ZA OBRANU ITALIJE

Liga prvaka: Talijani gube bitku s Nijemcima

Ispadnu li nogometaši Intera u utorak iz Lige prvaka, Italija će od sezone 2011./2012. vjerojatno izgubiti jednog predstavnika u Ligi prvaka nauštrb Njemačke koja će ih imati četiri
Inter Milan's Macedonian forward Goran Pandev (C) jubilates with teammates Inter Milan's Ghanaian midfielder Sulley Ali Muntari (L) and Inter Milan's Argentinian forward Alberto Milito Diego (R) after scoring during the Italian Serie A football match Inter Milan against A.C. Milan on January 24, 2010 at San Siro Stadium in Milan. AFP PHOTO DAMIEN MEYER
 AFP

ZAGREB - Talijanima bi se na kraju ove sezone moglo obiti o glavu kalkuliranje s važnošću pojedinih natjecanja, što Nijemcima nije ni na kraju pameti. Naime, na Uefinoj ljestvici koeficijenata četvrta Njemačka trenutačno zaostaje samo 1,441 bod za trećeplasiranom Italijom i zamijene li mjesta, Talijani će ostati bez četvrtog predstavnika u Ligi prvaka 2011./2012.

Njemačkim klubovima tako će se isplatiti ambicioznost u Kupu Uefe, danas Europskoj ligi, dok će se Talijanima osvetiti međunarodna orinentacija samo na Ligu prvaka.

Dva su talijanska i još pet njemačkih klubova “živi” u Europi. U Ligi prvaka Inter bi se mogao oprostiti već u utorak u Londonu, a Stuttgart u srijedu u Barceloni. U Euroligi Juventus u četvrtak u Londonu brani 3-1 protiv Fulhama, dok su sva tri njemačka predstavnika u odličnom položaju: HSV sa 3-1 odlazi Anderlechtu, a Wolfsburg i Werder domaće uzvrate s Rubinom i Valencijom počinju s 1-1 iz prvih ogleda.

Podsjećamo, za Uefin koeficijent Saveza, na osnovi kojega se određuje broj predstavnika pojedine zemlje u eurokupovima, računa se posljednjih pet sezona, Englezi i Španjolci su uvjerljivo vodeći, a Francuzi i Rusi previše zaostaju. Prvoplasirana tri saveza daju po četiri kluba u Ligu prvaka (tri izravno, a jedan u treće pretkolo), a oni od četvrtog do šestog mjesta po tri (2+1). Hrvatska je ove sezone ostala na 27. mjestu, nije uspjela prestići Poljsku.

Napominjemo da će bodovi koje osvoje njemački klubovi vrijediti više jer će se dijeliti sa šest, a talijanski sa sedam. Italija je, naime, u natjecanje ušla s predstavnikom više od Njemačke, pa je sada, eto, u težoj situaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 09:04