BORUSSIA (D) NA DNU

KRIZA NEVIĐENIH RAZMJERA Može li momčad vrijedna 342 milijuna eura skliznuti u 2. ligu?

Ne mislim otići, odgovornost je velika, ali mogu se nositi s tim teretom - objašnjava Jurgen Klopp
 AFP

Mislite li još uvijek da bi Jürgen Klopp trebao zamijeniti Arsenea Wengera? - popularno je pitanje u engleskim novinama nakon što je Borussia Dortmund tresnula na bundesligaško dno . Rejting karizmatičnog trenera zasad ne prati rezultatsku krivulju momčadi koja je zaronila u depresiju, ali Englezi svejedno više nisu sigurni da je Klopp idealan Wengerov nasljednik na klupi “topnika”...

Klopp je u nedjelju u Frankfurtu izgubio već osmu bundesligašku utakmicu ove sezone. Tek je početak prosinca, a Borussia je brojem kapitulacija izjednačila učinak iz dvije šampionske sezone. Godine 2011. klub je uzeo naslov njemačkog prvaka s pet poraza, sezonu poslije ponovio je ostvarenje sa svega tri “kvrge”. Nakon druge šampionske sezone Westfahlen je pogodio mini-egzodus zvijezda ( Kagawa pa Götze i napokon Lewandowski) praćen lavinom ozljeda bitnih igrača poput Reusa, Hummelsa i Gündogana, ali sve skupa nije bilo tako zabrinjavajuće da bi se prošlog ljeta uopće naslutila mogućnost slobodnog pada.

- Ovo postaje kao Lindenstrasse (popularna njemačka sapunica, nap.p.). Na programu je svakog tjedna. Ako smo do jučer mjerkali rupu koja nas dijeli od vrha tablice, s tim smo sada završili. Jasno je da nas čeka borba za opstanak u Bundesligi - rekao je Michael Zorc, sportski direktor “žuto-crnih”.

Nokaut-faza

Tako Borussia Dortmund, momčad vrijedna 342 milijuna eura, prerasta u unikatnu vrijednost europskog nogometa. U Ligi prvaka je osigurala mjesto u nokaut-fazi, prema svemu sudeći s povlaštenim mjestom u ždrijebu, dok je na domaćem terenu čeka “liga za bedaka” i bitka za golo preživljavanje. Lokalne novine polako pripremaju navijače za sezonu u kojoj valja sačuvati status.

Gorka stvarnost

“Zlatni dani u Dortmundu su završili, barem zasad. Nikada u povijesti Bundeslige jedna ovako dobro ekipirana momčad nije završila na pragu drugog razreda, sada je jedino bitno izbjeći ispadanje”, piše Ruhr Nachrichten.

Navijači se, međutim, teško mire s gorkom stvarnošću. Klopp je već navikao na zvižduke, uvrede i pozive na ostavku, ali ne namjerava napuštati brod.

- Kada bi se radilo samo o sreći koju treba isprovocirati promjenom trenera, ja bih bez problema odstupio s dužnosti. Međutim, stvari nisu tako jednostavne. Ne mogu otići sve dok me ne nazovu i kažu “imamo trenera koji će ovaj posao raditi bolje od tebe”. Odgovornost je velika, ali mogu se nositi s tim teretom - objašnjava 47-godišnjak. Njegovi su nogometaši na putu prema začelju Bundeslige naučili sebi pucati u nogu, učinili su to i u Frankfurtu novim komičnim nesporazumom stopera Gintera i vratara Weidenfellera koji je prethodio pogotku.

Traženje izlaza

- Zanimljivu riznicu kurioziteta skupili smo ove sezone. Dramatično se borimo kako bismo pronašli izlaz iz ove situacije, veliki je izazov pronaći izlaz iz te rupe. Nastavit ćemo, moramo uspjeti - zaključuje Klopp čija momčad u sljedećem kolu dočekuje Hoffenheim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:46