LIGA 16 U POVIJEST

Mamić smanjenjem lige pokazao tko je neokrunjeni vladar HR nogometa!

Nekolicina zastupnika žalila se na lobistički presing u koji su navodno bili uključeni i političari poput Friščića i Adlešičke. Novi format 1. HNL podržalo je 30 od 48 nazočnih skupštinara
 Drago Sopta / Cropix

ZAGREB - Na ulazu u dvoranu hotela Sheraton glumio je hostesu dijeleći propagandni letak za ligu 10 i protiv lige 16. Onda je kao gost (čitaj: inspicijent) HNS-ove Skupštine iz prve klupe nadzirao sjednicu pazeći da nešto ne krene po zlu. Kada je na koncu u zraku vidio 30 zelenih kartona - skupštinski blagoslov za upokojenje lige 16 - izletio je iz dvorane izbjegavši mikrofone. Zdravko Mamić je proteklih dana vještinom Vladimira Šeksa plivao kroz zakonske meandre i zakulisne igre da bi do kraja izgurao svoju inicijativu za uvođenje 1. HNL sa 12, odnosno 10 klubova. I usput pokazao tko je neokrunjeni vladar hrvatskog nogometa.

Protivnici skraćenja lige glasno su branili svoje stavove, argumentirali da novi sustav stremi elitizmu i pogoduje menadžerima, trubili da o broju prvoligaša ne bi trebala odlučivati HNS-ova Skupština nego Udruga prvoligaša, ali na kraju nisu imali izgleda jer nije prošao prijedlog da se pristupi tajnom glasovanju. Odlučeno je da stvar mora biti transparentna. Tako je od 48 zastupnika njih 30 glasovalo za promjenu, 13 je bilo protiv, a jedan je ostao suzdržan. Javnosti nije objašnjeno gdje su isparila četvorica zastupnika.

- Nekorektno je prema nama iz provincije da nas nazivaju dan uoči Skupštine i obrađuju nas kako bismo promijenili svoje odluke. Format lige uopće ne bi trebao biti na dnevnom redu Skupštine. Mi bismo trebali raspravljati je li vrijeme za odustajanje od profesionalizma, o tome kakva je realna slika društva u kojem živimo i kako se odražava na nogomet u cjelini - rekao je Josip Šarić, predsjednik Vukovarsko-srijemskog ŽNS-a, jedan od protivnika rezanja.

Ivan Herak je kao predstavnik Udruge prvoligaša branio odluku svoje asocijacije “da se konzerviraju odnosi” sve dok skupštinarima na stol ne slete opsežne analize.

- Nije nam objašnjeno kako će to liga 10 popraviti regularnost, kako će poboljšati infrastrukturu, kako će klubovi izbjeći financijski kolaps i kako će se promijeniti arhaični modeli financiranja. Usporedbe Hrvatske sa sličnim državama i njihovim BDP-ima ništa ne dokazuju. Da je BDP argument, moja Istra bi igrala s Manchester Unitedom u Ligi prvaka jer ostvaruje 40 posto turističkog prihoda ove zemlje i ima Tvornicu duhana Rovinj...

Bosna i Norveška jedine drže 16 klubova

zemlja broj klubova sustav klubovi koji ispadaju

Danska 12 trokružno 2

Finska 12 dvokružno 1+1

Slovačka 12 trokružno 1

Norveška 16 dvokružno 2+1

Irska 10 četverokružno 0+2

Gruzija 10 četverokružno 2

BiH 16 dvokružno 2

Moldavija 12 trokružno 2

*sustavi natjecanja u nacionalnim nogometnim prvenstvima zemalja koje brojem stanovnika odgovaraju Hrvatskoj

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:23