BUDUĆNOST LYONA

Lovrenu pohvale: Brz je, sveprisutan i polivalentan

Uefin dvomjesečnik u broju za travanj i svibanj predstavlja sedam obećavajućih nogometaša zimskog prijelaznog roka, među kojima je i naš reprezentativac Dejan Lovren
 AFP

ZAGREB - Za one koji su uvjereni da su hrvatski novinari prvaci svijeta u mazanju očiju javnosti ocjenama kvalitete pojedinih hrvatskih nogometaša, donosimo viđenje Dejana Lovrena u ozbiljnom Uefinom magazinu Champions, koji se izdaje u Engleskoj, a posvećen je promociji Lige prvaka. Čitajući o mladom hrvatskom reprezentativcu iz pera Engleza rađaju se asocijacije na slavne braniče iz povijesti, bolje čak i od našeg najboljeg danas - Vedrana Ćorluke.

U rubrici “Scouting report” (“Izvještaji izviđača”), o 20-godišnjoj akviziviji Lyona piše:

- Lyonov sportski direktor Bernard Lacombe želio je “mladog braniča koji može igrati u sredini”, kako bi obnovio momčad koja je donedavno bila “dark horse” Lige prvaka. Lovren iz zagrebačkog Dinama bio je Lacombeova glavna meta i odbio je Chelsea i Tottenham da bi za odštetu od 10,4 milijuna eura potpisao za Lyon.

Lovren je, predstavlja ga dalje nepotpisani autor, debitirao za Dinamo kad je imao samo 17 i proveo dvije sezone u drugoligašu Zaprešiću dok nije zacementirao svoje mjesto u Dinamovih prvih 11.

- Iako je Dinamo zastao u ovosezonskim kvalifikacijama Lige prvaka, Lovren je bio zadivljujuć i sveprisutan. Svojom je formom prošlog kolovoza zaslužio poziv u reprezentaciju. Hrvatski izbornik Slaven Bilić može odahnuti što je Lovren izabrao sportski razvoj nauštrb novca odbivši preuranjen transfer u Englesku.

Slijedi poglavlje “Kako Lovren igra”. Lacombe kaže da ga Lovren podsjeća na Edmílsona, Brazliskog defenzivca koji je na Gerlandu bio od 2000. do 2004.

- Vrlo je brz, ali discipliraniji od Edmilsona i vrlo dobar u zraku.

Dakle, nije loš, zaključuje pisac, koji ga vjerojatno nikad nije gledao i dodaje:

- Novi srednji branič također može igrati na desnom stražnjem boku, a ugodno se osjeća i kao defenzivni vezni. Trebao bi puno naučiti od svog suigrača iz obrane, Edmilsonova zemljaka Crisa.

Slijedi odlomak “Jeste li znali”:

- Zagrebački Dinamo ima jednu od najproduktivnijih nogometnih škola za doradu igrača. Osim Lovrena, tamo su se nedavno razvili Luka Modrić i Niko Kranjčar (obojica u Spursima), te Ivica Olića i Danijel Pranjić (Bayern).

Zaboravljeni su ostali, primjerice Ćorluka i Eduardo... Umjesto zaključka opet se citira Lovrenov “novi šef” Lacombe:

- Može nam donijeti puno vrlo brzo i za dugo vremena.

Osim Lovrena predstavljeni su Micael, Pandev, Honda, Smalling, Candreva i Ljajić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:47