KRUNO JE OPTIMIST

Jurčić gasi Mamićev požar: Ne podcjenjujte Hajduk

Strateg ‘plavih’, koji je lani umalo izgubio naslov nakon 3-0 u prvoj utakmici, uoči prve polufinalne utakmice s ‘bijelima’ naglašava da "nema ekseprimentiranja ni podcjenjivanja"
 Dragan Matić / Cropix

ZAGREB - Krunoslav Jurčić iz Turske je poručivao kako se nogometaši Dinama ne pripremaju za uvodna kola nastavka prvenstva, koliko god željeli što ranije obraniti ligaški naslov, nego za nadmetanja s većim ulogom, poput predstojećih u polufinalu HR-kupa s Hajdukom.

Iako je bio predvidio da obrambenu četvorku čine Vrsaljko, Barbarić, Cufré i Ibáńez, ozljeda stražnje lože u Koprivnici iskusnog Argentinca, te impresioniranost povratnika iz Lokomotive, tek odnedavna punoljentog juniora Vrsaljka natjerala je trenera ‘plavih’ da u srijedu u 17.30 u Maksimiru pošaje na teren momčad “bez velikih eksperimenata”. To znači Slepička, strijelac za pobjedu u Koprivnici, u napadu s Mandžukićem, te iskusni Etto umjesto mladog Vrsaljka na desnom stražnjem boku.

- Ozdravio je Primorac, Morales i Vrdoljak također su spremni, izvan stroja osim Cufréa samo su Dodo, te od ranije Bišćan i Lončarić.

Šteta što u srijedu najvjerojatnije nećemo od 1. minute vidjeti spomenutog Vrsaljka umjesto Etta, Tomečaka ili čak Antolića umjesto Moralesa, kojem su misli s ostatkom obitelji u potresom pogođenom Čileu, te Kramarića umjesto Slepičke, koji osim efektnog pogotka u Koprivnici baš i nije pokazao da ima kvalitetu čak i za HNL, a kamoli Europu.

- Ne podcjenjujte Hajduk. Splićani imaju nekoliko vrhunskih igrača, kvalitetnu klupu, pitanje je trenutka kada će postati moćni. Ibričić, Anas Sharbini, Tomasov, pa Andrić i Skoko, reprezentativni kandidat Strinić, mladi repreznetativac Oremuš moraju proigrati. Meni je najugodnije iznenađenje mladi napadač Ante Vukušić - podvukao je Jurčić, no na pitanje hoćemo li od 1. minute gledati dvoboj Vukušić-Kramarić, jasno, svakoga u svom području djelovanja, trener Dinama se samo nasmijao i kazao “vidjet ćemo”...

Prije 10 mjeseci, u prvoj finalnoj utakmici Kupa, Jurčićev Dinamo je pobijedio Mišin Hajduk 3-0, dvojica igrača gostiju su isključena ( J. Buljat i Linić), no Splićani su bolje reagirali s osmoricom protiv desetorice u polju nego brojčano jednaki, Kalinić je zadavao probleme Bišćanu, Ibričić pogodio vratnicu... U uzvratu su ‘bijeli’ sustigli 0-3 i Dinamo je obranio kup u ruletu 11-eraca ponajviš zahvaljujući iskustvu vratara Tomislava Butine.

- Hajduk će istrčati u svojoj pod Poklepovićem standardiziranoj formaciji 4-2-3-1, ali za nijansu zatvoreniji nego u nastavku prvenstva. Špaco se sigurno s nama neće u Maksimiru nadigravati kao lani Miše. Uostalom, neće, na žalost, biti dobar ni teren, iako će mu kiša koja je u ponedjeljak padala dobro doći. Neće biti blatan kao u subotu.

Na izravno pitanje koji bi ga rezultat u srijedu zadovoljio Jurčić je ispalio:

- Što više naprama nula!

Na dodatak da bi možda bilo bolje “što manje naprama nula”, kako bi se uzvrat igrao pod većom napetošću, neizvjesnošću, kao priprema za nove europske kvalifikacije, Dinamov trener je reagirao obrambenim gardom:

- Puni respekt Hajduku, utakmice sa Splićanima nisu za nikakvo eksperimentiranje, bilo bi to podcjenivanje suparnika, ne smijemo biti bahati.

