DVOBOJ TITANA

KAKO STOJE LEGENDE NA KRAJU 2014. Messi je najbolji u Europi, ali Ronaldo je zasad zabio više...

Ronaldo je u karijeri zabio 407 golova u 594 utakmice, dok ih je Messi u 447 ‘spakirao’ 377

Dva najveća majstora današnice, Cristiano Ronaldo i Lionel Messi, rivali su kakve nogometni svijet nikad nije imao. Igrajući u Realu i Barceloni, njihovo je rivalstvo dodatno dobilo na težini jer ih se, osim kao svjetske fenomene, dodatno analizira i uspoređuje kao predvodnike dvaju danas ponajboljih svjetskih klubova.

Paralelni slalom

Osim najpoznatije usporedbe tko je najveći veći svih vremena - Pele ili Diego Maradona (iako su igrali u različitim razdobljima i nikad međusobno - svijet nogometa vidio je mnoge duele i lamentirao o rivalstvima. Tko je (bio) bolji u određenom razdoblju i u nekoj konkretnoj ligi. Gerd Müller vs. Jupp Heynckes vs. Klaus Fischer, usporedba trojice najvećih rivala Bundeslige, Gigi Buffon ili Iker Casillas, Ronaldinho ili Zinedine Zidane, Alessandro Del Piero ili Francesco Totti, Ruud van Nistelrooy ili Thierry Henry...

Svaka od tih usporedbi, a bilo ih je još mnogo, na nacionalnoj ligaškoj ili globalnoj razini ipak je ništa u usporedbi s “fajtom” Portugalca i Argentinca kojima samo malo nedostaje da ih se na nekim vječitim ljestvicama postavi iznad Pelea i “malog zelenog”.

Ronaldo je, naravno, i u dresu Manchester Uniteda bio svjetska zvijezda, no tek njegovim prelaskom u “kraljevski klub” počeo je istinski paralelni slalom, utrka nogometnih genijalaca, ali i megalomana koji jedan drugoga inspiriraju. Kao u olimpijskom motu - citius, altius, fortius - brže, više, jače.

CR7 ima bolji prosjek

U dresu Barcelone Messi je srušio sve rekorde Primere i Lige prvaka, Ronaldo mu puše za vratom i protekle je sezone puno uspješniji nakon što je osvojio naslov prvaka Europe, španjolski Kup, europski Superkup te klupsko prvenstvo svijeta.

Otkad je u Realu, Ronaldo je postigao 284 gola, a Messi malo više (297). Argentinac je u Primeri zabio 204, dva više od Portugalca, no Ronaldov je prosjek (1,05 golova po utakmici) nešto bolji od Messijeva koji je 1,04. Messi je, pak, dosad s Barcelonom osvojio 12, a Ronaldo sedam trofeja.

Koliko je sve daleko doguralo, najbolje potvrđuje činjenica da postoji i detaljna internetska stranica messivsronaldo.net na kojoj su detaljno izneseni učinci u karijeri dvojice majstora.

S obzirom na to da je dvije godine stariji, CR7 je u globalu nešto uspješniji. Messi je najbolji svih vremena u Ligi prvaka i Primeri, no Portugalac je u karijeri zabio više: ukupno 407 golova u 594 utakmice (Messi 377/447), za Portugal je u 118 utakmica zabio 52 puta, a Messi u 97 utakmica 45 puta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:17