OPSJEDNUT STEGOM

KOVAČ JE ZA PENEVA HUMAN Zapovijed bugarskog izbornika: 'Nema izlazaka, pića, druženja, seksa...'

Koje slobode daje reprezentativcima? Smiju koristiti mobitele, laptope, tablete, gledati filmove...

Ljuboslav Penev kao da je išao na istu trenersku akademiju s Nikom Kovačem. Penev je mnogo toga prošao u životu i karijeri, bio je as Valencije i Atletico Madrida s kojim je 1996. osvojio dvostruku krunu u Španjolskoj, prebolio je tumor testisa, trenirao CSKA iz Sofije i Liteks, a u reprezentaciju je uveo željeznu disciplinu.

Bez kompromisa

Naši igrači znali su gunđati na Kovačevu čvrstu ruku, nekima nije sjelo što su u Brazilu svakog jutra članovima stožera morali govoriti kako se danas osjećaju, što se na ručak ili večeru treba doći točno jer svaka minuta kašnjenja znači kaznu od 10 eura, zabranjene su u hotelu posjeti žena i ispijanje piva... No, Kovačev režim je disciplina s humanim licem u odnosu na 10 zapovijedi koje je Penev objavio bugarskim igračima i moraju ih se držati u kampu Pravec, tako i uoči utakmica s Hrvatskom i Norveškom.

Penev je odbio mogućnost bilo kakvog kompromisa, opsjednut je stegom. Kako izgleda dan njegovih izabranika? Doručak je od 8.00 do 9.30 i obvezan je. Penev je isključivo zagovornik zdrave hrane i takav je jelovnik naručio od liječnika nacionalne vrste. Tko zakasni na ručak ili trening sankcioniran je sa 100 do 300 eura, što se često događa, novac se skuplja u poseban fond i koristi za razne potrebe reprezentacije. Penev zapravo vraća lovu Bugarskom savezu jer svaki igrač dobije 750 eura dnevnica za jednu ovakvu akciju, a izbornik im “pobere” dobar dio i ponovno deponira u blagajnu nacionalne federacije. Dok su u kampu, ne smiju napuštati hotelski kompleks, a kad su duže zajedno dobiju jedan slobodan dan. No, i tada se moraju pojaviti najkasnije do 20 sati. Gosti u bazi nisu dobrodošli, pogotovo žene, prijatelji ili navijači. Posjet može biti samo uz izričito dopuštenje Peneva. On mora znati tko stiže i zbog čega. I razlog nužno mora biti dobar.

Samo voda

U slobodno vrijeme igrači ništa ne smiju jesti ni piti osim vode, a čak se i njezina potrošnja pozorno prati. Vafli, čips, cola ili slične namirnice proglašene su štetnima i strogo su na crnoj listi.

Hrvatski reprezentativci u sobama moraju biti u 23 sata, bugarski već u 22. To je jedna od rijetkih odredbi koju igrači baš uvijek ne poštuju. Znaju okupiti i nakon “policijskog sata” na partiji bele. Treba li naglašavati da je kod Peneva alkohol zabranjen, jedino nakon utakmice omogućava da se popije pokoje pivo jer pomaže oporavku. Naravno, u razumnim granicama.

Koje slobode daje reprezentativcima? Smiju koristiti mobitele, laptope, tablete, gledati filmove... To je i glavna zabava igračima koji veliki dio dana vise na društvenim mrežama. Za zemlju gdje je narodna glazba vrlo popularna, gdje je još 1990. godine Lepa Brena na stadionu Vasil Levski održala koncert pred više od 100.000 gledatelja, jedna od odredbi igračima je i da nije dopušteno bučno puštanje cajki u sobama.

Bugarski mediji znaju pisati kako Penev ne ide na utakmice tamošnje lige, ali rado se pojavi i na treningu ako gostuje Valencia ili kao prošli tjedan Real Madrid. Tako navode da se fotografirao s igračima Reala (eh, nije imao čast uhvatiti Mourinha kao Jurčić), a ističu i da je popričao s Lukom Modrićem. I evo njih ovaj tjedan ponovno na istom stadionu. U utakmici dvojice izbornika koji se ističu “čvrstom rukom”. A što ćemo vidjeti od nogometne igre u tom susretu, pokazat će petak...

DESET ZAPOVIJEDI LJUBOSLAVA PENEVA

1. Nema jela na svoju ruku! Igrači ne smiju jesti ništa osim onoga što im je pripremila liječnička služba reprezentacije.

2. Nema pića! Strogo je zabranjen alkohol, dopušteno je tek pivo nakon utakmice.

3. Nema kašnjenja! Tko ne dođe na vrijeme za stol, na ručak ili večeru plaća 100 do 300 eura.

4. Nema izlazaka! Samo jedan dan tijekom priprema igrači smiju napustiti hotel i moraju se vratiti do 20 sati.

5. Nema seksa! Posjet žena bazi nije dopušten, osim uz izričito dopuštenje izbornika.

6. Nema dugog spavanja! Do 9.30 svi moraju završiti doručak.

7. Nema večernjih druženja! Igrači moraju do 22 sata biti u sobama.

8. Nema navijanja narodnjaka! Ne smiju u sobama bučno puštati narodnu glazbu.

9. Slušajte upute trenera! Svatko tko ih ne poštuje bit će uklonjen s treninga.

10. Nastojte respektirati kolege! Borbe ili svađe među igračima nisu prihvatljive.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:35