GOLGOTA NOGOMETAŠA

KALVARIJA MATE MALEŠA 'Doktori mi kažu da će nova operacija riješiti sve moje probleme...'

Na kraju svake natjecateljske sezone u bilo kojem sportu uvijek se dijele - laureati. Najbolji igrač, idealna momčad, naj-strijelac, naj-trener... Trofej za najvećeg pehista bio bi u razini “crnog humora”, no kada bi se on birao za tekuću HNL sezonu, pobjednik bi, eto, već bio poznat tijekom studenoga. Definitivno, “nagrada” bi otišla u ruke Mate Maleša, riječkog zadnjeg veznog koji ponovno mora na operaciju sada već famoznog gležnja. Ulazi već u konkurenciju velikog pehista Gorana Ivaniševića, on je 1996. Agassiju morao predati zbog ukočenog vrata, a sedam godina kasnije u Miamiju je razrezao petu na - školjku. Jednom prilikom je izlazeći iz tuš-kabine natukao nožni prst, uspio je slomiti prst na ruci zatvarajući vrata, a prilikom pada u kaktus nije mu se ništa značajno dogodilo.

Maleš nema takvih bizarnih okolnosti, život mu se već osam mjeseci sastoji od operacija, bolnica, terapija te individualnih treninga karakterističnih za nogometaša u procesu rehabilitacije.

- Bio sam u Zaboku na magnetnoj rezonanci, rezultati su stigli, ponovno je u pitanju isti problem - govori nam Mate Maleš koji, usprkos svemu, teško klone duhom. Nije takav tip, on je borac koji se nikada ne predaje. Dakle, ponovno su bolni ti ligamenti skočnog zgloba...

- Sve je bilo dobro do one utakmice protiv Stupnika s Rijekom 2. Nakon tih sat vremena pojavila se bol, no rekli su mi da je to normalna reakcija te da će s vremenom splasnuti. Uostalom, baš sam pričao za SN, rekao kako je to korak ka povratku... Ali, mene je boljelo i boljelo! Išao sam, potom, odraditi trkački trening i tako me presjeklo da sam si rekao “ovo više nema smisla”. I, išao sam opet provjeriti stanje zgloba, a epilog već znate... Valjda nije mogao podnijeti napor utakmice.

Koji je daljnji korak u Malešovoj golgoti? Hoće li ponovno kod doktora Van Dyka?

- Nema se smisla više mučiti, operacija je neminovnost, a kažu stručnjaci da će mi taj zahvat otkloniti sve probleme. Iako, uvijek se nešto može zakomplicirati... Još moramo usuglasiti termin te “mjesto radnje”, ali vjerojatno ću opet put Nizozemske. Jako se odužio moj povratak, ali iskreno, teško mi je reći da je netko negdje pogriješio u cijelom procesu. Je li ovo kraj sezone? Gledajte, svjestan sam da sam dugo pauzirao i da me čeka još jedna duga pauza te proces rehabilitacije, ali... Ja se nadam da nije! Naravno, s obzirom na sve što se događalo ništa nije isključeno, međutim, dat ću sve od sebe da se vratim barem za završnicu prvenstva.

Naravno, to je još daleka, daleka budućnost.

- Prvo moram odraditi taj operativni zahvat, a nakon toga kvalitetnu terapiju. Što ću, iz ove kože ne mogu, što je - tu je. Prihvaćam situaciju takva kakva jest, valjda je taj scenarij “negdje gore” zapisan. Ne doživljavam sve ovo kao tragediju već kao veliki motiv za nastavak karijere. Navikao sam na vječnu borbu - završio je uvijek optimistični Maleš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:38