BITKA ZA EUROPU

'LOKOMOTIVA JE FAVORIT U FINALU KUPA, U SJAJNOJ SU FORMI' Vratar Hajduka Blažević priznao

 Vojko Bašić/CROPIX

Bijele nakon derbija sv. Duje čeka i finale Kupa. Svaka sljedeća je teža od prethodne, svaka sljedeća utakmica nosi još veći ulog. Hajduk traži prolaz do Europe, a pritom Bijeli žele uzeti i trofej. Ambicije su velike, želje ogromne, ali pitanje je što može uraditi Hajduk Goran Blažević bit će važna karika Bijelih na putu ka ostvarenju visoko postavljene letvice uspjeha. U Parku mladeži prošle subote dvaput je vadio loptu iz mreže, a u srijedu se nada kako Lokomotiva neće biti na istoj razini preciznosti kao Split. Kakvu utakmicu očekujete sutra na Poljudu?

- Da ste me prije uzvrata sa Slavenom Belupom pitali hoće li biti posla, sigurno bi vam kao i svi kazao isti odgovor. A posla je bilo i preko glave. Neočekivano puno. Ovog puta, s obzirom na formu Lokomotive očekuje se da će biti tijesna utakmica. Ali, ne znači da ću i ja imati nekih bitnih intervencija. Lokomotiva igra napadački, ali znaju se i zatvoriti - kazao je Blažević svoje impresije.

Pritom se sjetio kako je još u dresu Šibenika odigrao četiri susreta s Lokosima i sva četiri su završila identičnim rezultatom 0:0. U Hajduku je dodao još tri u kojima je Lokomotiva dvaput slavila (1:0, 2:0) i jednom se igralo za Blaževića protiv Lokomotive uobičajenih 0:0. Sedam utakmica na vratima protiv Lokomotive i nijedna pobjeda.

- Znam, reći ćete, vrijeme je i za pobjedu. Da, to i ja mislim. Možda je čak bolje reći, ja to želim. Kao i svi moji suigrači. Ali, znam da će utakmica biti neizvjesna i teška. Lokomotiva je sve samo ne lagan protivnik.

Zašto Lokosi ne leže Hajduku, tema je na koju se odgovor traži na sve strane. Kakav je dojam s travnjaka, zbog čega Hajduk ne može već dvije godine pobijediti Lokomotivu?

- Jednostavan je dogovor, ne leži ti momčad koja očito ima kvalitetu. Posljednji rezultati Lokomotive pokazuju da su momčad za respekt.

Oprečna je forma Hajduka i “malog Dinama” kako se u Splitu često naziva ekipa Tomislava Ivkovića. Nije to “mali Dinamo” bez osnove, jer Lokosi su redom školovani u klubu iz Maksimira.

- Bez razloga su podcjenjivani, jer igrači Lokomotive navikli su na borbu za pobjede dok su igrali u nižim kategorijama Modrih. Uz to, danas nemaju imperativ velikog rezultata. Igraju neopterećeno, bez pritiska i to je sigurno jedan od razloga njihovog uspjeha. Da je njima odjenuti Hajdukov dres, sigurno bi im noge otežale od pritiska.

S druge strane, Hajduk nema puno izbora. Kup je sveti cilj, trofeji se na Poljudu očekuju svake sezone, a već su tri godine prošle bez naslova. Posljednji je stigao 2010. s osvajanjem Kupa.

- Zato je nama Kup važniji od prvenstva, jer s Kupom se pamte generacija i momčad. Nismo prvenstvo zanemarili, ali na prvenstvo ćemo misliti nakon srijede, računati koliko nam tko bodova bježi. Sada je Kup najvažniji.

Je li Hajduk favorit za osvajanje Kupa?

- Po tradiciji i imenu mi smo favoriti, ali forma i atmosfera su na strani Lokomotive. Moramo biti objektivni, mi smo već četiri utakmice zaredom bez pobjede, a Lokomotiva je u velikoj seriji. Pobjegli su nam sedam bodova u prvenstvu i što je najvažnije, razliku su stvorili u posljednjih mjesec dana. Zato, iako mi želimo osvojiti Kup, iluzorno je reći da smo favoriti. Ovo finale nema favorita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 03:45