vladimira Beare, kompletne momčadi Hajduka s trenerom Stankom Poklepovićem

Može se reći da je za cijeli događaj kao naručena došla priča o ponudi koju je šesnaestogodišnji kadetski napadač bijelih Marko Livaja dobio od milanskog Intera. Jer samo zbog Livaje, koji je prva zvijezda ovog turnira, došlo je barem petstotinjak gledatelja više.

Mladi Kaštelanin, koji se još lomi oko toga da li da ostane u Hajduku ili da ode u Inter, dobio je čak i svoj transparent na tribini: “Marko Livaja… Ostani tu, tu je tvoja mati”.

Finale: Dinamo - Lazio

- To su moji prijatelji, drago mi je što su došli da mi budu podrška - rekao je Livaja, koji je i na terenu bio u prvom planu. U utakmici protiv Lazija u nekoliko navrata izmamio je pljesak gledateljstva iako nije zabio gol, ali se silno trudio i demonstrirao svoj neosporni talent.

No, kadeti Lazija bili su bolji od Hajduka, dobili su sa 2-0 te će igrati u nedjeljnom finalu protiv Dinama, koji je sa 1-0 (gol Filipa Leke) svladao prašku Spartu.

Raspored za nedjelju: 9.45 sati - utakmica za 3. mjesto: Hajduk - Sparta; 11.30 sati - finale: Dinamo - Lazio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:55