NAMJEŠTANJE UTAKMICA

Kladioničari su organizirani bolje i od slavne Cosa nostre

 Krešimir Raguž

Uz samo letimičan pogled na kartu zemalja u kojima su proteklih mjeseci izbijali skandali s namještanjem rezultata u tamošnjim nogometnim ligama, teško je ne prisjetiti se onog osjećaja kad otvarate prve stranice novina i čitate kako se “debljala” korupcijska hobotnica iz režije hrvatskih političkih muljatora.

Kaos u Grčkoj i Turskoj

Informacije o “korigiranju” prvenstava i rezultata u zadnje vrijeme zapljuskuju svjetske medije, toliko da su svojom brojnošću postale solidna konkurencija uobičajenim nogometnim vijestima. Nakon što su najnoviji “ofsajdi” prije nekoliko tjedana izbili u Grčkoj i Turskoj, a posljednjih dana se pojavila i sumnja u namještanje kvalifikacijskog dvoboja za SP 2014. Kambodža - Laos, u Fifi su pojačali napore da iz nacionalnih saveza iskorijene zloćudne stanice koje prijete metastaziranjem i erozijom svjetske nogometne obitelji.

- Moramo biti oprezni. Namještatelji su se toliko razmahali da pokušavaju biti aktivni na svakom natjecanju. Za nečasne radnje počelo se vrbovati čak i igrače mlađe od 17 godina - poručio je nedavno Chris Eaton, prvi čovjek Fife za sigurnost.

Samo dvije godine

Ako su već sada otkrivene sumnjive radnje u više od 50 zemalja, među kojima je i Hrvatska, onda je jasno koliko se “ Šapina” nalazi na radaru Fife i Interpola i zbog čega Eaton inzistira da baš svaka nogometna utakmica, od najnižih natjecateljskih razina, bude pod nadzorom.

- Naš primarni zadatak je osvijestiti igrače i dužnosnike da je namještanje jedna od najgorih pošasti. Ako je to rješenje, suzit ćemo i postrožiti regulativu do krajnjih granica.

Prije nešto više od dva tjedna u Finskoj je na dvije godine zatvora osuđen Wilson Raj Perumal. Singapurac je kažnjen zbog namještanja tamošnjih prvenstvenih utakmica, a osim njega “nasukao” se i kružok od devet igrača koji će zbog namjernog puštanja platiti između 20.000 i 50.000 eura kazne. Sud je Perumala identificirao kao člana “međunarodne organizirane skupine”, a prema iskazima nekih svjedoka njegovo je privođenje samo vrh ledene sante.

- Dvije godine zatvora je premalo. S obzirom na štetu koju je Perumal nanio pojedincima i nogometu općenito, kazna ne odražava težinu njegovih nedjela - kazao je Eaton.

Istražitelji

U Fifi i Uefi usuglasili su se da će u narednom razdoblju zaposliti velik broj privatnih istražitelja (dakako, s nešto provjerenijim referencama od Robina Bokšića). Njihov je zadatak da potajno nadziru nacionalne saveze i utakmice, pa sve sumnjive rezultate ekspresno prijave nadležnima.

S obzirom na uspješan lov na smutljivce proteklih mjeseci, Blatter i Platini očekuju da će time postupno stati na kraj nogometnoj “ Cosa Nostri”.

1. Finska - Singapurski namještatelj Wilson Raj Perumal kažnjen je s dvije godine zatvora, a devet igrača suspendirano je zbog dogovaranja ligaških rezultata između 2008. i 2011.

2. Turska - Deseci igrača i dužnosnika obuhvaćeni su u istrazi, između ostalih i predstavnici Besiktasa i Fenerbahçea. Sumnjive su i dvije prijateljske utakmice odigrane u Antalyji.

3. Grčka - Opširan popis sumnjivaca obuhvatio je oko 70 igrača, sudaca te službenih predstavnika klubova. Osim ilegalnog klađenja, spominju se ucjene, iznude i pranje novca.

4. Italija - Čuvena afera ‘Calciopoli’ dobila je svoj nastavak istragom ‘Calcioscommesse’, u kojoj je privedeno 16 osumnjičenika. Pod upitnikom je i utakmica Serie A Intera i Leccea.

5. J. Koreja - Državno tužiteljstvo privelo je zbog namještanja 46 nogometaša. Nakon što je saznao da je predmet istrage, Seoulov igrač Jung Jong-kwan počinio je samoubojstvo.

6. Zimbabve - Nogometni savez Zimbabvea objavio je da je igračima reprezentacije koji su pozvani za nastup na azijskoj turneji bilo plaćeno po tisuću dolara da puste utakmice.

7. Nigerija - Istražuje se prijateljska utakmica koju su Nigerijci u lipnju u svom glavnom gradu Abuji izgubili od Argentine sa 4-1. Posebno je sumnjiv 11-erac u sudačkoj nadoknadi.

8. Mađarska - Početkom srpnja uhapšeno je troje bivših igrača i četiri suca za koje je Središnji ured za istragu otkrio da su namještali u Mađarskoj, Njemačkoj, Finskoj, Hrvatskoj i Sloveniji.

9. Njemačka - Kladioničarsku bandu predvodio je Hrvat Ante Šapina, kojeg je sud u Bochumu osudio na pet i pol godina zatvora. Manipuliralo se čak i nekim rezultatima u eurokupovima.

10. Salvador - U tijeku su istrage koje trebaju ispitati navode da su dužnosnici klubova iz Salvadora namještali kvalifikacijske utakmice za Concacafovu Ligu prvaka.

11. UAE - Prijateljski turnir u Sharjahu, na kojemu su nastupile četiri momčadi, trebao je biti meka za kladioničare. No, Fifa je kazala da su im prezreli namjere i onemogućili klađenje.

12. Bahrein - Najbizarniji primjer namještanja također je režirao sada već glasoviti muljator Wilson Raj Perumal. Od Bahreina je u rujnu 2010. sa 3-0 izgubila “lažna” reprezentacija Toga.

13. Izrael - Policija je zbog tri sumnjive utakmice privela vlasnike i bivšeg trenera Hapoela iz Petah Tikve. Uz objašnjenje da su dogovarali suce utakmica, ispituju se i dužnosnici Saveza.

14. Kina - Kinezi su počeli hapsiti još krajem 2009., zbog namještanja i korištenja klupskog novca u privatne svrhe. Nedavno je priveden i čelnik organizacijskog odbora SP-a 2002.

15. Malezija - Nakon što im je Fifa dojavila o namještanjima, Malezijci su zapodjenuli odlučnu bitku s mafijom. Nogometni savez je osnovao posebno radno tijelo za borbu protiv korupcije.

50 zemalja nalazi se pod sumnjom ili istragom Fife, bilo da je riječ o reprezentacijama ili klubovima

20 milijuna dolara zajednički će uložiti Fifa i Interpol u sljedećih deset godina kako bi suzbili namještanje i korupciju u nogometu

50.000 eura najviši je iznos mita koji su dužnosnici finskih klubova dobivali za namještanje prvenstvenih utakmica

31 igrač i dužnosnik u Turskoj, gdje je kladioničarski skandal izbio početkom srpnja, čekaju suđenje zbog namještanja

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 15:39