PUT U DRUGU LIGU

Livorno ispao, može i smrtni neprijatelj Lazio

AS Roma's forward Luca Toni (R) clashes with Lazio's defender Guglielmo Stendardi during their Serie A football match at Olympic stadium in Rome on April 18, 2010. AFP PHOTO / VINCENZO PINTO
 AFP

ZAGREB - Bliži se kraj prvenstvenih nogometnih nadmetanja u kojima se diljem Europe u najjačim ligama odlučuje o novim prvacima, raspodjeli plasmana u europske kupove, ali je vrlo napeta i borba u kojoj se odlučuje o ispadanju iz elitnih natjecanja. S druge strane, u drugim se ligama vode žestoke borbe za plasman u elitu.

U engleskom Premiershipu su povratak među najbolje osigurali Newcastle i West Bromwich Albion, a blizu uspjehu su i nogometaši nekadašnjeg velikana Nottingham Forresta, dvostrukog prvaka Europe iz 1979. i 1980. S druge strane, sigurno su ispali nogometaši Portsmoutha, a za opstanak se još bori nekoliko momčadi na dnu ljestvice - West Ham, Hull City, Burnley...

Četiri kola prije kraja natjecanja u Serie A za oproštaj od najboljih spremaju se igrači Livorna, hrvaju se i odupiru Lazio, Bologna, Atalanta i Siena. U Serie B je gotovo sigurno Lecce, a velik je broj onih koji se žele ugurati u društvo najboljih jer je velika gužva u vrhu. Cesena, Brescia, Sassuolo, Cittadella, Grosetto, Torini i Empoli još imaju izglede.

Njemačka Bundesliga također obiluje zanimljivostima, na putu povratka u najviši rang natjecanja su vodeći Kaiserslautern (65 bodova), St. Pauli te Augsburg dok će njih najvjerojatnije u 2. Bundesligi zamijeniti sigurna Hertha te Nürnberg, Bochum, Freiburg i Hannover. Sve će se odlučiti u zadnja tri kola.

U Francuskoj su nogometaši Caena, vodeći u drugoj francuskoj ligi, osigurali povratak u Le Championnat remiziravši (0-0) na svom travnjaku protiv Nimesa u zadnjem dvoboju 33. kola. Pet kola prije kraja Caen se od četvrtoplasiranog Metza udaljio nedostižnih 15 bodova, čime je osigurao prelazak u viši rang natjecanja. Gotovo siguran je i Brest sa 61 bodom, a za treće mjesto bore se Arles (50), Metz (49), Clermont Foot (47). Ispali su iz L1 gotovo sigurno Grenoble, Boulogne i Le Mans jer im 17-plasirani Saint-Etienne bježi osam bodova pet kola prije kraja Le Championnata.

U španjolskoj Primeri će sigurni drugoligaš biti Xerez, dok će se Tenerife i Valladolid pokušati izvući i u “propast” gurnuti Almeríju, Osasunu, Espanyol, Sporting Gijón, Racing Santander, Zaragozu ili Malagu, velik broj klubova koji se još nisu osigurali.

Španjolska, zona ispadanja 5 kola prije kraja

Zaragoza 34, Málaga 33, Tenerife 32, Valladolid 29, Xerez 27

Engleska, zona ispadanja 3 kola prije kraja

Wolves 34, West Ham 31, Hull City 28, Burnley 27, Portsmouth 15

Italija, zona ispadanja 4 kola prije kraja

Lazio 37, Bologna 36, Atalanta 34, Siena 30, Livorno 26

Njemačka, zona ispadanja 3 kola prije kraja

Nürnberg 28, Bochum 28, Freiburg 28, Hannover 27, Hertha 23

Francuska, zona ispadanja 5 kola prije kraja

Nice 37, St. Etienne 36, Le Mans 28, Boulogne 24, Grenoble 16

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:57