NESTRPLJIVA JAVNOST

Jurčić: Nerealnost u očekivanjima je baza svih naših frustracija!

Nogometaši Dinama u slučaju pobjede nad Zagrebom (Maksimir, 18.00), a istodobnog poraza Cibalije u Karlovcu, u subotu navečer mogu proslaviti peti uzastopni naslov prvaka
 Drago Sopta / Cropix

ZAGREB - Naš motiv je velik, želimo u subotu postati prvaci, tako ćemo se i postaviti na terenu. Stoga još jednom čestitam svojim dečkima na velikoj pobjedi u Varaždinu - najavio je Krunoslav Jurčić subotnji gradski derbi sa Zagrebom, kojeg Dinamo ne samo da nije pobijedio dvaput zaredom, nego mu nije zabio ni gola (dvaput po 0-1).

Posljednji put kad je Dinamo svladao Zagreb, lani u kup uzvratu (4-1), Mandžukić je postigao ‘hat-trick’, Jurčić je najavio da će najbolji strijelac, koji je zbog upale grla propustio Varteks, biti spreman za nastup, kao i Butina koji je u Varaždinu na poluvremenu zamijenjen zbog visoke temperature.

Međutim, po starom običaju na druženju s novinarima u Maksimiru, zanimljivije od same najave nadolazeće utakmice bili su trenerovi osvrti na cjelokupnu svoju i klupsku situaciju. Počelo je pitanjem o prigodi za dokazivanjem nekim igračima ako se protiv Zagreba i matematički osigura naslov.

- Cijeli proljetni dio sezone, u dogovoru s ljudima iz kluba, dajemo prigodu nekim igračima da bismo na ljeto lakše prosudili možemo li s njima ući u sljedeći europski ciklus, no Dinamo je klub koji si ne može dopustiti neko preveliko opuštanje. Sigurno je jedno, nikakvu feštu ne spremamo za slučaj da nam se u subotu poklopi matematika.

Za mnoge navijače je pojam opuštenosti glavna asosijacija na Sammira. Nakon pobjede nad Varteksom neki su se verbalno okomili na plavu ‘desetku’, poletjeo je i kamen...

- Imam o tome svoje mišljenje, ali budući da se sve čita između redaka, nemam komentara.

Mnogim navijačima nije jasno zašto Dinamo ne igra kao Barcelona, a istodobno bude agresivan poput Liverpoola, pa jednom traže “fajterstvo”, drugi put “ljepotu igre”...

- Ljepota igre ovisi o standardnosti momčadi, nema ljepote ako u deset utakmica startamo s deset različitih jedanaestorica, a s onom udarnom, koju smo uigravali na pripremama, odigramo samo prvih 20 minuta protiv Sesvećana. No, vidim što se kuha, stoga neću u javne polemike po tom pitanju...

Jurčić, međutim, nije tip koji može držati u sebi što ga tišti, pa je ipak nastavio:

- Moj je najveći trenerski uspjeh što Dinamo pet kola prije kraja pred drugoplasiranim ima 11 bodova prednosti. Kada dođe vrijeme za to predočit ću javnosti činjenice da gdje god sam radio klubovi su pod mojim vodstvom ostvarivali najveće uspjehe: u Puli najbolje plasirani u povijesti HNL-a, u Koprivnici također i to kao doprvaci.

Dinamo je i prije Jurčića osvajao dvostruke krune u HNL-u, čak igrao u Ligi prvaka, pa bi Kruno morao dočekati Božić u Europi da bi nadmašio prethodnike:

- Postoje okolnosti za to preko kojih se olako prelazi. U posljednjih 20 godina ja sam jedini trener Dinama koji u momčadi nema nijednog igrača sa statusom standardnog prvotimca neke reprezentacije, a u isto vrijeme imam u kadru petoricu prvoligaških debitanata. Bit će vremena i za tu vrstu analize kada se ova sezona završi.

Tu se došlo do onoga o čemu govori i predsjednik Barišić i više puta izvršni dopredsjednik Zdravko Mamić: Dinamo je prisiljen prodavati najbolje i od njega se traže sve bolji rezultati i ulazak u Ligu prvaka, a to su dva suprotstavljena procesa koja samo slučajno, ako se poklopi pogodan suparnik u pretkolu, mogu uspjeti i dokazano samo na kratki rok.

- Kada trener preuzima Dinamo o tome se ne razmišlja, ali ovdje je normalno da je trener prisiljen i odgajati igrače i stvarati rezultat, a da mu nositelji igre svaki prijelazni rok mogu biti prodani da bi klub preživio. Nije normalno samo tumačenje te činjenice u javnosti. Najbolji izdanci naše škole ne mogu kao donedavna stasavati u Zrinjskom ili nekim drugim klubovima, nego im prigodu mora pružati Dinamo i stoga momčad s njima mora preboljeti dječje bolesti kao protiv Lokomotive i Varteksa. No, ako je to cijena, onda je moramo proći i moj je zadatak iza tog procesa stajati, a kada se na nj gleda negativno kao nakon posljednjih utakmica ja moram te naše dečke braniti i zaštititi. Nerealnost u očekivanjima je baza za sve naše frustracije - poručio je Jurčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:34