ŽELI ULOŽITI KOD NAS?

Mandarić: Odustao sam od Hajduka, ali čuo sam da je Rijeka klub velikog potencijala

Milana Mandarića (72), nogometnog biznismena, upoznao sam prije dvadeset godina. Dinamo je igrao na novogodišnjem malonogometnom turniru u Zürichu, a Mandarić je tada bio vlasnik momčadi iz St. Louisa. Naravno, starom nogometnom šmekeru za oko je odmah zapela virtuoznost Zvonimira Bobana. Naravno, diskretno se raspitao kolika je cijena nogometnog čarobnjaka iz Zagreba:

“Dvanaest milijuna dolara? Toliko će AC Milan platiti za njega. Vrijedi svaki dolar...”

U Kopru na gubitku

Bogati ljudi trguju i nogometnim klubovima, pa je tako Milan Mandarić napustio Ameriku i sletio u Englesku, u Portsmouth, na vječito rasprodani Fratton park. Tamo je upoznao Harryja Redknappa, ali i hrvatske nogometaše, između ostalih i Roberta Prosinečkog. Za trenera je postavio Velimira Zajeca, želio je u klub dovesti kao ikonu i Georgea Besta. Godinu dana prije nego što je umro! No, nakon kratkog uzleta Portsmouth je počeo klizati prema dnu. Mandarić se povukao, pokušao u Leicesteru, a danas je vlasnik Sheffield Wednesdaya, nekad slavnog kluba, koji je pao u treću ligu. Iskusni nogometni biznismen vjeruje da će s klubom koji već 15 godina životari, ući u Premiership. Za početak je iz novčanika izvadio 20,000.000 funti.

Zanimali su nas motivi nogometnog biznisa. U Hrvatskoj je to bacanje novca u bunar, neminovni odlazak u bankovni minus. Mandarić to ne gleda na taj način:

- Biznismeni nikad ne ulaze u posao da bi izgubili novac. Nikad nisam izgubio značajniju svotu, ulažući u klubove, osim u Kopru, ta avantura me koštala oko 2,000.000 eura. Ali, ostavio sam klub na prvom mjestu i 400.000 “živih” eura u blagajni. Dakle, ni to nije bio promašaj, iako su me prevarili s gradnjom stadiona. No, taj gubitak ne doživljavam kao kraj svijeta. A što se Sheffielda tiče, računica je jasna. U klub sam uložio 20 milijuna, ako se popnemo u Premiership stadion od 40.000 bit će rasprodan, klub će vrijediti 100 milijuna funti. Slavni klub, kojega 15 godina nije bilo nigdje, s fanatičnom publikom, tu se jednostavno ne može izgubiti...

Obožava kupovati mlade igrače, radije u njih ulaže novac nego u skupe trenere, kojima “uvijek trebaju još dva igrača”. Ne ustručava se kupiti ni klub u problemima, a logika je uvijek ista - ako već ne mogu zaraditi, ne želim ni izgubiti.

On zna kako s novcem

- Vukli su me u Zvezdu i Partizan, ali nisam želio u to ulaziti. Kada je Tomislav Ivić bio u Standardu iz Liegea, razgovarali smo i o Hajduku, čak smo u jednoj varijanti razmišljali da kupimo klub. Ali, čuo sam da su u igri drugi ljudi, lokalni ljudi, koji bolje poznaju stanje u i oko kluba. A nakon što je i Ivić izgubio interes, odustao sam i ja.

Kad smo završavali ovaj razgovor, Mandarić nije pitao ni za Dinamo ni za Hajduk:

- Zanima me Rijeka! Čuo sam da je to klub velikog potencijala, izuzetno odane publike, treći klub u Hrvatskoj. Razmišljam o tome...

Rijeka je dobra “udavača”, a Mandarić je čovjek koji ima novca i zna s njime.

Nogometnog biznismena, koji već godinama živi u srcu Premiershipa, pitali smo o trenutnom stanju u engleskoj ligi.

Abramovič bez strasti?

Je li Manchester United praktički već osvojio naslov prvaka?

- Manchester United je nogometna mašinerija, vrlo dobro organiziran klub. Ali, ne bih rekao da je prvenstvo već gotovo, jer i Arsenal ima sličnu organizaciju, iako Manchester United i na terenu i izvan njega ima dimenziju više. Na žalost, Chelsea ovisi samo o jednom čovjeku, Romanu Abramoviču, i ako u njemu još ima nogometne strasti, Chelsea može ugroziti nedodirljivost sir Alexa Fergusona. Na žalost, Liverpoolu će trebati godine da se sredi, preduboko je potonuo, a i Manchester City, bez obzira na novac, ne može se preko noći popeti na vrh.

