PIŠE DRAŽEN KRUŠELJ

Kako će vidoviti Milan spasiti ‘Volim nogomet’

Zagreb, 170609.Hotel WestinPress konferencija povodom izbora novog predsjednika Udruge profesionalnih klubova prve hrvatske nogometne lige, Roberta Markulina (direktor NK Slaven Belupo).Na slici: Robert Markulin i dosadnji predsjednik Igor Stimac.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovacev / CROPIX

Odgovarajuće terapije jednostavno nema, TV format “Volim nogomet” naš je smrtno bolestan kućni ljubimac koji ne može izbjeći uspavljivanje. Propao je posljednji pokušaj HTV-a i Udruge prvoligaša da održe na životu televizijski show koji je poput respiratora upumpavao zrak u pluća jednom smrtno dosadnom natjecanju kakvo je manje ili više 1. HNL.

Čuda moderne TV montaže i 3D tehnologija u rukama “našeg Tea Beusana”, 500 Mamićevih eura na čelu pjevača Gustafa i dekolte Mile Horvat... to je bilo rješenje za osvježenje. U sljedećim mjesecima moramo naučiti živjeti bez ovih civilizacijskih blagodati.

Pokušavam zamisliti kakva je budućnost našega prvoligaškog nogometa ako ga marginaliziramo ili bacimo u neki porno tv-termin po uzoru na nekadašnje sportske preglede, gdje se telegrafski kratko izvještavalo o strijelcima i domaćinski lojalno zamračivalo sporne situacije. Odgovor je - nema budućnosti, barem ne na javnoj dalekovidnici. Što ne mora značiti da su iscrpljene sve mogućnosti za promociju 1. HNL

Prema posljednjim vijestima insajdera iz Udruge prvoligaša, za otkup tv prava 1. HNL sprema se licitirati barem dvoje... hm, da... celebrityja s komercijalnih televizija. Ponudu je, kako doznajemo, poslao Željko Malnar koji je životno zainteresiran da sadržaj “Noćne more” oplemeni nečim tako opskurnim kao što je prvoligaški nogomet. Najoštriju konkurenciju kralj noćnog termina imat će u vidovitom Milanu, čija ponuda nije financijski izdašna poput Malnarove (navodno samo75 kuna po utakmici, 150 za derbi kola), ali je obogaćena različitim šarenim rubrikama i kvizovima.

Nacrti sinopsisa do kojih je stigao naš istraživački tim krajnje su živopisni i osvježavajući. Za ilustraciju, u Malnarovu bi studiju legendarni Jajan razotkrivao govorne mane Hajdukova predsjednika Svaguše, nenadmašni Ševa bi za šankom Kruni Jurčiću objašnjavao prednosti 0,5 sustava pred zastarjelim 0,3 modelom, a Cro Rom Braco bi s gebisom u čaši vode držao navijačku tribinu podučavajući Boyse i Torcidu da su zubi krajnje nepotreban rekvizit u navijačkom arsenalu.

Kako čujemo, Markulin i društvo iz Udruge 1. HNL nisu ostali hladni na ovu ponudu, ali malo ih je obeshrabrila poruka T-Comova glasnogovornika da bi se njegova tvrtka radije oglašavala na groblju nego u ovakvoj emisiji.

Vidoviti Milan, na drugoj strani, ima određene komparativne prednosti. Manje je ekscesan i ne pije u studiju, ali ne pokazuje dovoljno interesa za nogomet kao takav. Njegov probni sinopsis nudi, recimo, ovakve dijaloge. Ermin Zec: “Milane, kada ću se napokon prodati?”. Milan odgovara: “Ermine, ispeci dva jaja na oko, stavi ih u DVD i pet minuta ponavljaj - ne vraćam se u Šibenik, makar mi na čelu izrastao plik! I za dva tjedna potpisat ćeš za Schalke. Ajde ćao, Ermine. Sljedeći, sljedeći, Mandžukiću javi se...”

Kada mu pilot-emisija sleti u ruke, Božo Sušec neće imati izlaza i istog će trena udvostručiti ponudu za otkup prvoligaških TV prava. Bojimo se - prekasno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:46