EKSPOLOZIJA U AMSTERDAMU

HVALOSPJEVI KOJI UŽASAVAJU MAMIĆA 'Murić je novi Robben, već u nedjelju debitira za Ajax'

Frank de Boer odredio je Muriću poseban tretman - individualni rad s Dennisom Bergkampom

Frank de Boer, trener Ajaxa, ima vrlo ozbiljne planove s Robertom Murićem. Pretpostavlja se da će odbjegla Dinamova zvijezda debitirati za Ajax već 10. kolovoza protiv Twentea. Bila bi to samo prepostavka da Frank de Boer nije Muriću odredio poseban tretman, svakodnevno individualni rad s Dennisom Bergkampom. Priznajte, u dobrim je rukama!

Robert Murić je već mjesec dana u Amsterdamu. Osim na treninge u kampu Ajaxa, vrijeme troši na učenje jezika i upoznavanje s nizozemskom kulturom.

Po peti naslov prvaka

Amsterdam je doista kulturna riznica tog dijela Europe, bio je to dobar odabir. A da mu ostatak dana ne bi bilo dosadno, od ovog će mu tjedna dio slobodnog vremena “krasti” i djevojka Maja...

Jedan od autora Murićeva odlaska iz Dinama i prije osamnaestog rođendana (punoljetan je postao 12. ožujka ove godine) bio je i Željko Pakasin, čovjek koji je zadnje dvije godine vodio brigu o Murićevom talentu. Naravno, danas je na ratnoj nozi sa Zdravkom Mamićem, koji ga je zbog Murića prozvao “domaćim izdajnikom”. A Željko Pakasin se pita:

- Ako se u Dinamu hvale da su Barceloni oteli nadarenog igrača, zašto se to ne bi moglo dogoditi i Dinamu...

Ajax kreće po peti uzastopni naslov prvaka, ni u Cruyffovo doba nije im to polazilo za rukom. Klub danas vode Frank de Boer, Marc Overmars, Edwin van der Saar i Dennis Bergkamp. Murić s nestrpljenjem očekuje meč protiv Twentea, ali i 24. kolovoza kada bi trebao odigrati svoj prvi derbi, protiv PSV-a Eindhoven. To su sadašnjost i budućnost u karijeri jednog od najnadarenijeg Dinamovog igrača u novijoj povijesti. Korak nazad u prošlost kaže:

- Iako su na stolu bile ponude Reala iz Madrida, Manchester Cityja, Chelseaja i još nekih klubova, Robert je izbrao Ajax. Procijenio je da je to najbolji klub za njegov nogometni razvoj. Ni menadžeri, ni tata nisu odlučivali, nego Robert. On je odlučio da neće ostati u Dinamu, on je odabrao Ajax i mislim da je to bila dobra odluka - rekao je Pakasin.

Čeka se presuda CAS-a

Iako su nizozemski nogometni kritičari škrti u procjenama, već su pale prve usporedbe. “Murić podsjeća na Robbena”? Možda podsjeća, iako je još svjetlosnu godinu daleko od najboljeg igrača svjetskog prvenstva.

Dinamo je definitivno izgubio Murića, iako se žalio CAS-u, sportskom sudu, no, Dinamova administracija si je u slučaju Roberta Murića zabila nekoliko autogolova, kada su u pitanju ugovori, koje su potpisivali s Murićem. Da nije bilo tako, ne bi Uefa tako brzo razvezala obveze prema Dinamu. No, do konačne presude CAS-a Murićevi će biti oprezni u izjavama, udaljili su se od medija, a jedan od top-talenata hrvatskog nogometa bavi se samo upijanjem onoga čemu ga podučava Bergkamp. Pod ravnanjem Franka de Boera uči vještine jednog od najboljih nizozemskih napadača. Uz takvog učitelja, možda bi doista jednog dana mogao postati dobra kopija Arjena Robbena. Možda će, kao prvi Hrvat u Ajaxu, osvojiti ono što Johanu Cruyffu nije uspjelo - sudjelovati u osvajanju petog uzastopnog naslova prvaka. A Dinamo? Dobit će naknadu od 270.000 eura. Toliko je koštala “topla voda” svih ovih godina dok je Murić bio na školovanju u Maksimiru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 11:20