UTAKMICA ŽIVOTA

Ivan Buljan: Olić je van Gaalov bodyguard

Nizozemac nije mogao poželjeti boljeg ‘anđela čuvara’
 Reuters

Iznenađenje može biti samo lakoća kojom su Nijemci prošli u finale. Lyon nema kvalitetu za ovu razinu nogometa. Iako je u Ligi prvaka napravio veliki rezultat, Lyon nema ekstra klasu, igrača koji je mogao zaprijetiti Bavarcima. Šteta da su Francuzi došli u ovu lijepu situaciju s mnogo slabijom momčadi nego što su je imali proteklih godina. Nedostajao im je netko poput Brazilca Juninha koji je bio duša, ali i motor momčadi. Ovako su izgledali ispuhano, blijedo, nemoćno.

Ivica Olić bio je ključna figura Bayernova trijumfa. Bio je kolosalan, zbog tri gola, ali i onog njegovog standardnog učinka, mnogo trčanja i požrtvovnosti, zaslužio je čistu desetku.

Ne znam što je to Louisu van Gaalu zasmetalo kod Olića kad ga nije šmekao na početku svojeg mandata u Bayernu, ali sada svaku večer prije spavanja mora Bogu zahvaljivati što mu je poslao tog skromnog i poštenog momka, čija je karijera najbolji dokaz da se rad na kraju uvijek isplati.

Gledao sam utakmicu sa svojim kumom Juricom Jerkovićem, koji kaže: “Olić je van Gaalov bodyguard”. On je njegov čuvar. I stvarno, kad se pogleda koliko puta je Olić spasio Van Gaalu glavu, te ga na kraju doveo u finale Lige prvaka, Jure je u pravu - Nizozemac nije mogao poželjeti boljeg ‘anđela čuvara’”.

Još dva detalja uz Olića. Način na koji on igra nogomet sugerira kao da je pravi ‘Švabo’, a ne dijete ovog našeg mentaliteta. Sazrio je i dosegnuo vrhunac. Znam da ga Bayernovi navijači iznimno cijene upravo zbog toga što na svakoj utakmici izgara i daje sve od sebe. Iako je stranac s Balkana, “ausländer” i ne može dostići status, primjerice, Robbena, Olić je ikona današnjeg Bayerna...

Inače, znam da je Van Gaal “zaj...” trener, njegove metode mnogima znaju biti čudne, ali nije slučajnost da je doveo Bayern u poziciju da se bori za trofeje nakon groznog starta u sezonu.

Siguran sam da će Bayern osvojiti Bundesligu. A finale Lige prvaka? Bez obzira tko bude s druge strane, Inter ili Barcelona, nemojte nikada podcijeniti Nijemce. ( Ivan Buljan)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 00:05