CVRK RAZOČARAO ZECA

Iz HNS-a stigla odbijenica za stopostotnog invalida: 'Žao nam je, ne možete na Srbiju'

Ne znam što bih vam rekao, stvarno sam razočaran odnosom HNS-a. Bio sam već na utakmicama i krevet nikad i nigdje nije bio problem - priča razočarani Zec
 Jure Mišković/CROPIX

Stopostotni invalid Ante Zec iz Splita veliki je navijač Hajduka i hrvatske nogometne reprezentacije, a hrvatska javnost za njega je prvi put čula prošlog ljeta kada se pojavio na utakmici Bijelih protiv Intera na Poljudu.

Bio je to zbilja dirljiv i poseban trenutak za njega, nakon dugog niza godina uživo je gledao najdraži klub iz svog bolničkog kreveta na koji je zbog invalidnosti osuđen. Još 2001. godine je doživio prometnu nesreću nakon koje je ostao prikovan za krevet, s gotovo nikakvom mogućnosti da mu se podigne uzglavlje. Stoga je stalno u krevetu, što su drugim invalidima kolica njemu je bolnički krevet. Nakon Intera još je nekoliko puta gledao Hajduka, bio i na gostovanju u Zadru, a velika mu je želja bila da uživo pogleda utakmicu između Hrvatske i Srbije. Nadao se da će moći 22. ožujka biti na Maksimiru, javio se HNS-u da mu osigura ulaz kao invalidu, ali dobio je neugodnu odbijenicu. Naime, sporan je njegov krevet odnosno činjenica da zauzima nešto veći prostor od invalidskih kolica.

- Ne znam što bih vam rekao, stvarno sam razočaran odnosom HNS-a. Bio sam već na utakmicama i krevet nikad i nigdje nije bio problem. Pa tek je neznatno veći od invalidskih kolica. Zamislite, iz HNS-a su tražili da im pošaljem svu dokumentaciju o invalidnosti pa sam i to sam poslao. Kada su se javili ipak su rekli da mogu ići s jednom osobom u pratnji, a na moj upit da su mi zbog kreveta potrebne barem dvije osobe za pratnju nisu ni odgovorili. Jasno da jedna osoba ne može sama brinuti o meni zbog prijevoza, sa mnom su uvijek brat i prijatelj - razočarano priča Ante.

Ne može vjerovati da je njegov bolnički krevet odjednom problem, od HNS-a je tražio samo da mu dopuste ulaz, ništa više.

-"Prijatelj mi je nedavno u Splitu susreo povjerenika za sigurnost Zorana Cvrka iz HNS-a i objasnio mu situaciju, a on mu je također rekao da je krevet problem. Meni to nije jasno, ne tražim nikakvu financijsku pomoć ili nešto slično. Htio sam o svom trošku ići na utakmicu i zamolio samo da me puste na stadion, bez velikih zahtjeva. Krevet je moja realnost i ne mogu iz njega, a meni su Hajduk i odlazak na utakmice sve u životu, puno mi znače - dodaje 36-godišnji Splićanin.

Kaže kako mu se često javljaju i zovu ga u goste navijači ne samo Hajduka već i drugih klubova. Svi cijene njegovu ljubav prema nogometu i utakmicama, ali očito da takvog mišljenja nisu u HNS-u. Zbog pomalo čudnog objašnjenja o veličini kreveta uskratili su Anti mjesto na Maksimiru gdje je silno želio biti. S malo više dobre volje i razumijevanja mogli su protiv Srbije imati još jednog velikog navijača.

Crvk: Sve smo pokušali, ali problem je u krevetu...

HNS-ov šef za sigurnost Zoran Cvrk upoznat je sa slučajem, ovom prigodom izrazio je još jednom duboko žaljenje, što gospodin Zec neće moći biti na utakmici.

- Mi smo pokušali sve, ali maksimirski stadion nema konfiguraciju da bi se pronašlo mjesto za toga mladića. Vjerujte, jedva smo od Uefe dobili odobrenje za invalide u kolicima i njihovu pratnju. Vani su takve stvari riješene rampama, liftovima, kod nas je drugačije, pozicija nije najbolja, Uefi se takva situacija baš ne sviđa. A na tu je poziciju nemoguće smjestiti čovjeka s krevetom, pogotovo što on od tamo ne bi ništa vidio, jedino mjesto gdje bi mogao biti jest tartan-staza uz teren. Ali tamo, priznat ćete, ne može biti. Nešto što je na Poljudu moguće, u Maksimiru nije i treba to uzeti u obzir. Ja sam pokušavao, razgovarao i sa splitskom policijom i Uefom, stvarno mi je žao što ne možemo udovoljiti zahtjevu - rekao je Cvrk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 10:35