FINALE LIGE PRVAKA: OLIĆ OSTAO KORAK DO TROFEJA

Lucio i Samuele, neka vam Olić bude Pele!

Sjajni Argentinac s dva je pogotka u Madridu potopio sve nade Bayerna. Ivica Olić igrao je do 73. minute, a u tom se razdoblju nije pretjerano istaknuo
Bayern Munich's Croatian striker Ivica Olic (R) celebrates scoring with his teammate striker Thomas Mueller during the 2nd leg UEFA Champions League semi-final match Olympique Lyonnais vs FC Bayern Munich at the Gerland stadium in Lyon, France on April 27, 2010. AFP PHOTO DDP / OLIVER LANG GERMANY OUT
 AFP

MADRID - Nogometna Hrvatska s posebnim nestrpljenjem očekuje subotnji finale Uefine Lige prvaka između Bayerna i Intera (20.45) u kojem će se, kad nam već reprezentacije nema na Svjetskom prvenstvu, mnogi naši navijači poistovjetiti s Ivicom Olićem. Našim “Posebnim”, koji će predvoditi napad Bavaraca i jurišati na trostruku ovosezosku krunu te svrgavanje Lea Messija s golgeterskog postolja.

Hrvatski nogomet je posljednji put takvog protagonista imao u sezoni 2003./2004. kad je u nas kasno otkriveni Dado Pršo predvodio napad Monaca kojega je tek u finalu u Gelsenkirchenu zaustavio Porto, dijelom zahvaljujući i previdima pomoćnog suca (zaleđa). Olića čeka isti “neprijatelj”. José Mourinho. Strateg i taktičar koji je proljetos već izbacio iz natjecanja Drogbu i Messija. “Posebni” protiv “posebnih”. Odlično zvuči, ali treneri samo crtaju. Kad utakmica počne, odlučuju igrači. E pa Lucio i Samuele, neka vam Olić bude Pele!

Mali Ivica iz Davora u subotu igra utakmicu karijere i njegov se uspjeh drukčije doživljava nego primjerice Bokšićev ili Bobanov. Njih dvojica su od malih nogu predodređeni ili kako bi Amrikanci rekli, "programirani da uspiju", imali su i iza sebe u osjetljivim razvojnim godinama i klupsku logistiku Hajduka i Dinama, odmah postali neupitni reprezentativci, pa se dva finala Alena Bokšića, pobjedničko s Marseilleom 1993. i gubitničko s Juventusom 1997. ni približno nisu očekivala s takvim ponosom u očima malog hrvatskog navijača kao ovaj Olićev. Zvone Boban je 1994. igrao važnu ulogu u Capellovu Milanu i u finalu u Ateni, uz Deju Savićevića i Desaillyja, bio igrač prevage u demoliranju Cruijffove Barcelone (4-0).

Ivica Olić (30), kojega je Bayern odlučio dovesti još u zimu 2009. na preporuku ubrzo smijenjenog Jürgena Klinsmanna, prošao je težak put dokazivanja novom šefu svlačionice koji ga nije poznavao, Louisu van Gaalu, kao i zahtjevnim legendama kluba, od kojih su Beckenbauer, Breitner i Kahn kolumnisti bez dlake na jeziku. I ne samo da se izborio za status, nego već u prvoj sezoni u crveno-bijelom dresu ima priliku donijeti u München za Bayern povijesnu trostruku krunu. Najbolje partije pružao je baš u Ligi prvaka, zabio sedam golova (jedan “hat-trick”), kao i Cristiano Ronaldo kojega je “bug” iz Lyona izbacio iz “programiranog” finala.

