PORTUGALAC U ZAGREBU

LUIS FIGO ZA JUTARNJI 'Kovačića čeka blistava budućnost, a na Modrića morate biti ponosni'

Luis Figo zakotrljao je eru Realovih ‘galacticosa’ kada je 2000. godine Barcelonu zamijenio kraljevskim klubom u transferu teškom 60 milijuna eura. Astronomski novac tada je iskeširao Florentino Perez, isti onaj Realov predsjednik koji je ovih dana još jednom pomaknuo cjenovne granice Baleovim transferom od 100 milijuna eura.

- Je li 100 milijuna previše? To morate pitati Florentina Pereza, čovjeka koji je pristao platiti ovu cijenu. Moj je stav da Real Madrid u ovoj priči ima svoju računicu i da predsjednik zna kako će dalje valorizirati Garetha Balea - kaže Figo.

40-godišnji legendarni vođa zlatne portugalske generacije (Rui Costa, Nuno Gomes, Joao Pinto...) u subotu je boravio u Zagrebu kao gost predavač na Hrvatskoj sportskoj konferenciji. Za novinare hrvatskih redakcija izdvojio je desetak minuta i uglavnom diplomatski odgovarao na postavljena pitanja. Kao, na primjer, kada smo ga pitali tko je najbolji nogometaš s kojim je dijelio svlačionicu.

- Igrao sam s previše fenomenalnih igrača da bih se opredijelio za jednog. Zidane, Ronaldo, Roberto Carlos, Hierro, Rivaldo... Ako baš inzistirate da izaberem najboljeg, onda je to Luis Figo. Lak izbor, politički odgovor.

Podigli ste prašinu ovaj tjedan izjavom da je usporedba Eusebija i Cristiana Ronalda mala blasfemija. Držite da je Eusebio nedostižan, jedina ikona portugalskog nogometa?

- Ponekad novinarima kažete “da”, a onda pročitate da ste izjavili “da, ali ne...”. Tako je bilo i u ovom slučaju. Generalno ne volim uspoređivati igrače. Eusebio, Cristiano Ronaldo, Figo pripadaju različitim generacijama, različitim stilovima i igrali su protiv različitih suparnika. Dakle, nije za usporedbu. Međutim, stoji moja izjava da je Eusebio kralj. U mojoj domovini svi ga zovu nogometnim kraljem i ja nisam iznimka.

Figo je u svijet nogometnog profesionalizma zakoračio u Sportingu čiju je mrežu tih dana čuvao Tomo Ivković.

Sreo sam ga jučer (petak, op.a.), bilo je to veliko iznenađenje. U to vrijeme ja sam bio klinac, na pragu ozbiljne karijere, a Ivković je bio jedan od iskusnijih igrača u momčadi, reprezentativac i jaka osobnost. Dosta sam naučio od njega.

Jeste li ostali u kontaktu s Robertom Prosinečkim?

- Jesam, i s njim sam jučer razgovarao. Znam da je u Turskoj i da je uspješno krenuo u trenersku avanturu. Pričali smo o nogometu, o adaptaciji na novu zemlju i ligu. Moj je dojam da je jako sretan tamo...

Vas ne intrigira trenerski posao?

- Trenutačno predobro živim da bih išao u trenere, ha, ha... Zasad nemam apetit za taj posao, čini mi se da nisam za to, ali nikad ne znate što donosi budućnost. Sve ovisi o prilikama koje bi se mogle ponuditi.

Nakon igračkog umirovljenja ostali ste u Interu kao član klupskog odbora?

- Još uvijek sam u Interu, ali nisam siguran da ću se dugo zadržati. Sve ovisi o tome kakve planove budući gazda i većinski dioničar, vjerujem da ste čitali o tome ovog ljeta. Trenutačno sam u Madridu i čekam razvoj situacije.

U Interu ste prošle zime dočekali Matea Kovačića. Kakav dojam je ostavio među navijačima ‘nerazzurra’?

- Kovačić je jedan od najmlađih nogometaša u Interovoj svlačionici i igrač pred kojim je sjajna budućnost. U kratkom vremenu postao je važan igrač za Inter, a čini mi se da će vrlo brzo biti i jedan od najvažnijih igrača vaše nacionalne momčadi. Nadam se da će nastaviti napredovati ovim tempom i dosegnuti razinu Luke Modrića koji je vaš najpriznatiji igrač u inozemstvu. Standardan i sve važniji član Realove momčadi, mislim da trebate biti ponosni na njega.

Što znate o hrvatskom nogometu desetak godina nakon Šukera, Prosinečkog, Bobana?

- Hrvatski nogomet uvijek je izbacivao talentirane igrače i čini mi se da se u tom smislu ništa nije promijenilo od mojih igračkih dana. Vidim da imate novog izbornika i dosta novih igrača u reprezentaciji i da ste u kvalifikacijama za SP u sličnoj poziciji kao i Portugal. Ispred vas je Belgija, ispred nas Rusija. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se rasplesti priča

Što očekujete od Svjetskog prvenstva sljedeće godine?

- Prvo da se Portugal kvalificira. A što se tiče turnira, svašta se može dogoditi iako su papirnati favoriti uvijek isti. Brazil kao domaćin, Argentina koja se već kvalificirala i ima fantastičnog Messija, vjerojatno Njemačka, a redovito iznenadi i neka afrička reprezentacija. Siguran sam da će turnir biti odličan jer nigdje nema takve nogometne strasti kao u Brazilu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 18:46