SRETAN ROĐENDAN

Laže spiker da Hajduk gubi!

Balun je 1911. u Splitu bio kao NLO: U ono doba Hajduk je bio čudesno okrugao i planetarno zagonetan, baš kao i balun koji su studenti donijeli iz Praga
Zadar, 051209.Stadion Stanovi.17.kolo 1HNL izmedju NK Zadar - NK Hajduk.Na fotografiji: Edoardo Reja trener NK Hajduk.Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
 Vladimir Dugandzic / CROPIX

Hajduk u subotu 13. veljače slavi 99. rođendan, a to možda i bolje podiže adrenalin nego da je stotka. Tko poznaje Split, sve mu je jasno. Jer Hajduk 1911. sigurno nije osnovan kao svima objašnjen, opipljiv i dostupan projekt. Hajduk je za ono doba bio čisti NLO, čudesno okrugao i planetarno zagonetan, kao i “balun” što su ga splitski studenti donijeli iz Praga. Bio je to njihov generacijski identitet.

Ideja koja leti na bazi pumpanja kožnatog mjehura nije mogla biti prikladnijim felinijevskim lajtmotivom za Kroniku Veloga mista Miljenka Smoje i zato je najlakše preko tih “povijesnih toponima” reaktivirat’ razornu bombu koja je iz Praga bačena na Split i evo ni poslije cijelog stoljeća nikako da dođe do dekontaminacije.

Prvi Hajdukov Edo Pezzi

U spomen Hajduku vrte se gotovo sve priče i mirakuli, pa day after 99. godišnjice slijedi Valentinovo (14. veljače) i rođendan Miljenka Smoje koji bi, da je živ, ušao u svojih 88 godina “za druga Tita”, ne samo Broza nego i Kirigina. Ludilo Splita naslonjeno na Hajduk najbolje se prepoznaje po tome što nema slične teme o kojoj baš svi pišu i govore, a da na stadion uopće i ne dolaze.

Sve je i počelo tako kako se i svršilo. Evo, nedavno je Hajduk igrao s Dinamom u Poljudu bez prisutnosti Torcide, a Torcida je navijala na Starome placu, u drugome kvartu, daleko od derbija. Torcida je bojkotirala Hajduk, ali je sama sa sobom raspojasano proslavila svaki gol Hajduka Dinamu.

Stoljeće prije toga Hajduk je otputovao u Zagreb na noge Concordiji, a na Starome placu u Splitu skupilo se “tri iljade drukeri”, piše Smoje. Na igralištu nikog, a tribine krcate. Publika u Splitu, igrači u Zagrebu. Na centar izlazi spiker s velikim megafonom. Kao prvi Edo Pezzi u povijesti Hajduka:

- Ljudi, naši su dali gol, Kragić je puca, a vratar nije ni trepnija!





‘Spiker, govno od čovika!’

- Bravo spiker, živija spiker, je si čovik! - odzvanja s tribina.

U igralište upadaju dica, činidu tombule, gredu na ruke, sve puca od sriće, ali spiker se nekako mlitavo vraća na centar s novom informacijom i slomljeno, kao da sam sebi izriče smrtnu presudu, šapće da je Concordia izjednačila.

- Lažeš! - zaori se iz gledališta. - Izdajico! Ma odakle je ovi spiker?!

- Govno od čovika! Di su ovega našli? Hoćemo novog spikera!

Spiker se srušio ispod stare murve. Dižu ga i šalju natrag na centar da objavi najnoviju informaciju, ali spiker se opire. Concordia je povela 2:1.

- Lažeš, razbojniče!

- Kurbin sine!

- Potkupili su te!

Spiker se počeo osvećivat’ publici: - Nemate pojma, Hajduk je u teškoj krizi!

Poletjele su boce. Pribilo ga. Svi traže novoga spikera, a netko zaključuje kako mu ne bi dao niti da na gradilištu viče: “Minaaaa!”

Hajdukovci su se sutra, na povratku iz Zagreba, iskrcali iz vlaka u Kaštelima i danima se nikoga od njih nije moglo sresti na ulicama Splita.

I tko onda može reći da Miljenko Smoje nije najveći igrač u povijesti Hajduka! (nastavlja se)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 17:37