REZIME MODRE SEZONE

KRUNO JURČIĆ DOSTIGAO ĆIRU Hoće li se Mamić zainatiti i probati srušiti Skontov rekord od 14 titula zaredom?

Želim čestitati svim igračima kao i gospodinu Čačiću koji je vodio momčad u prvom dijelu sezone - rekao je Jurčić
 Drago Sopta / Cropix

Kada je sudac Ljubičić označio kraj utakmice u Koprivnici, rijetko tko se uzbudio. Možda tek poneki fanatik poput Tonija iz Dubrovnika koji je poslao poruku da uživa uz bocu najboljeg vina kojom je, eto, nazdravio prvaku države. Stiglo vrijeme da se pobjede “modrih” uzimaju zdravo za gotovo.

Zapravo, vijest bi bila da nisu prvaci. Uz ovakvu koncentraciju kvalitete, financijskog blagostanja i organizacije, sve osim Dinamovog trijumfa bila bi prvoklasna senzacija. Nema sumnje, u Maksimiru je i dalje na snazi nepodnošljiva lakoća pobjeđivanja! I nema šanse da će se u dogledno vrijeme nešto promijeniti.

S novim trofejom, 13. u dresu Dinama, Sammir je postao najtrofejniji maksimirski nogometaš u povijesti. Na vječnoj ljestvici izjednačio se s Mihaelom Mikićem. I Kruno Jurčić ima razloga za slavlje jer samo se on i Ćiro Blažević mogu pohvaliti da su Dinamo odveli do tri naslova prvaka!

- Sretni smo. Ovo je naš glavni cilj bez kojega ne možemo doći do prilike igrati u Europi, i ponosni smo što smo prvaci. Želim čestitati svim igračima kao i gospodinu Čačiću koji je vodio momčad u prvom dijelu sezone - rekao je Jurčić koji je osmim naslovom prvaka primakao Dinamo škotskom dvojcu Celticu i Rangersu koji su svojedobno devet puta u nizu osvajali prvenstva, ali je još uvijek daleko od Skonta iz Rige koji je prvenstvo Latvije osvojio čak 14 puta u nizu. Ali, ako se Mamić zainati...

DINAMOVI MINUSI

Publika okrenula leđa Dinamu

Unatoč silnoj dominaciji, na tribinama Maksimira publike je sve manje. Nije bilo niti one “tihe većine” kako neki zovu kibice s istočne i zapadne tribine. Činjenica je kako bi Dinamo i Lokomotiva vodili mrtvu utrku za prosjek gledatelja da nema BBB-a koji se u posljednje vrijeme mobiliziraju. Osim njih, utakmice Dinama zanimaju još samo europske skaute i obitelji igrača. Razlozi? Zasićenost, izostanak komfora i sadržaja, ali i trgovačka orijentacija kluba.

Kraljevstvo za napadača

Još od odlaska Eduarda, u Maksimiru muku muče s pronalaskom napadača koji je sposoban zabiti 20-ak pogodaka po sezoni. Ništa bolje nije niti ove sezone u kojoj listu klupskih strijelaca predvodi vezni igrač. Sammir je zabio 12 pogodaka, a prvi do njega je Duje Čop s devet. Premalo za klub Dinamove reputacije i za kvalitetu koju Jurčić posjeduje u svlačionici. Zanimljivo, pragu od 20 HNL pogodaka najbliži je Dinamov igrač na posudbi u Lokomotivi Andrej Kramarić. U Maksimiru nije bilo dovoljno vjere u njegove mogućnosti pa se “plavi 9” morao dokazivati na Kajzerici. Da je zabio 15 komada u dresu Hajduka ili Osijeka, danas bi ga na sve strane gurali u reprezentaciju.

Prodaja Matea Kovačića

Vijest da je Roma opasno zagrizla za Tina Jedvaja i kako postoji realna opcija prodaje tinejdžera koji je za seniore skupio desetak nastupa, valjda nikoga nije iznenadila. Psihološka barijera probijena je zimskom prodajom Matea Kovačića u Inter. Nakon što su prodali 18-godišnjaka koji je bio predodređen za vođu Dinama, svaki idući transfer golobradih mladića samo će potvrditi pravilo da je europski rezultat sporedna kategorija za vodstvo Dinama. Ako dođe, dobro dođe...

DINAMOVI PLUSEVI

Jedvaj je hit ovog proljeća

Među seniore je stigao s jasnom namjerom Krune Jurčića da bude vodonoša na treninzima i mrvicama od minutaže osjeti atmosferu u prvoj momčadi. Međutim, Jedvaj je u nekoliko tjedana priprema u Hercegovini i Turskoj te sjajnim proljećem postao prva opcija u obrani Dinama. Upravo je nevjerojatna Jedvajeva rutina i zrelost, brzina prilagodbe i karakteristike lidera. Jedvaj, Halilović, Šimunović i Brodić veliki su uspjeh Dinamove škole i jedan od razloga zašto bi se češće trebalo svratiti do Maksimira.

Šimunić začepio usta kritičarima

Bilo je puno zlogukih proroka koji su Šimuniću prognozirali “one way ticket” prema Australiji. Na nepovjerenje je odgovorio silenzijom uoči Eura, ali kada je zaliječio ozljedu svjedočili smo Joevoj renesansi. Začepio je usta mnogim kritičarima i pokazao kako još uvijek njeguje formu koja ga je krasila iz najboljih dana. Tribine Maksimira teško se oduševljavaju, ali Joe ih je kupio poštenjem. Uostalom, zato je dobio kapetansku traku i novi ugovor. Još da kao kapetan koji puta pogodi u izboru početne strane. Možda mu Kelava nije rekao, ali tradicija je da prvo poluvrijeme Dinamo napada prema sjevernoj tribini...

I filijala u borbi za trofej

I Dinamovu satelitu ide odlično, Lokomotiva je u finalu Kupa i bori se za 2. mjesto u Prvoj HNL. Osim toga, trener Ivković zaslužio je bonus jer će Dinamu u sljedećoj sezoni servirati preporođene Kramarića i Antolića, probuđenog Barbarića, zanimljivog Borasa, Bručića... Napravio je fantastičnu kemiju u svlačionici “lokosa”, a nešto slično nije uspjelo Jurčiću u tri mandata na klupi Dinama. I najvažnije, izbori li Europu, eto još jednog izloga za prodaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:05