GRČKA KLUPA

Kad Otto ode, prije će uzeti Bajevića nego Zajeca

Dinamova legenda Velimir Zajec u Ateni čeka Rehhagelov krah na SP-u u Južnoj Africi
 Vjekoslav Skledar / Cropix

Otto Rehhagel , čuveni njemački trener, koji je s Kaiserslauternom bio prvak Bundeslige, već devet godina sjedi na izborničkoj stolici grčke reprezentacije. Jedini trener iz naše kvalifikacijske grupe za EP 2012. koji će igrati na Svjetskom prvenstvu, u “baražu” je pobijedio “crnu mačku” Hrvatske - Ukrajinu.

Od 2001. godine Otto Rehhagel je promašio samo jedno Svjetsko prvenstvo, 2006. godine u Njemačkoj. Između redaka njegovih izjava može se iščitati da će jedan od najdugovječnijih europskih izbornika odstupiti nakon Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi.

Iako je Grčkoj donio naslov europskog prvaka 2004. godine, pobijedivši u finalu Portugal, iako je to bila najveća nogometna senzacija 21. stoljeća, povremeno se nađe na oštrici pera grčkih sportskih komentatora. Nije čudno, samo u Ateni izlazi 13 sportskih listova. No, uživa apsolutno povjerenje čelnih ljudi grčkog nogometnog saveza, ali ne uspije li se probiti u drugi krug finalnog turnira u Južnoj Africi, vjerojatno će abdicirati i neće voditi Grčku u kvalifikacijama za EP.

Protiv koga će igrati Bilić? Dugotrajni boravak Velimira Zajeca, negdašnje ikone Panathinaikosa, u Ateni, dao je naslutiti da “Zeko” možda čeka baš taj posao. No, njegov negdašnji suigrač iz Dinama Rajko Janjanin, danas trener u omladinskoj školi Panathinaikosa, kaže da se “Zajec ne spominje”.

Vjerojatno i iz razloga što Grci bezgranično vjeruju Rehhagelu, koji je južnjački temperament “okovao” u njemačku disciplinu. Grci igraju dekadentni nogomet, ali, rezultati su sve samo ne - dekadentni! Njemačka disciplina, naglasak na defenzivi i mozak momčadi Karagounis, koji ima 32 godine, te centarfor Charisteas, bili su Rehhagelova formula, kojom je pokorio Europu.

- Povremeno se kroz tisak provlači ime Dušana Bajevića, koji je bio trener svih najvećih grčkih klubova, osim Panathinaikosa, sada je treći put u AEK-u. Ako će tražiti nasljednika Rehhagelu, Bajević je najrealnija opcija - tvrdi Rajko Janjanin.

A Zajec? Već dulje vrijeme je na čekanju, od vremena dok je još bio trener u Portsmouthu. U Panathinaikosu više nije na vlasti njegova struja, no, karizma koju i danas ima u Grčkoj, vjerojatno će ga uvrstiti među kandidate za grčkog izbornika. Osim, ako 71-godišnji Otto Rehhagel ne odluči još dvije godine provesti na izborničkoj poziciji. Nikakav rezultat ga ne može srušiti, samo njegova vlastita odluka...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 03:27