NISU GA 'VOLJELI'

Kako će Vatreni bez Lovrena? Brojke sugeriraju da branič Redsa neće nedostajati na Euru

 Cropix/Ronald Goršić

Hoće li Dejan Lovren nedostajati Hrvatskoj na Euru? Ako pitate brojke, odgovor je - ne. Stoper Liverpoola ne ide u Francusku, sam se za to potrudio ispadima prema izborniku. Iako se Čačić poslužio pitijevskim rečenicama i nije bio decidiran, što može navesti na pitanje je li slučaj zabetoniran, Lovrenu se ne priprema avionska karta za Pariz, pišu Sportske novosti.

Kako se pohvalio igrama u Engleskoj, nakon što se otrgnuo od francuskih novinara koji su se poprilično grubim pridjevima zabavljali opisujući njegove izvedbe u Lyonu, na stol stavljamo statistiku od ljeta 2013. godine kad je potpisao za Southampton. Godinu kasnije otisnuo se u Liverpool. Lovren doista ima razloga biti frustriran ulogom i učinkom u nacionalnoj vrsti. Od 18 službenih utakmica samo je sedam počeo u startnoj ekipi, a s Islandom u Zagrebu protokolarno ušao u 89. minuti kako bi Luka Modrić dobio pljesak.

Izbornici su ga u svoju jedanaestoricu u kvalifikacijama i na Mundialu u Brazilu, prijateljske dvoboje isključujemo, stavljali u svega 38,8% slučajeva, a u tih sedam ogleda Vatreni su izborili dvije pobjede, jedan remi i pretrpjeli četiri poraza. Na konto su stavili sedam od 21 boda, dakle 33,3%. U ostalih 11 utakmica, od kojih u 10 uopće nije igrao, plus taj Island, Hrvatska je imala šest pobjeda, četiri neodlučena rezultata i jedan izgubljen susret. To su 22 boda od 33, znači 66,6%. Suhoparna matematika govori da Vatrenima bolje ide bez Lovrena nego s njim.

Nakon ozljede Gordona Schildenfelda, u Brazilu je dobio šansu na Svjetskom prvenstvu u sva tri ogleda, a Kockasti su pali od domaćina i Meksika te matirali Kamerun. No već u izlučnim nadmetanjima za Euro tadašnji izbornik Niko Kovač instalirao je u tandem s Vedranom Ćorlukom uglavnom Domagoja Vidu, igraču Redsa dao je prigodu samo u domaćem dvoboju s Maltom (2:0). Tako su jedine dvije pobjede s Lovrenom Kamerun i Malta.

Kod Igora Štimca je daleko bolje kotirao, međutim Kovačeva procjena bacila ga je u očaj, Ante Čačić nastavio je s istom praksom. Igrati za Liverpool a statirati u Hrvatskoj, bilo je dovoljno da izgubi živce.

Lovren je rođen 5. srpnja 1989. godine. Dok je napravio zavidnu klupsku karijeru, unatoč slabijim razdobljima, u reprezentaciji je stao na 31 igri i dva pogotka. Unatoč svim tim brojkama ipak je šteta što neće u Francusku. Kad i ne bi započinjao utakmice, a tko kaže da ne bi, mogao je biti dobar adut s klupe. No, takav status njegov ego više nije dopuštao. U klubu to čak može biti dijelom razumljivo jer klub ćeš promijeniti, u reprezentaciji ne.

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr.
Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:32