EKSKLUZIVNI INTERVJU

Mamić: Mandžo, na proljeće daj 15 golova i biraj si klub!

 Drago Sopta / Cropix

MEĐUGORJE - Dugo vremena Zoran Mamić nije istupao u medijima. Sportski direktor tek tu i tamo znao je izreferirati pokoju rečenicu o aktualnostima, najčešće je to bilo u prolazu. Svaki pokušaj za neki opširniji razgovor dočekao je na “volej”.

- Nemam potrebe biti često u medijima, a i ne sviđa mi se način na koji se prati Dinamo. Ajmo reći da je to neki mali revolt. Kako novine pišu, ispada da smo puni problema. Imamo ih, ali nije to baš tako.

Ipak, u Međugorju je “spustio ručnu”. Razloga za zadovoljstvo ima napretek.

- Ciljevi koje smo postavili su ispunjeni.

Međutim, “modri” su razmazili svoje navijače u tolikoj mjeri da se dvostruka kruna smatra po normalno. Iskorak u Europi još uvijek je na čekanju.

- Intimno sam se nadao da možemo ove sezone do rezultata, ali neke naše gluposti su nas skupo koštale. No, treba biti svjestan situacije u kojoj se nalazimo. U ovakvim uvjetima Dinamo postiže fantastične rezultate. Od četiri glavna uvjeta financiranja mi smo ispunili samo jedan. Nema sredstva od TV prava, ulaznica i suvenira. Samo transferi. To je stvarnost od koje se ne može pobjeći - smatra Mamić kojeg nije iznenadila visoka cijena koju je Lyon dao za Lovrena.

- Možda je iznenađujuća tek brzina u odnosu na njegove godine, ali na toj poziciji smo sada i u bližoj viziji dobro pokriveni. Strašno bih se protivio da se na njegovu mjestu našao Badelj koji je jako važan za ekipu. Ili Sammir i Morales.

Za trenera se dugo nagađalo da je na izlaznim vratima.

- Kruno nikada nije visio. Nikada. I kada ga je “ulica” smjenjivala, imao je punu podršku i Zdravka i mene. Preuzeo je ekipu u nezavidnom trenutku i uzeo duplu krunu. Mlad je trener s prostorom za napredak. Ima grešaka, ali tko ih nema? Kvaliteta rada na treningu je na svjetskoj razini, a Krunina energija i ljubav prema Dinamu fantastična. Sretni smo da ga imamo i ostat će još dugo ovdje.

To se savim sigurno ne može reći za Mandžukića koji je u mislima već stanovnik neke od Liga petica.

- On je sigurno naš najbolji igrač, ali nema konkretne ponude. Osobno, nadam se da će ostati, zabiti 15 golova na proljeće i birati klub. Znam da je nestrpljiv i da bi htio krenuti putovima svojih bivših suigrača, ali trebali bismo mu pomoći svi zajedno da prebrodi to razdoblje.

U Dinamu nema više Chage i Vile. Suarez je na odlasku, a Ante Tomić trenira i ne igra.

- Chago treba kontinuitet i ocijenili smo da je bolje da ode negdje gdje će ga imati. Vila se nije uspio prilagoditi. Nije htio učiti jezik, bio je povučen. U takvom stanju ne možeš napredovati i otišao je posudbu u Albaniju. Suarez će u Argentinu ili Ekvador, a Ante Tomić je posebna priča koja tišti sve nas u klubu. Izuzetno karakterna i dobra osoba. Sjajan nogometaš koji mora shvatiti da treba igrati. Prelomiti u glavi da ode iz svoga kluba, iz svoga grada, u sredinu gdje će igrati. Pomoći ćemo mu u tome.

Pap je primjer kako Dinamo često kupuje “mačka u vreći”.

- Ne bih se složio. Po meni, veći je problem što mi ne dajemo šansu strancima. Slepi nije sletio na Pleso, a već je netko pisao o Čehu i paštetama. Sammiru se pokazivao put na aerodrom nakon dva treninga, a on sa 22 godine ima pet osvojenih prvenstava. Neki dan mi je Cufre rekao da nikada nije vidio takav pritisak na strance, a igrao je u Romi. Svi oni čitaju novine ili idu na internet. Prevede im netko. Ja sam bio vani i nisam to doživio. Mene je Calmund naučio u Bayeru da čitam novine samo kad pobijedimo. Neki od njih još uvijek nisu dovoljno sazrijeli da prijeđu preko toga.

