OTVORENA FRONTA

'Ispravljamo Štimčeve propuste, a on kritizira'

Predsjednik Udruge prvoligaša Robert Markulin nije ostao miran na izjave trenera Zagreba Igora Štimca
Zagreb, 170609.Hotel WestinPress konferencija povodom izbora novog predsjednika Udruge profesionalnih klubova prve hrvatske nogometne lige, Roberta Markulina (direktor NK Slaven Belupo).Na slici: Robert Markulin i dosadnji predsjednik Igor Stimac.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovacev / CROPIX

KOPRIVNICA - Bivši predsjednik Udruge klubova 1. HNL Igor Štimac tvrdi da je svom nasljedniku Markulinu ostavio projekte koje je trebalo nastaviti razvijati, ali to nisu znali učiniti, pa on, Štimac, ne želi više govoriti o tome i promovirati nesposobne. Markulin tvrdi da nije baš tako kako Štimac tvrdi da jest.

Kako onda komentirate prozivke vašeg prethodnika na čelu Udruge prvoligaša, Igora Štimca, o vašoj nesposobnosti u vođenju prvoligaške udruge?

- Smatram nekorektnim olako prozivanje i davanje kvalifikacija jer su se uvjeti u odnosu na vrijeme kada je on bio na čelu Udruge promijenili zbog krize i recesije. Drugo, ugovori koje je on tada potpisao bez odobrenja klubova u ovim teškim vremenima za nogomet donose dodatne gubitke za sve klubove, a štetni su i za Udrugu 1. HNL. Dok mi s jedne strane činimo sve što možemo da smanjimo nastalu štetu, on putem medija kritizira. Moj je dojam da sve radi samo u korist svoje osobne promocije. Vjerojatno su zato i potpisivani takvi ugovori, koji su povoljni za druge ugovorne strane, ali ne i za Udrugu 1. HNL koju je on zastupao.

Što će na kraju biti s emisijom ‘Volim nogomet’?

- Dosadašnji toliko hvaljeni model emisije ‘Volim nogomet’ zapravo je za prvoligaše u financijskom smislu nogometni ‘Obrovac’. Donio je gubitke Udruzi 1. HNL i HTV-u i bit će sporazumno raskinut. Pregovaramo s HTV-om o mogućnosti emitiranja redizajnirane i skraćene emisije ‘Volim nogomet’, koja bi i dalje trebala biti zanimljiva i gledana, koja ne bi imala izravne besplatne prijenose s nogometnih stadiona, i na taj bi se način vratio dio gledatelja na stadione, a emisija bi u konačnici i jednoj i drugoj strani donosila prihod, a ne manjak.

Je li istina da možda stvarate financijsku paniku kako bi mogla zaživjeti Liga 10?

- To su čista podmetanja. Liga 16 je na snazi i za iduću sezonu. A bježanje od istine da je financijska situacija u klubovima alarmantna govori o tome da je nekome važno samo prikazivanje osobnih ideja i projekata kao uspješnih, iako u stvarnosti donose gubitke i financijske probleme. Kada klubovi mjesecima ne isplate plaće igračima i zaposlenicima, to mora biti alarmantno za svako normalno uređeno društvo. Osobno se zalažem i zalagat ću se da se obveze poštuju i ispunjavaju. Prema izvještaju neovisnog HNS-ova Odjela za licenciranje, upitno je hoće li svi klubovi ispuniti financijski kriterij za dobivanje licence za igranje u 1. HNL u novoj sezoni. Od toga ne treba bježati nego vidjeti može li se i kako kome pomoći. A bilo bi zanimljivo usporediti Štimčevu viziju Lige 16 kao Lige u kojoj će igrati mladi hrvatski igrači, s primjenom iste ideje u praksi. U klubu, gdje je sada trener, po njegovoj želji, dovode se sve mladić do mladića: Skender, Tokić, Ljubojević. Toliko o dosljednosti - zaključio je revoltirani Robert Markulin. (Ivo Čičin-Mašansker)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 01:50