Neizravno je Jurčić time odgovorio i svom izvršnom dopredsjedniku Zdravku Mamiću, koji je dan ranije “kao ovisnik o adrenalinu” napravio psihološki pritisak na suce “Dinamu se priprema ražanj”, ali i plavu svlačionicu, poručujući suparnicima da im je “jadna majka” i da će u srijdu navečer “opet cviljeti”. Jurčić te riječi ne doživljava kao veliku hipoteku:

- Ha, dobro, i ja sam optimist, no Zdravko svoj optimizam širi na svoj specifični način. Zdravko je stalno s nama, zna kako dišemo, no ima svoj stil izražavanja zahvalan za medije. Ja ću samo reći da smo dovoljno jaki da pobijedimo Hajduk i potom obranimo Kup. Nadmetanja sa Splićanima su uvijek specifična, no mi se već duže vrijeme prirpemamo za ovakvu utakmicu koja iziskuje više napora i znanja da bi se dobila.

Jurčić je za zadovoljan načinom na koji je svladan Slaven Belupo u subotu:

- Čvrstoća i organiziranost koju smo pokazali, a koja nas je krasila i u prethodnim utakmicama ovog proljeća, zalog je optimizma. Napad će već proraditi. Tih 1-0 izborenih u pravoj muškoj utakmici daju nam snagu i samopouzdanje za nastavak pozitivnih rezultata i u srijedu. No, svjesni smo da u kup-natjecanjima presuđuje inspiracija.

Jurčić je upitan je li zadovoljan što sudi Igor Križarić, arbitar koji je u subotu u Koprivnici utakmicu umalo ispustio iz ruku...

- Nisam ni znao da on sudi i nemam komentara na tu činjenicu - odgovorio je Jurčić, no na pitanje je li zadovoljan kako je Križarić vodio nadmetanje protiv Slaven Belupa dodao:

- Bila je to teška utakmica, jedni i drugi bili smo agresivni i svidio mi se način na koji je riješio teške situacije, bez kartona, iako ih je mogao podijeliti četiri. A je li bio neki “faulić” više ili manje za nekoga, toga se više niti ne sjećam i nije presudno - kazao je Jurčić.

Još malo o Hajduku, koji je u ‘generalki’ poražen od Dinamova kluba-satelita:

- Nemam uvid u Hajdukovu svlačionicu da bih znao kako je na njih djelovao poraz od Lokomotive. Mogu samo reći na osnovu našeg primjera, remi sa Zadrom nam je bio pozitivno upozorenje, zalaganje na treninzima podignuto je na višu potenciju, vidjelo se to uostalom i po reakciji na suparnikovu agresivnost u Koprivnici.

I na koncu o Željku Spiću, kojem je Zdravko Mamić javno obećao da će ga na ljeto dovesti u Dinamovu svlačionicu, omogućiti mu oprošraj od karijere u plavom dresu:

- Bitno je da momčad ima vođu kakav je Sopić u Lokomotivi, da ne mora na terenu galamiti samo trener. Badelj i Barbarić imaju u sebi liderske crte i njih dvojica bi dugo vremena trebali biti zaštitni znak Dinama i njegovi vođe na travnjaku - poručio je Jurčić.

Maksimir šest mjeseci bez velike utakmice

Deset mjeseci prošlo je od posljednjeg gostovanja Hajduka u Maksimiru, onih 3-0 u prvom finalnom ogledu lanjskog Kupa, no zbog Uefine kazne Dinamo već pola godine nije bio u situaciji pozivati gledatelje na neku važnu domaću utakmicu. Od rujna i Anderlechta, jer Ajax i Temišvar gostovali su pred praznim tribinama. Bit će to i drugo Jurčićevo domaćinstvo Splićanima, ali već treći trener na suparničkoj klupi u pet nadmetanja.

Dinamo - Hajduk

Hrvatski nogometni kup, polufinale (prva utakmica)

srijeda, 24. ožujka, 17.30 (HTV2), stadion Maksimir

sudac: Igor Križarić (Čakovec)

Dinamo (4-4-2): Butina - Etto, Barbarić, R. Kovač, Ibáńez - Sammir, Vrdoljak, Badelj, Morales - Slepička, Mandžukić.

Hajduk (4-4-1-1): Subašić - Rubil, Maloča, J. Buljat, Strinić - Tomasov, Andrić, Skoko, An. Sharbini - Ibričić - Vukušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:02