BRILJANTNI URUGVAJAC

LUIS JE SPASIO LUISA Suarez je nakon Almerije najavio velike stvari u Barceloni

ALMERIA, SPAIN - NOVEMBER 08: Luis Suarez of FC Barcelona has a shot at goal during the La Liga match between UD Almeria and FC Barcelona at estadio de los Juegos Mediterraneos on November 8, 2014 in Almeria, Spain. (Photo by Denis Doyle/Getty Images)
 Denis Doyle / 2014 Getty Images

Dobra igra riječi, nema što: ‘Luis je spasio Luisa’. Španjolski mediji uglavom su išli u tom smjeru, a, nije ni netočno. Odnosno, više je nego istinito. Luis Suarez ušao je s klupe na poluvremenu, bezidejna Barca gubila je kod sirote Almerije u susretu 11. kola španjolskog prvenstva, koja kod kuće još nikoga nije pobijedila, i okrenuo utakmicu.

Dva dodavanja, za Neymara i Jordija Albu, Barca je ipak upisala tri boda. Nakon dva uzastopna poraza u Primeri, nakon što punih 249 minuta nije u tom natjecanju zabila gol. Za Messija i društvo definitivno nesvakidašnja statistika.

- Nije bilo dobro, ne krijem to. Bilo bi lako reći da želim još jednu ovakvu utakmicu, u kojoj smo pobijedili bez obzira na igru, ali neću to reći. Nisam zadovoljan - kazao je nakon utakmice Luis Enrique, Barcin trener, taj drugi Luis iz prve rečenice.

Dobro, možda čovjek ne bi dobio otkaz da je izgubio, ali tri poraza zaredom sigurno ne bi bilo nešto čime se ponosi i što bi dobro utjecalo na momčad. Najviše je baš on nakon susreta bio pod kritikama, jer, kako objasniti da je na klupi počeo s Neymarom i Suarezom (Ivan Rakitić odradio je 90 minuta, u Marci je dobio lošu ocjenu 4), a očito je već neko vrijeme da Barca nema igru.

- Neki su igrači bili malo ozlijeđeni nakon Amsterdama, pa sam ih ostavio na klupi. Uostalom, tko kaže da bismo odmah počeli bolje da su igrali, to ne možemo znati - rekao je Luis Enrique nakon utakmice, dodavši:

- U drugom smo poluvremenu imali više šansi, ali opet tu nije bilo previše igre. Ipak, na kraju mislim da je pobjeda izuzetno važna, jer ovakve se situacije najbolje prevladaju baš pobjedama. Ne bježim od toga ne igramo dobro, trebat će nam neko vrijeme da vratimo igru, ali pritom je barem dobro ako pobjeđujemo. Jedino rezultat je dobar iz ove utakmice - jasan je bio Barcin strateg.

Lekcija za L. Enriquea

Rezultat i Luis Suarez, naravno. Jer, on je donio preokret, Barcelona je imala više rješenja u igri, Almerijina obrana jednog čovjeka više za praćenje. On je to iskoristio i asistirao, dakle, za oba gola. Već samim time što nije nikoga ugrizao napravio je pozitivan potez, još ta dva dodavanja za gol, Neymaru i Jordiju Albi, to je već veliki plus.

Da stvar bude bolja, Suarez je bio asistent i pri zadnjem Barcinom golu u Primeri prije ovog susreta. U svom prvom nastupu, u madridskom El Clasicu, u četvrtoj je minuti asistirao Neymaru za vodstvo. Od tog gola do izjednačujućeg u Almeriji prošlo je, dakle, 249 minuta, pa ispada da je Suarez asistirao za tri zadnja Barcina gola u Primeri. Luis Enrique mora mu biti zahvalan.

- Suarez se sjajno prilagodio na našu igru i način razmišljanja. Već sad on je jedan od najvažnijih naših igrača, strašno bitna karika u svim našim zamislima - pohvalio je svog asistenta Jordi Alba, koji je postigao svoj prvi ovosezonski gol.

- Velika je stvar pobijediti nakon ovakvog preokreta. Svaka čast suigračima i hvala im, svi smo jednako zaslužni - kazao je kratko Luis Suarez.

U svakom slučaju, za Enriquea jedna od važnijih utakmica, možda i prekretnica. Ne samo da je momčad pobijedila nakon što je gubila, pa time možda dobila dodatnu dozu samopouzdanja, već je i on možda nešto naučio. Prije svega to da za Barcu trenutačno nema laganih utakmica i da si teško može priuštiti da neku od glavnih zvijezda odmara i čuva. Naučio je i to da je Luis Suarez na putu povratka u pravu formu. Zasad samo asistencijama. Suarez, Messi, Neymar, Urugvajac, Argentinac, Brazilac, pa tko bi ih razdvojio, strašna su snaga. Još kad Suarez počne i zabijati...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 07:27