PIŠE TOMISLAV ŽIDAK

Mamiću, vrati trenerima dostojanstvo!

Zdravko Mamić je trenere trošio tako brzo da danas mora krenuti ispočetka
Zagreb, 260209.Stadion u Maksimiru.Konferencija za novinare u Nk Dinamo, dan nakon konferencije u Splitu. Dopredsjednik Dinama Zdravko Mamic odgovara na optuzbe gradonacelnika Splita Ivana Kurete i predsjednika Hajduka Mate Perosa, u plavom salonu. Foto: Drago Sopta / CROPIX
 Drago Sopta / CROPIX

ZAGREB - Kada bi na ovom prljavom i kvarnom svijetu na stolu bila još samo mrvica fair playa, navijači modrih, novinari i uprava Dinama gospodski bi dočekali Krunu Jurčića i nakon utakmice s Karlovcem pljeskom ga ispratili onih stotinu metara od klupe do svlačionice. Nažalost, takvih vremena više nema, za svoja dva naslova prvaka, koja niti jedna Dinamova monografija ne može prešutjeti, Kruno Jurčić će najvjerojatnije dobiti “topli stisak ruke” i - goodbye drink!

No, kako je svjet izopačen do srži, već danima se hrvamo s novinskim spekulacijama - “Jura iz Maksimira, Jura u Maksimir!” Nakon blijede i bijedne šibenske večeri i Mamićeve mučnine u želucu od neprobavljivog nogometa, Kruno Jurčić je iz novinarske perspektive smijenjen, a ustoličen je Nikola Jurčević, koji iz kolegijalnosti još nije rekao “da”, ali ni “ne”. Niti je moj negdašnji susjed iz Petrove ulice rekao - nije fair to što radite Kruni! Jer, to su jednom radili i - njemu!

Kada bi nogometnim svijetom vladala nogometna logika, ne bih uopće bio u dvojbi; predložio bih Mamiću Zlatka Kranjčara. Bez obzira na privatne animozitete, do kojih Mamić biznismen sve manje drži, njegova logika je - europski Dinamo. A Kranjčar, kojega držim najboljim hrvatskim trenerom, danas je u službi Dejana Savićevića i crnogorske reprezentacije u Podgorici. Da je moguće, predložio bih Josip Kužea, koji je Dinamu vratio dostojanstvo i šampionski štih, ali on je u Tirani. Da nije ožiljaka iz prošlosti, koji su možda i zaboravljeni, “servirao” bih Mamiću Velimira Zajeca, koji ima iskustvo grčke lige, Premiershipa i uspješne serije s Dinamom u Ligi prvaka. S njim bi Dinamo dobio ozbiljnost, Mamić bi razblažio netrpeljivost tribina prema upravi, ali - od Maksimira do Draganića, gdje Zajec danas živi, veća je kilometraža nego do Mjeseca.

Da su u pitanju simpatije, predložio bih Roberta Prosinečkog, ali poznavajući zagriženu zagorsku narav i “čavel v glavi”, koji mu je Dinamo jednom zakucao u taštinu, sumnjam da bi “mozak nacionalne selekcije” sjeo na Dinamovu klupu. Iako je igrao u Zvezdi, Realu iz Madrida, Barceloni, Oviedu i Sevilli, ipak je samo Dinamo njegov klub. Ali, ožiljci, kao i u Zajecovu, Kranjčarovu, i u njegovu slučaju još nisu zacijelili...

Zdravko Mamić je trošio trenere tako brzo da danas mora početi ispočetka! Svaki od njih je donio nešto, ali svi su se skotrljali niz maksimirske štenge. Ćiro je vratio vjeru, Kuže dostojanstvo, Soldo ponos i ego, koji je nemoguće slomiti, Ivanković rekorde i ravnodušnost navijača prema trenerima, a Kruno Jurčić fanatizam, ali i odbojnost prema medijima i bliskost s gazdom, što mu i nije baš bilo od velike pomoći.

Na kraju ove priče bit će kako Mamić kaže! Kakav Izvršni odbor, kakvi mediji, kakva publika. On će se zaključati u svoju tamnu komoru, u koju neće pustiti ni brata i - odlučiti! No, dok će u “cameri obscuri” vagati tko je najbolje rješenje, hoće li svojoj taštini postaviti pitanja: Nudi li Nikola Jurčević europski program i osvježenje? Nudi li novi trener prostor Tomečaku i Kramariću, igračima koji samo zahvaljujući Mamićevoj i Jurčićevoj tvrdoglavosti još nisu postali zvijezde?

Što će se u ventilaciji svlačionice dogoditi s Badeljom? Jesu li milijuni u recesiji važniji od klupskog prosperiteta? Kako riješiti pitanje Marija Mandžukića, jednog od boljih igrača zadnjih Dinamovih godina, ali u stalnoj prepirci s klubom, trenerom i samim sobom? Da li graditi igru za Ligu prvaka (?) na Sammiru ili napokon raskrinkati i tu zabludu? Naravno, ako je Sammir zabluda i ako on ipak nije “carevo novo ruho”? I je li Dario Šimić novi lider svlačionice, može li se nagovoriti “godine” Roberta Kovača da podmetnu leđa za još jedan Dinamov pokušaj?

To su samo neka pitanja za glavnog Dinamova menadžera kada se povuče “u tamu vlastite kože”, jer smjenom Krune Jurčića neće riješiti baš ništa. “Jura u Maksimir, Jura iz Maksimira”. Trenerima u Dinamu treba vratiti dostojanstvo, pravo na selekciju i pravo na odlučivanje, a ne samo pravo na najveće plaće u državi za naslove prvaka, koje ionako osvaja autoritet Zdravka Mamića!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 15:55