Možda bi im u tome pomogao psiholog. Takva praksa sasvim je normalna na zapadu.

- Nešto smo pričali o tome, ali imamo problem što je u Hrvatskoj premalo stručnog kadra za takvu vrstu suradnje.

Prijelazni rok za Dinamo još uvijek nije završen. Čeka se “jack pot”, a on se nalazi u Osijeku.

- Zna se stav svih u klubu prema njemu. Pogotovo Krunin. Htjeli bismo ga vidjeti i zna se koliko smo spremni platiti. Zdravko im je ponudio milijun eura.

Osijek se nije niti oglasio. Ali, prostora za pregovor još uvijek ima.

- I Lyon je nudio pet milijuna eura za Lovrena. Zna se gdje smo završili na kraju. Zato što smo razgovarali. Iz Osijeka, nažalost nema signala da su spremni sjesti za stol - završio je Mamić.

Zdravko me zove u 4 ujutro i priča o Dinamu

Bratska ljubav je na vrhuncu. Iako su karakterno sušta suprotnost, Zdravko i Zoran Mamić skladno se nadopunjuju u Maksimirskoj 128.

- Funkcioniramo odlično, kao što smo to činili cijeloga života. Dok sam igrao u Njemačkoj nije prošao dan a da se nismo čuli nekoliko puta. Iskrica bude, ali to je normalno ako želimo bolje za Dinamo. Ciljevi su isti, ali putovi do njih ne trebaju uvijek biti identični.

Mlađi brat zamjera onom starijem pretjeranu temperamentnost.

- Žao mi je što nekada tako reagira. Impulzivno. Svjestan sam da takav nije svima simpatičan, ali meni je objašnjiv. On je 400 posto unutra. Sve poslove je zapostavio zbog Dinama. Zna me nazvati u 4 ujutro da bi pričao o Dinamu. Ja mu kažem da spavam, a on mene pita jesam li normalan - smije se Zoran koji priznaje da je bratova ipak zadnja.

- Uvijek će me saslušati, ali odlučit će po svome. Uostalom, on je šef.

Dinamo 2013. u očima Zorana Mamića

Lončarić - Vrsaljko, Barbarić, Bagarić, Pivarić - Tomečak, Mlinar, Badelj, Musa - Kramarić, Antolić

Nemamo kadar za skaute

U Maksimiru se intenzivno razmišljalo o razvoju skautske službe, ali ne postoje kvalificirani ljudi u koje se Dinamo može pouzdati.

- Nama trebaju osobe koje se razumiju u nogomet, koje imaju dobre kontakte i znaju jezike. Međutim, takvi, a riječ je o bivšim igračima, nemaju svoj interes. Situirani su i imaju privatne poslove.

Ako Dinamo ne može parirati svjetskim klubovima na zapadnim ili južnoameričkim tržištima, izvjesno je da je njihovo područje bivša Jugoslavija.

- Tu se trebamo orijentirati i nalaziti talente. Vani se ide na sreću.

I sam je bio na ledu

Sportski direktor Dinama zna kako su se osjećali Balaban i Šokota prije nekoliko mjeseci, odnosno Papadopoulos i Suarez. I sam je svojevremeno bio na ledu u Njemačkoj.

- Kad sam bio u Ahlenu, imao sam odličan ugovor, ali i klauzulu o pozamašnom bonusu ako odigram 24 utakmice. Stigao sam u klub, odmah postao kapetan i odigrao 23 utakmice od prve do zadnje minute. Poslije više niti sekunde. Trenirao sam odvojeno, istrčao stotine kilometara, ali kako se kraj karijere bližio, s osmijehom na licu sam to popratio.

Hajduk je uveo “mobbing” u HNL kada je kao sredstvo prisile naručio Jerteca i Buljata na trening u 7 ujutro.

- Teško mi je komentirati što se događa u Hajduku. Osobno ne bi nikada igrače naručio u sedam ujutro. Pokazali smo na primjeru Papa i Suareza kako se odnosimo prema svojim igračima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 05:06