PRIRODNI RAZVOJ

Lončarević: Još 1992. Jurčić je dao nagovijestiti da će postati trener

Trener Dinama najveće uzbuđenje na Poljudu doživio je 1999. godine kada je isključen, a potom i napadnut od zaštitara u tunelu
 Ronald Goršić / Cropix

ZAGREB - Hajdukovu igru na rezultat Kruno Jurčić nazvao je dekadentnom. Poslije utakmice bio je uvrijeđen nekim pitanjima, a novinarske zaključke koji su osudili takav stav, u prolazu je onako ovlaš nazvao naručenim pamfletima protiv njega. Ni manje, ni više. Samo ne znamo tko bi ih naručio.

Kruno Jurčić kao igrač nije ostavljao neki poseban dojam u utakmicama s Hajdukom. Bilo je tu više loših nego dobrih partija. I jedno isključenje. Tog listopada 1999. godine Croatia je posljednji put gostovala na Poljudu pod tim imenom. Na klupi omiljene igračke Franje Tuđmana bio je Osvaldo Ardilles, u redoslijedu za nogometaša sezone vodio je stanoviti Fatmir Vata, a u veznoj liniji “modrih” pored Roberta Prosinečkog ordinirao je Kruno Jurčić.

Na tribinama festival mržnje. Canjuga je cijelu utakmicu bio pod rafalnom verbalnom paljbom Davora Perkovića Bosne, Torcidinog čovjeka u upravi Hajduka. Na travnjaku se igralo “na nož”, a deblji kraj zbog takvog pristupa izvukao je Kruno Jurčić. Sadašnji trener Dinama isključen je nekoliko minuta prije kraja derbija, a iskrice s travnjaka preselile su se ispod zapadne tribine gdje su dvojica zaštitara napala Jurčića i ekonoma “modrih” Livija Cvrka. Nakon utakmice sve je vrvilo od priopćenja. Iz Maksimira o “nedopustivim događanjima u tunelu stadiona i svečanoj loži”, a iz Poljuda o pristranom suđenju suca Katuše. Od tada je prošlo 11 godina, a ništa se nije promjenilo... Vrijeme kao da stoji.

Najbolju je utakmicu Jurčić protiv Hajduka odigrao u rujnu 1996. kada je u pobjedi Dinama na Maksimiru (2-1) sudjelovao prvih 45 minuta. Zanimljivo, u nastavku ga je zamijenio sadašnji pomoćnik Tomo Rukavina. Najlošiji je bio tri godine kasnije kada je dobio tek pola ocjene više od najmanje jedinice. Međutim, iskustva iz derbija svakako su bila dobrodošla u kasnijoj izobrazbi za trenersko zanimanje.

- Čudi li me što je Jurčić otišao u trenere? Definitivno ne - rezolutan je Ilija Lončarević koji ga je početkom 90-ih vodio u Inkeru iz Zaprešića.

- Uzeli smo ga iz juniora Dinama gdje je bio napadač i stavili na zadnjeg veznog. Bio je iznimno zahvalan igrač koji je od rane mladosti svojim ponašanjem, radom i profesionalnošću nagovijestio kako bi se mogao zadržati u nogometu i nakon igračke karijere.

Strelovit uspon i klupa Dinama u relativno mladim trenerskim godinama nije iznenađenje za Lončarevića.

- Jurčić ima dovoljno znanja da vodi Dinamo. I to je jedina istina.

Međutim, ima li dovoljno “krvi” da osigura finale Kupa u atmosferi Poljuda? Prošle godine Jurčić je imao 3-0 i bilo je “na knap”. Sada ima “nulu” i nema Badelja...

Ćiru zadužio protiv BiH u Maksimiru

Mnogi su se iznenadili kada se ime Krune Jurčića našlo na popisu nogometaša koje Ćiro Blažević vodi na SP u Francusku. Ulaznicu za najveći uspjeh u povijesti hrvatskog nogometa, ispostavit će se kasnije, Jurčić je “kupio” u rujnu 1997. godine u kvalifikacijskoj utakmici s BiH. Ćiro ga je uveo u igru umjesto Cvitanovića pri rezultatu 2-2, a ovaj mu je povjerenje vratio s kamatama kada je izbio loptu s gol linije nakon udarca Salihamidžića.

Kasnije je odradio “prljav” posao na sredini, uostalom i oteo loptu koja je prethodila Bobanovu golu koji nas je ostavio u igri za Francusku.

“Tada sam odlučio da ću Jurčića zvati u reprezentaciju. Gdje ste bili vi ostali?”, govorio je Ćiro Blažević godinama kasnije, a javnosti je otkrio Aljoša Asanović u knjizi “Vatreni lakat”.

Kruno Jurčić u derbijima

22. 9. 1996. Croatia - Hajduk 2-1

- igrao do 45. minute; ocjena: 2,5

13. 4. 1997. Hajduk - Croatia 1-2

- ocjena: 2

22. 8. 1997. Hajduk - Croatia 1-0

- ocjena: 2

18. 2. 1998. Croatia - Hajduk 2-0

- ocjena: 2

29. 3. 1998. Croatia - Hajduk 2-1

- ocjena: 2

25. 4. 1999. Hajduk - Croatia 1-0

- ocjena: 1,5

23. 10. 1999. Hajduk - Croatia 1-1

- isključen u 85. minuti; ocjena: 1,5

* ocjene su bile u rasponu od 1 do 5 s time da je najbolja ocjena bila 5, a najlošija 1

Kruno Jurčić kao trener Dinama

HNL:

30. 5. 2009. Hajduk - Dinamo 2-2

KUP:

13. 5. 2009. Dinamo - Hajduk 3-0

28. 5. 2009. Hajduk - Dinamo 3-0

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:40