PIŠE DRAŽEN KRUŠELJ

KOVAČ IMA TAJNO ORUŽJE Pogledajte kombinaciju koja je prije 4 godine spasila Hrvatsku

Golgeterski saldo nacionalnih momčadi u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2016. otkriva da su nogometaši Nike Kovača posljednjih mjeseci raspucani poput Stalloneovih “Plaćenika”; sa šesticom Azerbajdžanu i s pet golova koliko su utrpali Norvežanima oni su druga najefikasnija europska reprezentacija na sredini ciklusa, ali komponiranje napada za meč s Italijom svejedno ostaje magloviti tarot u rukama hrvatskog izbornika.

Kovač, naime, ne zna što može očekivati od Marija Mandžukića, standardne “devetke” pokolebane slabom proljetnom polusezonom, ali na suprotnoj strani ni Antonio Conte ne može se pohvaliti “killerom” koji bi tresao mreže svakog vikenda...

Manjak samopouzdanja

Prije nego što je u Varaždinu s bijele točke matirao gibraltarskog vratara Mandžukić je postio rekordna tri i pol mjeseca. Posljednji gol u Atleticovu dresu postigao je 21. veljače, u prvenstvenoj pobjedi protiv Almerije realizirao je jedanaesterac, pa stavio ključ u golgetersku bravu te do kraja sezone volontirao za momčad i sekundirao Griezmannu. Premda stvar ne ide u paketu s njegovim prepoznatljivim gardom uličnog borca, u Mandžukićevim se reakcijama danas može uočiti gubitak samopouzdanja. U prilikama koje bi inače žmirećki pretvarao u golove, on je protiv Gibraltara jednom loptu nekontrolirano poslao preko gola, drugi put je ušao u “cajtnot” predugo birajući rješenja u mat situaciji.

Završnica u stilu

Kada bi zanemario rejting i minuli rad pa momčad slagao respektirajući formu, Niko Kovač našao bi se na kušnji da dvoboj s “azzurrima” započne s Nikolom Kalinićem u napadu. Njegov je sezonski učinak na razini Mandžukićevog, zabio je 19 golova za Dnipro (Mandžukić 20 za “rojiblancose”), ali iz tog paralel-slaloma izlazi kao pobjednik jer je završnicu kampanje odradio u velikom stilu. Kalinić je isporučivao u utakmicama visokog uloga, u svibnju je zabijao Šahtjoru i Sevilli u finalu Europske lige, a podatak da nije pobjegao iz klinča s kapetanom reprezentacije dokaz je da na terenu nema kompleksa pred velikim prezimenima. Kada bi tjelesnom konstitucijom bili malo sretniji partneri, Mandžukić i Kalinić mogli bi i zajedno jurišati na obranu “azzurra”. Kovaču ta ideja nije pretjerano draga, iako arhiva otkriva da bi trebalo razmisliti o kombinaciji.

Dva su robusna napadača idealno kliknula baš na Poljudu kada je prije četiri godine Hrvatska protiv Gruzije minus okrenula u pobjedu (iz 0-1 do 2-1). Strijelci su, pogađate, bili Mandžukić i Kalinić...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:00