SLAVILI U AZERBEJDŽANU

HRVATSKU U SOFIJI ČEKA PAKAO Penev pili naopako: 'Hrvati i Talijani su favoriti skupine'

Vatreni će u Bugarskoj igrati 10. listopada: - Tribine će biti pune, čekat će vas 44.000 navijača!'

Sofiju ne drži euorija zbog 2:1 u Bakuu. Izbornik Ljuboslav Penev posve je mirno prokomentirao ta tri boda osvojena u susretu s i dalje limitiranim Azerbejdžanom:

- Uvijek je dobro pobijediti na startu, za potvrdu ambicija i dozu sigurnosti. Međutim, vrlo sam nezadovoljan igrom. Pratila nas je i sreća.

Sjajni centarfor koji je u nacionalnom sastavu nanizao 62 nastupa, i dalje misli da su šanse Bugara dobre:

- Svakako. Za 3. mjesto!

Odmah po ždrijebu je istaknuo da Italija i Hrvatska imaju prednost zbog potvrđenih argumenata:

- Mi smo u rangu s Norveškom.

Nadežda Kozlikova, novinarka sportske redakcije dnevnika Telegraf, javlja da navijači s dosta strepnje čekaju ovaj ciklus za EP. Da se, poput Peneva, čude seriji propusta i površnosti. Doduše, postoji i utjeha;

- Preksinoć nije bilo kapetana Ivelina Popova, izvrsnog veznog usmjerenog napadu koji igra za Kuban iz Krasnodara. Na posljednjem treningu ozlijedio je lice, u međuvremenu je čak morao na operaciju. Vjeruje da će biti spreman za derbi s Hrvatima u sljedećem kolu!

Nabraja i ostale odsutne:

- Ivan Ivanov, stoper Basela, proglašen je bugarskim nogometašem 2013. On sigurno neće biti u momčadie, problem s ligamentima koljena suviše je velik.

Baku nisu vidjeli ni iskusni playmaker Emil Gargarov iz kineskog Shijiazhuanga, ni lijevi branič Petar Zanev koji je isključen u zadnjem službenom susretu za SP ‘14 protiv Čeha pa je služio kaznu.

Zna se da će Vatreni po treći put na stadionu Vasila Levskog igrati 10. listopada od 20.45 sati:

- Tribine će biti pune, nitko ne sumnja u 44.000 prodanih ulaznica!

Više nego u igrače Bugari se uzdaju u šefa stožera. Penev je, kažu, reprezentaciji vratio kult pa i mit, napose poslije grozne ere Lotthara Matthäusa koji je u pohodnu na EP ‘12 u grupi s Engleskom, Crnom Gorom, Švicarskom i Walesom neslavno skončao na samom začelju s tek pet bodova iz osam utakmica i omjerom golova 3:13. Nijemac, uglavnom odsutan, dopustio je ‘totalni raspašoj’, nogometaši su radili što su htjeli i sramotili sve redom. Penev je štošta popravio u narednoj rundi, za SP ‘14, no Italija, Danska i Češka bile su jače makar 13 bodova iz 10 utakmica nije djelovalo loše, dostatno da za leđima ostanu Armenija i Malta. S Talijanima je, primjerice, u Sofiji završilo 2:2.

- Izbornik se tuži na premalo provjera - nastavlja Nadežda. - Ove godine bile su samo dvije. Veli da nema vremena za pravo upoznavanje, kamoli za uigravanje! A istina je da ova generacija spada u skromnije unatrag dva desetljeća.

Ljuboslav ljubi čeličnu disciplinu. I forsira napad, vjeran vlastitoj sportskoj orijentaciji. Nada se da će Georgi Milanov, ofenzivni vezni iz CSKA Moskva, te Stanislav Manolev, svestrani dešnjak sposoban i za beka i za veznog i za krilo, profesionalac moskovskog Dinama, povesti kolege u budućnost uspješniju od globalnog predviđanja. Važno je da Vladislav Stojanov, negdašnji vratar Šerifa danas Ludogoreca, stabilizira formu kako ne bi bilo kikseva nalik najnovijem:

- Ja sam apsolutni krivac za gol Azerbajdžana, jednostavno sam otišao u prazno...

U Bugarskoj se naša skupina tretira najtežom. Ne bi se ni u Hrvatskoj smjela tretirati bitno drukčijom.

Što se pak ‘Vasila Levskog’ tiče, bio nam je nesretan i sretan: na njemu je Otto Barić ‘02. izgubio 0:2, a Zlatko Kranjčar ‘05. pobijedio 3:1. Kako će proći Niko Kovač ‘14...?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 04:13