SPREMNI ZA BRAZIL

KOVAČ RAZRIJEŠIO SVE DVOJBE Vrsaljko na lijevom beku umjesto Pranjića, Jelavić u špici?

Očekujemo da bi 12. lipnja trebali istrčati: Pletikosa - Srna, Ćorluka, Schildenfeld, Vrsaljko - Rakitić, Modrić - Perišić, Kovačić, Olić - Jelavić.

Otpao nam je jedini zamišljeni lijevi branič, jasno je da nije kako smo htjeli, ali četiri dana prije utakmice Hrvatska je u velikoj mjeri spremna za Brazil. Kadra je odigrati veliku utakmicu i pokazati svijetu da na Mundialu ne želi još jednom biti prolaznik. Niko Kovač razriješio je sve dvojbe u Salvadoru, izbornik je priznao da zna i taktiku i početnu jedanaestoricu, ali čaša pelina koju je ispio ozljedom Danijela Pranjića ostavit će gorak okus sve do istrčavanja na Areni Corinthians.

Sposobni bljesnuti

Zašto vjerujemo da možemo odigrati odličnu utakmicu? Zato što ova momčad ima kvalitetu, strast i energiju, i kad nije premoćna u posjedu lopte, što se može dogoditi u četvrtak, sposobna je odigrati konkretno, i planski, ali i improvizirati. Obrana djeluje korektno, rezolutno, jasno da Vrsaljko ima nedostatak lijeve noge i iskustva na toj strani, ali u defenzivi je jači igrač od Pranjića i čak bi se mogao lakše nositi s moćnim Hulkom, uđe li na pravi način u dvoboj. Modrić i Rakitić preuzet će kontrolu veznog reda i iako s Malijem i Australijom nisu igrali ni minutu zajedno, Kovač vjeruje da ih nije potrebno uigravati. Nikica Jelavić dao je bitan gol za samopouzdanje, Perišić je iskočio u Osijeku, to treba ponoviti, o Oliću se sve zna...

Draže bi nam bilo da organizacija napadačke igre funkcionira bolje, stožer je na tome mnogo radio na treninzima, neke varijante iskušane su na utakmicama, ali često je štekalo.

Ostalo je ponešto vremena da suradnja ofenzivaca s centarforom, što je temelj tih akcija, “sjedne” barem dijelom, ali čak i ako se to ne dogodi, Hrvatska ima pojedince koji mogu probiti svaku, pa i brazilsku obranu.

Vatreni se neće zalijetati, prva zadaća bit će smiriti uragan domaćina kojim često otvaraju dvoboj. Kovač želi da Hrvatska odigra kao Švicarska, koja je lani matirala Kanarince, da ide agresivno, povremeno i presingom, da kompaktnom i zgusnutom formacijom ne dopusti suparniku da se razmaše jer brzina njihovih “raketa” uz aut-crtu tada bi došla do punog izražaja. Ali istodobno da svaki put kad se otvori šansa, odgovori napadom. Za to će trebati puno trčati; jesu li napunjeni kondicijom, to će otkriti tek Mundial.

Bojimo li se nečega? Normalno je da se pitamo kako će Vrsaljko reagirati, ima li Srna lijek za Neymara, da nas silno golica mogu li Modrić i Rakitić igrati bez “osigurača” u srcu veznog reda s tako opasnim rivalom, je li Kovačić u stanju držati visok tempo, hoće li Jelavić biti kadar doći do izražaja kraj Thiaga Silve i Davida Luiza? Međutim ako i krene po zlu, ovaj sastav Vatrenih ima rješenja i na klupi.

Jelavić u špici

Za koji se to sastav odlučio Kovač? On odgovara u zagonetkama, nije potvrdio je li Schildenfeld ispred Lovrena, ali očekujemo da bi 12. lipnja trebali istrčati: Pletikosa - Srna, Ćorluka, Schildenfeld, Vrsaljko - Rakitić, Modrić - Perišić, Kovačić, Olić - Jelavić.

Jelavić ima prednost i u Olićevoj svestranosti, s obzirom na to da “orkan iz Davora” treba Kovaču na krilu jer može donijeti više prodornosti od Eduarda i neiskusnog Rebića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:23