INTER vs. CHELSEA

Ivić: Seks afere neće ostaviti traga na igru Chelseaja

Utakmica Intera i Chelseaja najzanimljiviji je par osmine finala nogometne Lige prvaka
 AFP

ZAGREB - Na San Siru će se večeras sudariti vodeće momčadi talijanske i engleske lige. Uz Barcelonu, lideri dviju najjačih svjetskih liga. No, istovremeno, bit će to sudar dviju momčadi i jednog trenera! Jer, Jose Mourinho igra protiv - Mourinha! Može li pobijediti samoga sebe? Nakon što je prije nekoliko godina došao na Stamford Bridge, Chelsea je bio samo “bogati klub bez povijesti”. I kada su Mourinha engleski novinari pitali: “Jeste li ponosni što ste postali trener Chelsea?”, zajedljivi Portugalac odgovorio je protupitanjem? “Chelsea već 50 godina nije bio prvak! A ja sam prošle sezone s Portom osvojio Ligu prvaka! I tko bi sad trebao biti ponosan?”

Mourinho je Abramovičevim novcem od Chelseaja stvorio engleskog prvaka. Jedino nije uspio osvojiti Ligu prvaka. Zbog toga se ruski vlasnik udaljio od Portugalca. Pogrešno...

S Tomislavom Ivićem bio sam na Stamford Bridgeu kada je Chelsea “poderao” Barcelonu. Munjevite kontre Damiana Duffa i Mateje Kežmana te čudesni gol Ronaldinha - špicom! I 4-2 za Chelsea. Tada sam shvatio da Jose Mourinho jedino poštuje hrvatskog trenera, s ostalima je razgovarao - osorno i s visoka! Ili je prolazio - kroz njih!

Kako će završiti meč Inter - Chelsea, pitam Ivića, koji analitički studira svaku utakmicu i svakog igrača u Ligi prvaka?

- To će biti ista igra u istom rasporedu igrača. Ista organizacija, ista taktika. I isti sustav igre 4-3-1-2. Možda će to biti i dobar nogomet, ima dobrih igrača. Osnovna taktička zamisao obiju momčadi jest zatvoriti sredinu terena i pokušati “ubiti” suparnika kontrom ili igrom po bokovima, jer obje momčadi imaju moćne bekove. Ali, ne očekujte čarobni nogomet, kao kad igraju Barcelona ili Real, ovo će biti sudar istih nogometnih filozofija.

Tko je u prednosti?

- Chelsea ima jaču sredinu terena, a Ancelotti je dodao i talijanske “manire”. No, utakmicu će odlučiti jedan potez. Inter ima Lucija i Samuela, no sve ovisi o inspiraciji Drogbe ili Anelke...

Hoće li seks-afere Terryja utjecati na igru Chelseaja?

- Ne, to je samo publicitet koji ne ostavlja trag.





Za koga ćete navijati?

- Za nogomet! Želim vidjeti nešto novo, a tko će pobijediti, najmanje mi je važno. Dugo poznajem Mourinha i imam velike simpatije prema njemu te mu želim sve dobro, no kao treneru neusporedivo mi je uzbudljiviji Pep Guardiola.

U Guardioli Ivić vidi najboljeg trenera današnjice:

- Sve je gradio na nizozemskoj nogometnoj školi, koju je u Barcelonu donio Cruyff, a tu su filozofiju uzgajali i ostali nizozemski treneri. Fascinira me njihov početak igre 3-5-1, a kad završavaju akciju, sustav je 4-1-5. Imaju fantastičnu sredinu terena, sve su to dečki iz njihove škole...

Ipak, na današnjoj utakmici Tomislav Ivić najviše će pažnje posvetiti jednom brazilskom beku: - Maicon iz Intera jedan je od najmoćnijih igrača današnjice. Može si priuštiti da mu nitko ne čuva leđa, a kada ima loptu u nogama, može s njom što hoće.

Kako će “tata” Mourinho, krotiti “sina” Drogbu?

- Jednostavno, prilijepit će mu na leđa Argentinca Samuela...

Inter

Julio Cesar - Maicon, Lucio, Samuel, Zanetti - Stanković, Cambiasso, Muntari - Sneijder - Milito, Et’o

Chelsea

Cech - Ivanović, Carvalho, Terry, Žirkov - Obi Mikel, Ballack, Lampard, Malouda - Drogba, Anelka

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 07:56