U ZAGREB PO BODOVE

Makedonci otkrili taktiku: 'Nećemo igrati bunker, zatvoriti ćemo im najbolje igrače i napasti'

U srijedu će Fifa objaviti svoju novu ljestvicu najboljih svjetskih reprezentacija. Na njoj će Makedonci doživjeti pomak i ući u top 100, ali već sam podatak da su do jučer bili na 102. mjestu govori da je makedonski nogomet u velikoj krizi. Četiri njihova predstavnika u europskim su kupovima ovoga ljeta uspjeli izbaciti samo momčadi iz San Marina i s Malte, a reprezentacija je u posljednje tri godine u službenim natjecateljskim utakmicama uspjela dobiti samo Andoru. Dvaput...

Dolaskom Čedomira Janevskog na kormilo reprezentacije Makedoncima su apetiti ponovno porasli. Janevski je u ovom trenutku najugledniji makedonski trener i nitko ne sumnja u njegovo znanje. No nije problem u Janevskom, već u kadru. Makedonski izbor nije širok i od Janevskog se ne mogu očekivati radikalne promjene. Kad ne može u kadru, može u pristupu.

- Naša zamisao je da u Maksimiru pokažemo da imamo izbalansiranu momčad, a ne da igramo bunker. Prvo im moramo zatvoriti najbolje igrače, potom napasti - otkriva Janevski.

Prethodnik Janevskog John Toshack igrao je s trojicom u zadnjoj liniji, no Janevski je poručio da bi mu za takvo uigravanje trebalo previše vremena.

- Bit će promjena u sustavu, ali svi igrači će igrati na svojim prirodnim pozicijama. Moramo sačuvati snagu i igrati brzo, s jednim, dva dodira lopte. Tako ćemo manje trčati i bespotrebno trošiti energiju. Vrlo je važna i komunikacija između igrača na travnjaku - zaključuje makedonski izbornik.

Na popisu Janevskog samo su dvojica igrača iz makedonske lige, no Dragan Gorgiev i Ostoja Stjepanović ionako su priključeni naknadno. Ostalih 21 igraju u inozemstvu. Uvjerljivo najveća zvijezda je Goran Pandev, napadač Napolija. Janevski je s njim dosta razgovarao i najvjerojatnije ga neće gurnuti u samu špicu, već će ga staviti nešto povučenije kako bi sudjelovao u kreaciji igre. Zvijezda je, donekle, i Goran Popov, defenzivac koji je krajem kolovoza iz kijevskog Dynama prešao u West Bromwich Albion. Ostala imena nisu toliko zvučna, no u svakom slučaju treba biti oprezan. Makedonci ne dolaze s bijelom zastavom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:30