Hrvatska i Slavonija ponosna je zbog još jednog skromnog dječaka. Nismo zaboravili Danijela Pranjića koji je u ovosezonskoj kampanji Lige prvaka nastupio devet puta, kao i Ola. Selo Davor je posebno jer je prije Olića bilo nepoznato, ali zbog svoga Pranje uz televizore će biti i njegova rodna Orahovica. Igrači s klupe često znaju biti presudni u ovakvim finalima u kojima odlučuju detalji, a hladnokrvnog Pranjića, koji je ljetos pristao na smanjenje plaće kako bi Bayern mogao zadovoljiti povećani novčani apetit Heerenveena, van Gaal bi mogao pretvoriti u protagonista dođe li do raspucavanja 11-eraca.

BAYERN - INTER 0-2 (Milito 35, 70)

Početni sastavi:

Bayern (4-4-2): Butt - Lahm, Van Buyten, Demichelis, Badstuber - Robben, Van Bommel, Schweinsteiger, Altintop (Klose) - Müller, Olić (Gomez)

Inter (4-3-3): Cesar - Maicon, Lucio, Samuel, Chivu (Stanković) - Zanetti, Cambiasso, Sneijder - Eto'o, Milito, Pandev (Muntari)

TIJEK SUSRETA:

Kraj susreta! Inter je osvojio Ligu prvaka!

U 73. minuti je Van Gaal izvadio Olića, a u igru je ušao Gomez.

GOOOL! Milito je drugim pogotkom povećao prednost Intera. Primio je Argentinac loptu na 30-ak metara, ušao u kazneni prostor, sjajnom varkom prevario Van Buytena i pogodio nebranjeni dio Buttove mreže.

Robben je bio blizu pogotka, ali udarac koji je išao u rašlje odličnom paradom brani Cesar.

Altintop je u 54. zaprijetio, međutim njegov udarac odlazi pored desne vratnice Interovog gola.

Nakon što su se oslobodili Bayernovog pritiska Talijani prijete na drugoj strani. Milito je povratnom loptom pronašao Pandeva, a udarac Makedonca krajnjim naporom u korner odbija Butt.

Bavarci su stisnuli od samog početka nastavka, ali Müller je zapucao veliku priliku za kojom bi Nijemci mogli žaliti.

Počelo je drugo poluvrijeme!

Kraj prvog dijela!

U finišu prvog dijela Sneijder je propustio odliču priliku da poveća vodstvo Intera. Butt je Nizozemcu obranio čisti zicer.

GOOOL! Inter vodi 1-0! U samo četiri poteza Inter je stigao do vodstva. Cesar je ispucao dugu loptu, Milito glavom dodaje Sneijderu koji savršeno vraća Argentincu, a u situaciji '1 na 1' s vratarom Buttom bio je koncentriran.

U 32. minuti zaprijetio je Müller čiji je udarac s vrha kaznenog prostora otišao iznad gola.

Sneijder je opalio iz slobodnog udarca u 18. minuti, no Butt je spreman.

Inter je bio bolji u prvih deset minuta, ali prvu je priliku propustio Bayern. Robben je prošao desnom stranom, a njegovo je dodavanje Müller poslao pored gola.

Počela je posljednja ovosezonska utakmica u najelitnijem nogometnom natjecanju na svijetu!





Bayernov osmi, Interov peti finale

Nogometaši Bayerna osvojili su više europskih trofeja od Intera, iako su kasnije “došli na štih”. Inter je osvajao Kup prvaka u svoja prva dva finala, 1964. i 1965. pod Heleniom Herrerom, dok je 1967. i 1972. poražen.

Bayern je bio najbolji triput zaredom (1974.-76.) naslijedivši Ajax, potom triput zaredom gubio finala, ali je 2001. slavio na jedanaesterce protiv Valencije.

Bayern je 1974. sretno osvojio naslov, jer je minutu prije kraja produžetka udarcem Schwarzenbecka ‘iz svlačionice’ izjednačio na 1-1 i prema tadašnjim pravilima izborio novu utakmicu, a da očaj suparnika bude veći, Aragones je samo tri minute ranije zabio za Atletico. Dakako, demoralizirani Madriđani su u novom ogledu pregaženi sa 4-0.