Niste spomenuli Tottenham, a baš će se ove nedjelje na White Hart Laneu odigrati jedna od najzanimljivijih utakmica ovogodišnjeg prvenstva - Tottenham i Manchester United?

- Spursi su veliki klub, u koji je Harry Redknapp došao u naponu trenerske karijere. Imaju vrlo zanimljive igrače, puno toga Harry gradi i na Hrvatima. Ja sam ih počeo dovoditi u Portsmouth, dok je Harry još bio trener “mornara”, ja sam ga “zarazio” Hrvatima, shvatio je da su hrvatski nogometaši silno talentirani. Ako Tottenham uđe na Olimpijski stadion za 80.000 gledatelja, mogli bi postati jedan od najjačih europskih klubova, iako već danas Tottenham može igrati sa svakim, pa i s Manchester Unitedom.

Koji engleski klub ima najveće izglede u Ligi prvaka?

- Svaki klub će imati problema s Barcelonom. Iako, i oni zavise o nadahnuću jednog jedinog igrača, Lea Messija. On je ekstra klasa, on stvara razliku. Kako sumnjam da u Abramoviču još gori entuzijazam, bojim se da od engleskih klubova samo Manchester United ima izgleda protiv španjolskih nogometnih divova. Iako je danas zapravo nemoguće igrati protiv Messija, nema protulijeka...

U Engleskoj se puno govori o talentu Luke Modrića. Je li dosegnuo klasu Roberta Prosinečkog?

- Nije fair pitanje za mene, jer za mene je Robert Prosinečki “izvanzemaljac” i ne vjerujem da će Modrić ikada biti Prosinečki. On je mlad, fantastično darovit nogometaš, ali kada me to pitate, kao da tražite da usporedim Prosinečkog i Di Stefana. Iz mojega kuta, nitko ne može dosegnuti maštu Roberta Prosinečkog, pa ni Modrić.

Što biste savjetovali Niki Kranjčaru. U Hrvatskoj hit-igrač, u Tottenhamu uglavnom na klupi?

- Da je moj klub Sheffield Wednesday u Premiershipu, bez razmišljanja bih kupio Niku! Takav igrač vam uvijek treba. Ne jednom sam s Redknappom razgovarao o toj temi. Iako je prvoklasan nogometaš, “ušao je u crnu rupu”. Kaže Harry: “Čak i da želim riskirati, nemam ga pravo postaviti u udarnu momčad. Ne zato što je Gareth Bale bolji, jednostavno ne mogu. Iako znam da je grijeh držati ga na klupi...” I protiv te logike se jednostavno ne može i zato bih Niki Kranjčaru preporučio da što prije promijeni klub...

Zaljubljen u Prosinečkog

Harry Redknapp je i Mandarićev “izum”. Danas figurira kao budući engleski izbornik:

- To mjesto ni za koga nije rezervirano, iako je Harry jedan od najozbiljnijih kandidata. Neslužbeno, on je najbolji engleski trener, u času kada je Alex Ferguson na kraju puta najveću kreativnost pokazuje Redknapp. Možda on ipak spasi engleski nogomet...

Milan Mandarić je pred novim izazovom. Čovjek koji je obožavao dvojicu nogometaša (George Best i Robert Prosinečki), koji je na englesko tlo doveo prvog i jedinog hrvatskog trenera (Velimir Zajec), danas se vratio u treću ligu. U njemu još uvijek ima strasti i motiva satima razgovarati i o NK Rijeka, koji ga očito privlači. U cijeloj priči nitko ne spominje novac! Očito je to “sekundarna stvar”...

Milan Mandarić

rođen je 5. rujna 1938. u Vrebcu kraj Gospića iz kojeg se preselio u Novi Sad gdje je odrastao

sa 21 godinom preuzeo je očevu radionicu mašinama pretvorivši je u najveću tvrtku u Jugoslaviji

zbog političkih pritisaka 1969. je emigrirao u SAD

prvi europski klubovi koje je kupio bili su Charleroi i Nice

1998., nakon prodaje Nice, postao je vlasnik Portsmoutha s kojim je napravio najveći uspjeh ušavši u Premiership 2003.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 00:43