TKO ĆE NA MUNDIJAL?

KOVAČEVIH 30 ZA BRAZIL Zelenika sigurno na SP, na popisu Čop, Pašalić, Močinić i Sammir!

Neka ne pričaju da su umorni, jer sigurno nisu, rekao je izbornik na presici u Zagrebu
 Boris Kovačev / CROPIX

Hrvatski izbornik Niko Kovač objavio je u preliminarni popis igrača za nastup na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Lista zadrži 30 igrača, a konačni popis od 23 reprezentativca koji će otputovati u Južnu Ameriku znat će se nakon prijateljske utakmice protiv Malija 31. svibnja...

Što se tiče samog popisa, Kovač nije previše iznenadio... Kao što se i pretpostavljalo na listi su se našli Duje Čop, Mario Pašalić, Sammir i Ivan Močinić. Međutim, teško je za očekivati da će se netko od njih ugurati u zrakoplov za Brazil... Ono što je bilo najintrigantije je bio izbor za trećeg vratara. Kovač se odlučio za Olivera Zeleniku iz Lokomotive.

- Zašto Zelenika, a ne Vargić? Vargić je sigurno kvalitetan golman, ali imamo iskusnije i starije Pletikosu i Subašića pa smo zaključili kako je bolje pozvati Zeleniku.

Od onih koji nisu na popisu najintrigantija imena su Hrvoje Milić, Leon Benko i Lovre Kalinić. Može se tu staviti i ime Alena Halilovića, iako je bilo jasno da budući igrač Barcelone nema izgleda...

- Benku, Kaliniću i Miliću sam osobno objasnio zašto nisu pozvani. Žao mi je Benka koji je u Kini nestao s radara... Ne znam zašto tamo ne igra - rekao je izbornik koji se samo kratko osvrnuo na popis igrača.

- Znam da ima nesretnih i razočaranih, ali mi moramo odabrati samo 30 igrača. I ja sam bio tužan nakon što 1998. nisam bio pozvan na Svjetsko prvenstvo pa sam poslije bio na mnogim velikim natjecanjima...

Je li bilo pritisaka?

- Ne znam jesu li pritisciuobičajeni, ali to mene uopće ne dira. Mi radimo samo u interesu Hrvatske!

Poziv Sammiru?

- Sammir ove sezone nije previše igrao, ali nemamo toliko igrača da možemo bilo koga otpisivati. Sammiru ide sve bolje i bolje u Getafeu, nakon Dinama se psihički digao i sve je na njemu...

Močinić?

- Močinić je odigrao vrhunsku sezonu. Kad je bio kod mene u U-21 vrsti bio je malo suzdržan, ali iz dana u dan je sve bolji... Slično je s Pašalićem i Brozovićem i oni će jednog dana biti uzdanice reprezentacije.

Brazilskog novinara je zanimlo što izbornik misli o našim prvim suparnicima.

- Brazil je glavni favoriti na SP-u, imaju sjajnu momčad, velikog izbornika... Gledali smo sve njihove utakmice i sada je na nama da im pronađemo slabosti i pripremimo se za njih...

Sljedeće pitanje je bilo o dva hrvatska Brazilca.

- Eduardo i Sammir? Kao prvo, oni su Hrvati. Eduardo ponovno zabija i u dobroj je formi. Sammir se također diže, ali prave odgovore o njima dobit ćemo na pripremama...

Kovač je na kraju priznao da manje-više već zna sve putnike za Brazil i daće pripreme u Bad Tatzmannsdorfu malo toga promijeniti.

- Imam u glavi kojih će 23 igrača ići u Brazil, ali ostavili smo si malo prostora. Svi imaju priliku da se dokažu... Najvažnije je da su mi igrači u ritmu, da su svi zdravi. I neka ne pričaju da su umorni, jer sigurno nisu. Dovoljno je pogledati u kakvoj formi igraju po klubovima...

Izbornik je mislio na sve tako da je u Austriji instalirao saunu koja bi trebala simulirati uvjete iz Manausa.

- Da, imamo tu saunu, ali svjesni smo da će se u Manusu igrati drukčiji nogomet nego u Sao Paulu, Riju, Recifeu... Ja sam nešto slično proživio u Tajlandu i, vjerujte mi, nije bilo lako.

Kovač se osvrnuo i na trenutačnu formu svojih glavnih uzdanica.

- Vrlo je važna činjenica da je dosta naših igrača završile sezonu s trofejima, a to je bitno za samopouzdanje i sigurnost. Danas svi navijamo za Rakitića, ali mislim da je Benfica favorit.

Kovač je na kraju poentirao:

- Brojimo dane do Brazila, sretni smo i nestrpljivi. Ovo će biti veliki izazov za nas...

Hrvatska će pripreme za Brazil početi u Bad Tatzmannsdorfu 21. svibnja, a 31. svibnja će u Osijeku odigrati pripremnu utakmicu protiv Malija. Zanimljivo, austrijski Bad Tatzmannsdorf će treći put u posljednjih šest godina ugostiti najbolje hrvatske nogometaše uoči velikog natjecanja. Suradnja je počela 2008. za vrijeme EP-a u Austriji i Švicarskoj, a hrvatska reprezentacija je odabrala Bad Tatzmannsdorf i za pripreme uoči EP-a 2012. godine.

Nakon utakmice u Osijeku igrači će dobiti slobodno, no 3. lipnja će 'Vatreni' otputovati u kamp Tivoli gdje će boraviti za vrijeme Svjetskog prvenstva u Brazilu. Hrvatska će svoju posljednju provjeru uoči World Cupa imati u Salvadoru 6. lipnja protiv reprezentacije Australije.

Hrvatska otvara Svjetsko prvenstvo utakmicom protiv Brazila 12. lipnja u Sao Paulu, šest dana kasnije igra protiv Kameruna u Manausu, a natjecanje u skupini A okončat će protiv Meksika 23. lipnja u Recifeu.

KOVAČEV POPIS ZA PRIPREME:

Vratari: Stipe Pletikosa (Rostov), Danijel Subašić (Monaco), Oliver Zelenika (Lokomotiva)

Braniči: Darijo Srna (Šahtar), Dejan Lovren (Southampton), Vedran Ćorluka (Lokomotiv), Gordon Schildenfeld (Panathinaikos), Danijel Pranjić (Panathinaikos), Ivan Strinić (Dnipro), Domagoj Vida (Dynamo Kijev), Šime Vrsaljko (Genoa), Igor Bubnjić (Udinese)

Vezni igrači: Luka Modrić (Real Madrid), Ivan Rakitić (Sevilla), Niko Kranjčar (QPR), Ognjen Vukojević (Dynamo Kijev), Ivan Perišić (Wolfsburg), Mateo Kovačić (Internazionale), Milan Badelj (HSV), Ivo Iličević (HSV), Marcelo Brozović (Dinamo), Ivan Močinić (Rijeka), Mario Pašalić (Hajduk), Sammir (Getafe)

Napadači: Mario Mandžukić (Bayern), Ivica Olić (Wolfsburg), Eduardo Alves da Silva (Šahtar), Nikica Jelavić (Hull City), Ante Rebić (Fiorentina), Duje Čop (Dinamo)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:54