No, doživjeli su i Bavarci sličan poraz, onaj 1999. u Barceloni, s preokretom Manchester Uniteda u sudačkoj nadoknadi.

Inter je 1967. već “bio bahat”, pa je izgubio finale protiv Celtica u Lisabonu, dok 1972. u Rotterdamu nije imao izgleda protiv Ajaxa (0-2) za kojeg je dvostruki strijelac bio Cruyff.

Finala Kupa/Lige prvaka Bayerna i Intera

1964. Beč Inter - Real Madrid 3-1

1965. Milano Inter - Benfica 1-0

1967. Lisabon Celtic - Inter 2-1

1972. Rotterdam Ajax - Inter 2-0

1974. Bruxelles Bayern - Atletico (M) 1-1 i 4-0

1975. Pariz Bayern - Leeds United 2-0

1976. Glasgow Bayern - St. Etienne 1-0

1982. Rotterdam Aston Villa - Bayern 1-0

1987. Beč Porto - Bayern 2-1

1999. Barcelona Man. United - Bayern 2-1

2001. Milano Bayern - Valencia 5-4 (2-2)

Bayern (4-2-3-1)

Jörg Butt (35)

Stručnjaci ga smatraju najslabijom karikom Bayerna, vratarom koji nema dobru tehniku i loše ispucava lopte... Dobro mu ide kad je dogurao Bavarce do finala.

Philipp Lahm (26)

Van Gaal ga je prebacio s lijevog na desni bok jer je na krilima imao takozvane obrnute noge. Kao dešnjak lakše dolazi do izražaja uz ljevaka Robbena ispred sebe.

Daniel Van Buyten (32)

Belgijski reprezentativac kojem je najjača strana skok-igra, a posebno je opasan u ofenzivnim prekidima gdje ne zabija samo glavom, nego i nogom, snalažljiv u gužvi.

Martin Demichelis (29)

Olić ga smatra tehnički najjačim stoperom Bayerna, iako argentinskog reprezentativca oni koji gledaju samo utakmice, a ne i treninge, smatraju klasičnim drvosječom.

Holger Badstuber (21)

Ljevonogi stoper koji kod Van Gaala igra ono što je u hrvatskoj reprezentaciji nekoć igrao Šimunić. Contento je bolji ofenzivno, ali novi član ‘Elfa’ za JAR je korisniji u prekidima.

Mark Van Bommel (33)

Kapetan momčadi, iskusni nizozemski reprezentativac koji je osvojio najviše (15) klupskih naslova od svih suigrača, zadužen za ravnotežu u sredini i udarce iz daljine.

Bastian Schweinsteiger (25)

I njemu je Van Gaal pronašao novu ulogu, u sredini veznog reda umjesto na lijevom ili desnom prednjem boku, a Schweini, koji može trčati kao Olić, odlično se snašao.

Arjen Robben (26)

U Real Madridu su ga otpisali jer je podložan ozljedama, jesenas povremeno pauzirao, ali ovog proljeća radi kao urica i svojom ljevicom materijalizira Bayernovu nadmoć.

Thomas Müller (20)

Najmlađi u 11-orici, zlobnici kažu da igra samo zato jer se preziva kao Bayernova legenda iz 70-ih. Pokretljiv. Nastupio u sva 34 kola Bundeslige, te 11 od 12 ogleda LP.

Hamit Altintop (27)

Upada u početnu momčad umjesto suspendiranog Riberyja. Oduševio u uzvratu polufinala u Lyonu, imat će zadatak limitiranja ofenzivnog djelovanja Maicona.

Ivica Olić (30)

Neće davati mira Luciju i Samuelu, koji zajedno imaju godina za mirovinu i više im odgovaraju suparnici poput Drogbe ili Ibrahimovića nego Olića “koji se ne gasi”.

Trener: Louis van Gaal (58)

Vodio je 135 utakmica u eurokupovima, tvorac nepobjedivog Ajaxa s početka 90-ih, osvojio s ‘kopljanicima’ Kup Uefe 1992. i Ligu prvaka 1995, izgubio finale 1996.

