FEŠTA NA POLJUDU

Ibričić i Butina spasili sezonu hajdukovaca

Nogometaši Hajduka su pobijedili Dinamo 1-0 što im je s maksimirskih 0-0 donijelo finale hrvatskog kupa i to sa Šibenikom, 21. travnja i 5. svibnja
Split, 070410.Stadion Poljud.Uzvratna polufinalna nogometna utakmica Hrvatskog kupa izmedju Hajduka i Dinama.Na fotografiji: Luis Ibanez i Marin Tomasov.Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
 Vladimir Dugandzic / CROPIX

SPLIT - Senijad Ibričić opet je junak hrvatskog derbija, slavi ga Torcida! Do 50. minute među najgorima na travnjaku, reprezentativac BiH se našao na pravom mjestu i loše očišćenu loptu Butine sa 40 metara spremio u praznu mrežu . Dinamo do kraja nije uspio ozbiljnije zaprijetiti domaćinu i Hajduk je slavio pobjedu nad ljutim rivalom.

ZEC ODVEO ŠIBENČANE U |PRVO FINALE KUPA U POVIJESTI KLUBA!

Utakmica je opet obilovala taktičkim nadmudrivanjem. Jurčićevo iznenađenje za Poklepovića bilo je zatvaranje Hajdukove opasnije, lijeve strane, postavljanjem Cufréa na desni stražnji bok umjesto Etta, kao posljednju prepreku Anasu Sharbiniju, Barbarić i Robert Kovač bili su stoperi, a na prednjem desnom boku umjesto Tomečaka je istrčao Dodo, kao prva crta obrane od Strinića.

Isto tako, u špici je bio Primorac, a Mandžukić na lijevom prednjem boku kako bi obeshrabrio ofenzivne pokušaje Oremuša. Badelja je, očekivano, zamijenio Calello. No, ta Dinamova varijanta ‘igrala’ je samo 15 minuta, do obnove ozljede Kovača, umjesto kojeg je ušao Etto i stražnji red gostiju dobio izgled kakav smo i najavili.

Poklepović je očekivao Dinamov pojačan srednji red, pa je za razliku od Maksimira umjesto trećeg stopera Pandže zaigrala još jedna ‘desetka’, točnije ‘pedesetka’ Cernat. Andrića je očekivano zamijenio Rubil, a Oremuš zauzeo položaj na desnom boku. U domaćoj momčadi isto kao i u prvom nadmetanju nije bilo klasičnog napadača, nego je najistureniji bio vezist Ibričić, u 1. dijelu zapamćen samo po upadanjima u zamke zaleđa.

Izostao je uobilačajeni poljudski juriš Hajduka, štoviše, prvi udarac prema Butini bio je Maločin glavom nakon Cernatova prekda tek u 24. minuti, pet minuta kasnije Dinamov je vratar refleksno obranio Cernatov udarac iz okreta, malo potom Anas Sharbini je izbjegao zaleđe i glavom neometan iz teške situacije bio neprecizan. Do tog razdoblja opasniji je bio Dinamo, čija su tri napadača radila pritisak na Hajdukovu zadnju liniju i natjeravali je na ispucavanje dugih lopti koje su bile lak plijen Barbarića & co; Dodo je u 13. minuti pucao pokraj vratiju, Mandžukić u 15. pobjegao Oremušu ali po ulasku u 16-erac oklijevao.

Najbolju prigodu sam je sebi izborio Sammir u 45. minuti: ukrao je loptu Maloči i krenuo sam prema kaznenom prostoru, još jednom isfintirao suparnika, ali umjesto da doda bolje postavljenom Dodi ‘desetka’ gostiju slabo je pucala prema Subašiću.

U nastavku, nakon ranog pogotka domaćih, Dinamo je postajao sve nervozniji, Hajduk prijetio iz kontri. Jurčićeve izmjene nisu ništa dobra donijele gostima, Poklepović je mudro uveo svježeg Tičinovića na Ibáńeza, potom napadača Čopa, u završnici i specijalca Pandžu, za skok na očajničke svijeće suparnika.

Domaći navijači burno su reagirali što je Barbarić dobio samo žuti karton u 81. minuti, ali davno je ukinuto pravilo zadnjeg igrača, a uvedeno ono “izgledne prigode”.

HAJDUK - DINAMO 1-0 (0-0)

Strijelac: 1-0 Ibričić (51.). Sudac: Andrej Burilo 6; pomoćnici Conjar i Grgić (svi iz Osijeka).

Žuti kartoni: Subašić (Hajduk), Cufre i Barbarić (Dinamo). Igrač utakmice: Senijad Ibričić.

Stadion: Poljud. Gledatelja: 27.000

Hajduk: Subašić 7 - Oremuš 6.5 (od 89. Pandža -), Maloča 6.5, J.Buljat 6,5, Strinić 7 - Rubil 6.5, Skoko 7 - Tomasov 6.5 (od 58. Tičinović 6.5), Cernat 6.5 (od 80. Čop -), An. Sharbini 6.5 - Ibričić 7,5.

Dinamo: Butina 5 - Cufre 6,5, Barbarić 6, R.Kovač - (od 14. Etto 5.5), Ibanez 5.5 - Vrdoljak 5, Calello 6 - Dodo 6, Sammir 6, Mandžukić 5 - Primorac 5 (od 62. Kramarić 5).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:37