HNS ODUSTAO OD KANDIDATURE

MARIN BRBIĆ U ČUDU 'Split je pokazao veliku želju, prelako se odustalo od EP-a!'

Šteta što se barem nije pokušalo naći neko rješenje - možda se tom problemu moglo ozbiljnije pristupit

Sve izglednije odustajanje HNS-a od kandidature Hrvatske za domaćinstvo Eura 2020. nije nešto što bi moglo iznenaditi čelnike Hajduka pa ni gradske vlasti Splita. Vodeći ljudi hrvatskog nogometa u posljednjih su nekoliko javnih istupa dali naslutiti takav rasplet, valjda iz razloga što su procijenili da bi kandidatura za europsku nogometnu smotru bila preveliki financijski zalogaj za posrnulo hrvatsko gospodarstvo.

U HNS-u nemaju sredstava za samostalnu kandidaturu, a državna, odnosno gradske blagajne također su prazne.

Novca nema, to je jasno svima, ali Hajdukov predsjednik Marin Brbić smatra da se moglo kvalitetnije pristupiti pitanju kandidature:

- Šteta što se barem nije pokušalo naći neko rješenje. Možda se tom problemu moglo ozbiljnije pristupiti i čini mi se da prelako odustalo. Tim više jer je ostalo još šest godina do Eura. Naravno, teško mi je dati neki detaljni komentar jer nisam sasvim upućen u kandidaturu, ne znam pravila igre pa ne mogu reći ni koliki su sve troškovi koje bi morali snositi - rekao nam je prvi čovjek Bijelih na spomen sve realnijeg odustajanja od domaćinstva Eura 2020.

Premda još nema službenih informacija da je priča gotova, u Splitu i Hajduku žale zbog najava koje stižu iz HNS-a.

- Jasno da žalimo, htjeli smo sudjelovati u tome i mislim da su to ovaj klub i grad zaslužili. Međutim, osim želje i volje za organizacijom Eura, nismo mogli učiniti ništa više niti znamo puno više o procesu kandidature. Mislim da se tome trebalo pristupiti zajedničkim snagama, razgovarati i ujediniti se kako bismo našli najbolje rješenje. Sva ova prepucavanja koja su se događala i još se događaju ne služe nikome na čast. Grad Split je trebalo shvatiti kao ozbiljnog partnera, HNS je trebao uspostaviti bolji odnos s splitskim gradskim vlastima - smatra Brbić te dodaje: - Način komunikacije je bio loš, šteta zbog toga jer mislim da se boljim dijalogom moglo nešto više napraviti.

O financijama, odnosno iznosu koji bi se trebao uložiti u Poljud da bi stadion zadovoljavao uvjete propisane od UEFA-e predsjednik Hajduka nije imao komentar jer su sve procjene napravljene proizvoljno, bez detaljne analize.

- Spominjale su se razne svote, ali o njima je teško govoriti jer do toga nije ni došlo. Ponavljam, komunikacija nije bila na pravoj razini pa je suvišno pričati o svemu ostalome.

Što se tiče Hajduka, odustajanje od kandidature će sigurno poremetiti plan o temeljitoj obnovi Poljuda, ali ipak će na stadionu u kratkom razdoblju biti određenih promjena.

- Nama to ne mijenja previše na kratkoročnim obvezama, što se tiče stadiona, odnosno problema koje moramo riješiti. To su prije svega travnjak pa brojači ulaznica te sustav za video nadzor. Nadamo se da ćemo to srediti do početka sljedeće sezone, moram reći da je Grad Split pokazao dobru volju i želju da se to što prije riješi kako bi stadion ispunjavao sve temeljne uvjete propisane od UEFA-e - najavio je Brbić hitne zahvate na Poljudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 01:04