NE BIRAJU SREDSTVA

Ljetni ‘hladni rat’ Reala i Barce u punom zamahu

U Primeri nikad nije dosadno. Do početka regularne sezone ostalo je dobrih mjesec dana, ali najveći se aduti već duže vrijeme bez zadrške tresu iz rukava
 AP

ZAGREB - Ako je i bilo onih koji su pomislili kako će vječno rivalstvo Barcelone i Reala za ljetne žege malko “počinuti”, perjanice španjolskog klupskog nogometa brzo su ih razuvjerile. Njihova bjesomučna utrka nije se zaustavila 16. svibnja, kad su Guardiolini momci “četvorkom” protiv Valladolida potvrdili 20. domaći naslov, a najvećim rivalima iz ruku izbili i zadnju šansu za trofej. Već tri dana kasnije, počela se slagati “artiljerija” za novu sezonu.

Logično je da u natjecanju dvaju klubova, kojima i u svjetskim okvirima parira tek nekolicina velikana, kao što su United, Chelsea i Bayern, ruke ni u jednom trenutku ne mogu ostati prekrižene. Upravi Real Madrida kristalno je jasno da navijači neće prožvakati još jednu sušnu sezonu, stoga su pošto-poto odlučili dovesti čovjeka koji će kvalitetu napokon pretočiti u trofeje.

Dolazak Joséa Mourinha značajna je garancija da se podbačaj neće ponoviti, ali ni “Posebni” ne može stvarati uspjeh iz ničega. Uza sve postojeće zvjezdice, skicirao je listu poželjnih pojačanja, a predvodi je atraktivni njemački tercet: Özil, Schweinsteiger i Khedira. Zadnji je već stigao, a talijanski su mediji javili kako je u međuvremenu dobio i Maicona, koji mu je na desnoj strani Intera predstavljao nezamjenjivu utvrdu.

U Barceloni nije bilo potrebe za promjenom trenera, a kamoli za drastičnim redizajnom momčadi koja je prošle sezone poražena u samo jednoj prvenstvenoj utakmici. Zasad je dotjeran tek napad, u kojem bi suzdržanog Ibrahimovića trebao zamijeniti raspucani Villa. Što se tiče velikih transfera, na tome bi moglo i ostati. Jer, o snazi ove momčadi dovoljno svjedoči podatak da je u početnoj postavi Španjolske u finala SP-a bilo čak sedam igrača Barcelone. Osim toga, novi predsjednik kluba Sandro Rosell primio se financijske revizije, koja će na neko vrijeme staviti čepić na nerazumna trošenja.

- Na pojačanja nećemo potrošiti više od 50 milijuna eura. I dalje smo u dugovima, stoga treba biti oprezan - najavio je nedavno Rosell.

Ljetni prijelazni rok nalazi se tek na polovici, a vjerojatno ni sami šefovi, Pérez i Rosell, ne mogu procijeniti kako će njihove najdraže igračke izgledati na startu sezone. Jedno je sigurno: prvi međusobni okršaj, koji ih na Nou Campu očekuje 28. studenoga, Barcelona i Real dočekat će jači no ikad.

TRANSFERI

Real Madrid

Došli

José Mourinho (Inter)

Ángel di María (Benfica)

Sergio Canales (Racing)

Pedro León (Getafe)

Maicon (Inter)

Sami Khedira (Stuttgart)

Otišli

Guti (Besiktas)

Metzelder (Schalke)

Raúl (Schalke)

Zanimaju ih

Mesut Özil (Werder)

Bastian Schweinsteiger (Bayern)

Thiago Silva (Milan)

David Luiz (Benfica)

Barcelona

Došli

David Villa (Valencia)

Adriano (Sevilla)

Otišli

Dmitro »igrinskij (©ahtar)

Yaya Touré (Manchester City)

Thierry Henry (NY Red Bulls)

Zanimaju ih

Cesc Fabregas (Arsenal)

Gregory Van der Wiel (Ajax)

Juan Manuel Mata (Valencia)





REALNI SASTAVI

Barcelona (4-3-1-2): Valdés - Dani Alves, Piqué, Puyol, Maxwell - Xavi, Busquets, Iniesta - Messi - Villa, Ibrahimović

Trener: Josep Guardiola

Real (4-2-3-1): Casillas - Maicon, Sergio Ramos, Albiol, Marcelo - Khedira, Alonso - C. Ronaldo, Kaká, Di María - Higuaín

Trener: José Mourinho

Kako se odvija predsezonska utrka

19. svibnja: Dolazak Ville

Real Madrid - Barcelona 0-1

Sezona još nije pravo ni završila, a Katalonci su ponosno objavili kako je najbolji španjolski golgeter prešao u njihove redove za 40 milijuna eura. Baš kad su mnogi pomislili da “momčad iz snova” ne može biti snažnija, iz Barcelone je stigao demantij.

28. svibnja: Dolazak Mourinha

Real Madrid - Barcelona 1-1

Angažman intrigantnog, elokventnog i nadasve uspješnog portugalskog genijalca u startu je oborio sve argumente koji su tvrdili da je pred Realom nova sušna sezona. Mourinho se odmah bacio na posao, preslaguje momčad i spreman je za novi veliki ispit.

28. lipnja: Dolazak Di Maríe

Real Madrid - Barcelona 2-1

Vještine argentinskog brzanca s krila jamac su lepršave igre. Mnoge je iznenadilo što je Mourinho inzistirao na igraču koji će više od discipline njegovati nogometni šarm, ali Di María je itekako svjestan što se od njega očekuje. Cifra od 25 milijuna eura bit će, uvjereni smo, opravdana.

25. srpnja: Odlazak Raúla

Real Madrid - Barcelona 2-2

Mnogi će olako zaključiti: Raúl je “starac”, njegov gol-instinkt više nije onako ubojit, a konkurencija ga je “pojela”. Ali, Real je izgubio ikonu, istinsku klupsku zvijezdu bez koje će se i u svlačionici osjetiti nedostatak kohezije. Hladnokrvno otpisivanje legende nije odveć mudar potez.

26. srpnja: Predugovor s Fabregasom?

Real Madrid - Barcelona 2-3

Još na proslavi španjolske svjetske krune, i slijepac je vidio kako je Cesc sa širokim smiješkom dočekao da mu suigrači navuku dres Barcelone. Iako ga Arsenal grčevito želi zadržati, a pregovori traju već neko vrijeme, sve se glasnije šuška kako je prelazak u rodnu Kataloniju gotova stvar.

30. srpnja: Dolazak Maicona i Khedire

Real Madrid - Barcelona 3-3

Prvo je na Santiago Bernabéu stigao ponajbolji desni bek na svijetu, Brazilac Maicon, čiji je doprinos u prošlosezonskoj “trici” Intera bio neprocjenjiv. Odmah za njim doveden je Sami Khedira, prvi od trojice njemačkih reprezentativaca koji su Mourinhu zapeli za oko tijekom Svjetskog prvenstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:41