ŽALBA NA KAZNU

KOMENTAR TOMISLAV ŽIDAKA Sad će se vidjeti koliki je zapravo utjecaj Davora Šuker u Uefi

Reći ću Šukeru: ‘Sjedni u auto i idi u Nyon. Žali se i bogu i vragu’ - rekao je Vrbanović
 Cropix

Nikad nismo imali teže kvalifikacije u povijesti. Nikad, čak ni one Ćirine, kada smo otišli u Francusku i osvojili treće mjesto! Iako naša reprezentacija danas ima izvrstan rezultat, prva je na tablici, ima momčad možda i za finale Europskog prvenstva, teško ćemo se probiti do Pariza. Prijete nam Michel Platini, udruga FARE, huligani, i ne samo huligani, već i dio navijača. No, najopasnija je Uefa. Sjećam se, 2007. godine u Cardiffu na izboru domaćinstva za Europsko prvenstvo, Zdravko Mamić je ustao sa stolca i počeo u prepunoj dvorani skandirati “Uefa, Uefa”, no, nismo dobili niti jedan glas. Kao i u nekim drugim pričama, kao i sada, kada je delegat ocijenio organizaciju utakmice s Norveškom kao “excellent” (izvrsnom), a dobili smo kaznu igrati pred praznim stadionom.

Kada sam u srijedu popodne saznao za odluku Disciplinske komisije Uefe, da će se igrati pred praznim stadionom, nazvao sam Damira Vrbanovića. Naravno, kao i svi Balkanci, počeo sam rečenicu - “baš ste Venecijanci, znali ste za kaznu i dodijelili domaćinstvo Splitu”, da bi mi izvršni predsjednik HNS-a predbacio:

- Samo mi to nemoj reći, jer to najviše boli. Jer to nije istina!

I što ćemo sad?

- Reći ću Šukeru: ‘Sjedni u auto i idi u Nyon. Žali se i bogu i vragu’ - rekao je Vrbanović.

Nismo dugo čekali da vidimo kakve ćemo koristi imati od Šukerovog članstva u Izvršnom komitetu Uefe? I koliko je utjecajan! Čini mi se da je Platini neosjetljiv jer Balkan žestoko kažnjava čak i kada je organizacija naše utakmice s Norveškom ocijenjena kao odlična, očito repovi iz prošlosti nisu očišćeni. I Šuker, koji je zapravo ponižen odlukom Disciplinske komisije Uefe, koja je poljuljala i poverenje Hrvata u njegov utjecaj, mora pitati Platinija - što nam to činiš? Zar tri petarde i dva pokliča “Za dom spremni”, od čega vrlo dobro živi organizacija FARE, zar je to razlog za tako drastičnu kaznu?

Ne objasni li to Platini, zauvijek će ostati mrlja na HNS-u, da su zapravo znali za kaznu i licemjerno dodijelili domaćinstvo Splitu za utakmicu s Italijom. A ovaj put sam uvjeren da nisu znali. Možda se varam, ali iz tona Damira Vrbanovića sam shvatio da je zaista u šoku. I da se ne bi usudio tako perfidno igrati ulogu “mletačkog trgovca”...

Talijani su moćni u Uefi i Fifi, sedamdeset posto službenika u svjetskoj i europskoj nogometnoj asocijaciji su Talijani. I Platini je talijanskih korijena, Talijani su jedna od najvažnijih, najmoćnijih i najutjecajnijih reprezentacija u nogometnom svijetu i vjerojatno su se smrtno preplašili onoga što se dogodilo u Milanu. Ne na tribinama, već na terenu, gdje ih je Hrvatska zgazila kao opušak. Na žalost, nije i poentirala. Ali, sada, za zelenim stolom poentirali su Talijani. I zato sam uvjeren da nas čekaju najteže kvalifikacije u povijesti.

Recite mi, molim vas, da na utakmici s Bugarskom, bilo u Splitu, bilo u Zagrebu nitko neće viknuti “Za dom spremni”? Da nitko neće baciti baklju, ogorčen arogantnim odnosom Talijana Platinija prema hrvatskom nogometu? Oduzet će nam bodove, ali na njihovu žalost, toliko ih imamo da nas ne mogu izbaciti s EP-a. Ali, odlazak na EP u Francuskoj bit će opterećen olovnom atmosferom, unatoč tome što naša reprezentacija ima šansu igrati i u finalu EP-a. U predigri, Talijani, majstori spletke, učinit će sve da od nas naprave “kosi toranj”, iako smo im baš mi u Milanu pokazali tko je “kosi toranj” europskog nogometa. I da s “one strane Jadrana” postoji momčad koju nikad nisu pobijedili. Istina, pokušavaju za zelenim stolom, kad već nisu uspjeli u Palermu, Ibarakiju, Splitu, Poznanu, Milanu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 19:20