Inter (4-2-3-1)

Julio Cesar (30)

Po mnogima najbolji vratar današnjice, brazilski reprezentativac kojem je jedini kiks ove sezone bio kad ga je iznenadio Kalou u prvom dvoboju s Chelseajem.

Maicon (28)

Desni bočni kojeg bi Mourinho rado poveo sa sobom u Real, prevaga u mnogim utakmicama Intera i brazilske reprezentacije u kojoj nastavlja tradiciju na tom položaju.

Lucio (32)

Treći Brazilac, zapovjednik obrane i iznositelj lopti kad je gusto. Prošlog ljeta Bayern ga je prodao Interu za samo 7,000.000 eura, a primjerice za 7,700.000 kupio Pranjića.

Walter Samuel (32)

Zovu ga ‘El Muro’. Zid. Iz Real Madrida je otpušten jer je pregrub čak i za ukus poslovično krvoločne publike na Santiago Bernabeuu. Izvrstan u markiranju i predviđanju.

Javier Zanetti (36)

Vjerovali ili ne, finale u Madridu bit će mu 700. službena utakmica (bez isključenja) za Inter, kamo je stigao 1995. kako bi pravio društvo izvjesnom sunarodnjaku Rambertu.

Dejan Stanković (31)

Srbijanski reprezentativac koji bi vjerojatno bio na klupi da Motta u Barceloni nije dobio crveni karton. Osvojio 21 trofej, a sigurno će ‘uzeti’ i 22: Olićev dres nakon utakmice...

Esteban Cambiasso (29)

Argentinski stražnji vezni koji organizira, opstruira i zatvara, a razornom ljevicom često i zabija. Zovu ga Mozak. Dao je intervju Jutarnjem listu još na SP-u mladih u Nigeriji 1999.

Mario Balotelli (19)

Najmlađi na terenu. Mourinho bi ga u utakmici koja je obojici vjerojatno posljednja za Inter mogao pretpostaviti Pandevu i postaviti ga na ciljanu slabu kariku Bayerna, Badstubera.

Wesley Sneijder (25)

Dva dana po prisilnom slijetanju na Malpensu (nije želio iz Madrida!), briljirao u gradskom derbiju s Milanom (4-0), nametnuvši se kao glavni kreator u tandemu s Cambiassom.

Samuel Eto’o (29)

Branitelj naslova pobjednika, lani je zabio prvi pogodak u 2-0 pobjedi Barcelone nad Manchester Unitedom, zaigravši na desnom krilu. Mourinho ga koristi - na lijevom.

Diego Milito (30)

Veliki radnik i egzekutor. I on je, poput Olića, premašio očekivanja uoči sezone. I on, poput Olića, nakon mnogih bitnih pogodaka, poručuje da je jedan sačuvao i za finale.

Trener: José Mourinho (47)

U eurokupovima 83 puta na klupi, a do ovog finala s Interom najveći su mu uspjesi trijumf u Ligi prvaka s Portom 2004., sezonu nakon osvajanja Kupa Uefe s istom momčadi.

Finale Lige prvaka u brojkama

255,5 milijuna eura procijenjena je vrijednost početnih 11 Intera

154,5 milijuna eura procijenjena je vrijednost početnih 11 Bayerna

8,3 milijuna navijača ima Bayern u Njemačkoj

5,9 milijuna navijača ima Inter u Italiji

80.354 gledatelja kapacitet je Bernabeua

70.000 ljudi gledat će prijenos utakmice na stadionu Bayerna

20.000 ulaznica dobio je svaki klub za svoje navijače

3000 eura cijena je ulaznice na crnom tržištu

700. utakmicu za Inter odigrat će u subotu Zanetti

500 policajaca zaduženo je za osiguranje na Bernabeu i okolici

4 puta je Bayern bio europski prvak

2 puta je Europu osvajao Inter

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:16