RIVAL U NAPADU

KONKURENCIJA NA CALDERONU Torres se vratio u velikom stilu, je li Mandžukić i dalje neupitni broj 1?

Izgubili smo kontru koju smo imali s Costom, s Torresom je želimo vratiti - kaže Simeone

Tek će sad biti zanimljivo! Mario Mandžukić još nije imao rivala za mjesto u momčadi kao što je Fernando Torres. Premda za Diega Simeonea u načelu nije bilo dvojbe, pa je Mandžukić držao sigurno startno mjesto jer njegovo uklapanje i prezentacije okitio je s “tisuću cvjetova”, znalo se da je Torres prevelika faca na Calderonu i da će u slučaju bljeska ozbiljno nametnuti kandidaturu. Manžukić je trebao igrati s Realom u uzvratu osmine finala Kupa kralja, no sudbina se poigrala, Torres je s dva gola Realu sjajno iskoristio šansu i rastu mu apetiti.

Mandžukić se priključio, konkurira za nedjeljnu ligašku utakmicu s Granadom, on je borac koji se zainati kad osjeti da mu je status ugrožen i tek tada pruža najbolje od sebe. Za Atletico je zabio 15 službenih golova, Torresovo prisustvo tjerat će ga da bude još učinkovitiji. A Mandžukić, kad “grize”, obično napravi što je poželio. No, hoće li to biti dovoljno da sačuva stalno mjesto u jedanaestorici? Diego Simeone htjet će dati priliku i Torresu, ne samo s klupe. El Nino je opet hit, španjolski mediji “raspjevali” su se o njegovoj čaroliji na Santiago Bernabeuu, niti trener nije imao kočnice u pohvalama i sigurno je - Torres će itekako igrati.

Atleticu prijeti repriza Realova slučaja kad je balansirao između Benzeme i Higuaina, na kraju se morao riješiti Argentinca. Jer za napadača je važno da ima kontinuitet, na mnoge centarfore ne utječe dobro ako ih trener rotira, sustav toplo-hladno obično ih izbaciti iz forme. Zato je loša opcija u kojoj bi jednu utakmicu započeo Mandžukić, a drugu Torres. Ako bi to Simeone činio, riskirao bi da obojica daju manje no što vrijede, koliko poznajemo Mandžukić njega bi takav status učinio nervoznim, a kad bi duže potrajalo prijetilo bi da se pojave problemi kakve je imao s Pepom Guardiolom. On nije otišao iz Bayerna zato da bi bilo gdje drugdje sjedio na klupi, Atletico je rado prihvatio uvelike i zbog rejtinga prve špice koji mu je ponuđen. Da bi, eto, se samo pola godina kasnije razglabalo koliko će to potrajati.

Nisu ‘blizanci’

Crveno-bijeli sad igraju s centarforom i povučenim napadačem, u drugoj roli izvrsno funkcionira Antoine Griezmann. Mogao bi Diego Simeone izabrati i klasičan raspored 4-4-2 s Fernandom Torresom i Marijom Mandžukićem zajedno u špicu, ali zašto bi se lišio odličnog Francuza?

Mandžukić i Torres nisu “blizanci”, hrvatski reprezentativac je agresivniji, defenzivno bolji, jači u skoku i duelu, no trener je baš na Bernabeuu dobio što je htio.

- Torresa nismo doveli iz marketinških razloga, on nas može učiniti boljim. Izgubili smo našu prepoznatljivu kontru koju smo imali s Diegom Costom, s Torresom je želimo vratiti, dat će nam dubinu.

Tako je Simeone opisao akviziju iz Milana. Kako se s Realom sve pretočilo u izvrsno iskustvo, sigurno će željeti reprizu. Argentinac se dokazao kao vrstan trener koji zna izvuči najbolje od igrača, brojni njegovi puleni igraju na maksimumu, a ukoliko revitalizira i Torresa, nakon mizernih godina u Chelseaju i posrtaja u Milanu, gdje su jedva dočekali da ga se riješe, samo zbog toga zaslužio je da opet bude nominiran za trenera godine. Krenulo mu je jako dobro...

- Rano je postao zvijezda, sve je to utjecalo, trebalo mu je vremena da sazrije kao čovjek - traži Simeone objašnjenja za krize koje je prolazio.

Torres je u Madridu opušten i sretan, ponovno uživa u nogometu. Već nekoliko sezona nema silinu, duele, niti realizaciju s kakvom se proslavio, međutim, sad je kod kuće, doista se tako i osjeća, Atletico je vjerojatno jedini klub u kojem se od njega može nešto značajno očekivati.

Što će napraviti Simeone? Mora izabrati Mandžukić ili Torres! Bitno je da se zna tko je prva špica s barem 80 posto nastupa u startnoj postavi.

Bude li se kolebao, igrat će se s vatrom. Kad je Torres, ma kakva bio legenda kluba i ljubimac navijača, dolazio, Mandžukić je ostao neupitan broj 1. Pretpostavljamo da će mu trener i dalje vjerovati, pitanje je samo koliko će imati strpljenja. Jer, počne li ga vaditi s travnjaka oko šezdesete minute samo da što prije ubaci El Nina, sugerirat će da je sve moguće u tjednima koji dolaze. Nije nevažno s koliko divljenja suigrači govore o Torresu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:35