ŠTO BI BILO...

Jugoslavija bi bila favorit na SP 2010.

Capello i Rehhagel ponovno su oživjeli bivšu državu
 Dado Ruvić/CROPIX

Kada je u pitanju sport mnogi su jugonostalgičari jer teško je zanemariti ulogu koju je bivša država imala u to vrijeme, počevši od košarke, vaterpola, rukometa, ali i nogometa. Dovoljno je baciti pogled na igrače koji trenutno igraju u Hrvatskoj, BiH, Srbiji, Sloveniji, Makedoniji i Crnoj Gori. Iz tog razloga je srbijanski Blic posegnuo za daškom sportske jugonostalgije.

Cijela ideja, odnosno spoznaja, o onome što Balkan u nogometnom svijetu nudi izrodila se nakon izjava izbornika nogometne reprezentacije Grčke Otte Rehhagela i izbornika Engleske Fabija Capella. Rehhagel je izrazio zabrinutost što se njegova Njemačka na Svjetskom prvenstvu našla u skupini sa Srbijom. Odmah je upozorio zemljake da ne podcjenjuju tu ekipu i prisjetio se detalja otprije 36 godina.

Jugoslavija je u Beogradu pobijedila Švedsku 3-0. Trener me tada pitao: „Da uzmemo nekog od ovih Jugoslovena, možda Dragana Džajića, igra sjajno?“. Odgovorio sam mu da bi trebao uzeti sve Jugoslavene od broja jedan do broja jedanaest, rekao je i zorno prikazao koliko štuje nogomet na ovim prostorima. Možda je upravo zato i doveo Grčku do nebeskih visina.

Ipak, teško je kazati da su Srbija i Slovenija spremne za najveće domete, ali neosporno je da u svojim momčadima imaju vrhunske nogometaše. Baš kao i ostale reprezentacije. Primjerice, Hrvatska je stvorila Modrića, Ćorluku, Srnu, Olića, Kranjčara, a pomogla je i Eduardu da se razvije do kraja. Srbija je pak stvorila Stankovića, Krasića, Vidića i Ivanovića, a 'hit momčad' pod kormilom Ćire Blaževića brojila je (i broji) zvijezde poput Misimovića, Pjanića, Ibiševića i najspominjanijeg Džeke. Slovenci nisu skup zvijezdi, ali Handanovič odskače. Crnogorci imaju Vučinića i Jovetića, Makedonija Pandeva...

Spomen svih tih igrača na jednom mjestu uvlačio bi strah u kosti mnogima, a svakako je da bi takva ekipa imala značajnu ulogu u europskim i svjetskim nogometnim okvirima. Kako ovo nisu puste priče pokazao je Capello, a njegove riječi prenio upravo Jutarnji list.

- Zamislite da je ostala bivša Jugoslavija, ona bi bila jedan od favorita prvenstva. Kakva bi to bila ekipa u kojoj bi igrali Džeko, Ibišević, Misimović, Modrić, Eduardo, Kranjčar, Olić, Vidić, Ivanović, Stanković, Krasić, Jovanović... Tko bi njima bio ravan?! Ovi igrači su odlični i u ligama Engleske, Španjolske, Njemačke, Italije i Francuske. Balkan je danas ono što je donedavno bila Južna Amerika - bile su njegove riječi.

Uistinu, slatke bi muke imao izbornik te imaginarne reprezentacije. Dok bi na golu bio Handanovič, a u obrani sasvim sigurno Vidić i Ivanović (uz prijetnju Lovrena?), na desnoj bi bili problemi. Postaviti Srnu kao defenzivca ili ga gurnuti u ofenzivu pa postaviti Ćorluku desno, a ne lijevo, gdje isto može vrhunski odigrati. U slučaju da bi se izbornik odlučio na takav potez i dalje bi mu ostali problemi u sredini. Modrić, Kranjčar, Stanković, Krasić, Misimović... Džeko bi sasvim sigurno bio u napadu, a konkurirali bi i Olić, Dudu, Ibišević, Vučinić, Pandev...

No, na jednak način moglo bi se raspravljati i o tome kako bi izgledala momčad obnovljene SSSR ili Čehoslovačke... Zasigurno bi bile jednako goropadne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 11:35