A GDJE SU NAŠA DJECA?

Hrvatski nogomet ima najviše stranaca u regiji

Inter je europski prvak, nose ga stranci baš kao i Dinamo koji je Inter u domaćim prilikama. I više od njega. No, hrvatsko srce izgleda drukčije, titra kad gol zabije "naš ili stranac"...
Zagreb, 031010.Stadion u Maksimiru.1. HNL, 10. kolo.Dinamo - Istra 1961.Na fotografiji: Sammir i Fatos Beqiraj (L) slave gol.Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
 Ronald Gorsic / CROPIX

ZAGREB - Sammir, Chago i Etto u subotu se nisu brojali u inozemnu diviziju modrih koja je dominirala na travnjaku protiv Splita. U jednom trenutku igralo ih je ukupno devet, a njih trojica imaju hrvatske putovnice pa su barem formalno naše gore list.

Time je uostalom netaknut ostao i pravilnik HNS-a o maksimalnih šest inozemaca istovremeno u igri. Nije prošao ni jedan dan a Rafa Benitez je u gradski derbi u Milanu poslao devet stranaca. Nakon izlaska Materazzija u 68. minuti jedini Talijan bio je samo vratar Castellazzi. Usporedba je to neba i zemlje, ali princip je, što se kaže, isti.

Inter je europski prvak, nose ga stranci baš kao i Dinamo koji je Inter u domaćim prilikama. I više od njega. No, hrvatsko srce izgleda drukčije, titra kad gol zabije “naš ili stranac”...

Za Vahida Halilhodžića to je “pitanje iz 19. stoljeća”. Pa i nije on kriv što Beqiraj trenutno nudi više od Kramarića, ili što je Etto bolji od Mesarića! Naravno da bi idealno bilo gledati 11 igrača iz omladinske škole koji rasturaju. Ali njih - nema. No, za razliku od ostatka HNL-a, Dinamo ima dovoljno novca da kvalitetu kupi izvan granica domovine.

Uostalom, u istoj toj domovini klub iz Maksimirske nije jedanput bio žrtva ucjene! Kada se pročuje da su bacili oko na nekog domaćeg dečka s mora, odmah mu cijena naraste do ranga onih iz lige petice! I zbog toga sada Domagoj Vida grije klupu Bayera. Osijek je tražio brda i doline. Na kraju je igrač osuđen na čekanje u Leverkusenu, a Dinamo je doveo Tonela i, za promjenu, ovoga puta pogodio.

Dinamo nije klub koji ima strpljenja čekati igrače. I publika mu je uostalom takva. Nema te u tri utakmice i počinje glasoviti sindrom istočne tribine. Ovdje su vrijeđali i Igora Cvitanovića, najboljeg strijelca u povijesti. Pošteđen uvreda nije bio ni Mihael Mikić, najtrofejniji igrač u povijesti kluba, a i Sammir je prolazio svoj križni put dok nije zasjao ove sezone.

Zbog takvih okolnosti ovdje se sve manje stvara i sve više kupuje. Takva su pravila igre. I zato je Lokomotiva bila idealan projekt za Dinamo sve do onog trenutka dok Mamić nije presudio da se ide u 1. ligu. Jer, to je značilo da moraju dovesti nekoliko iskusnijih igrača koji su slijedom logike zauzeli mjesto u momčadi nekome mlađem. Da je Andrej Kramarić imao sezonu u 2. ligi umjesto Nina Bule u 1., možda Dinamo ne bi trebao kupovati Beqiraja ili Sylvestrea.

Blatter želi ograničenje, ali EU to ne dopušta

- Slobodno kretanje radne snage između njezinih država članica pravilo je broj jedan Europske Unije i limit stranaca nije izvediv - odgovor je Michela Platinija na plan Josepha Blattera o ograničavanju broja stranaca. Predsjedniku Fife štangu drži i Alex Ferguson, koji je izrazio svoju zabrinutost kada igrači iz grada i države iz koje je klub ne dobivaju priliku za igru.

- Na taj se način štite omladinski pogoni klubova - rekao je Ferguson na SP-u klubova u Japanu. No, lako je Sir Alexu to pričati kad u Manchester Unitedu vlada nepisano pravilo Mata Busbyja da u prvoj momčadi moraju igrati barem šestorica igrača iz omladinskog pogona Uniteda. Za razliku od, primjerice, Intera iz Milana, United je osvojio Ligu prvaka sa šest domaćih igrača u momčadi.

Hrvati s najviše stranaca u regiji

U regiji Hrvatska ima najveći broj stranaca koji se mogu u isto vrijeme naći na travnjaku. Pravilnik HNS-a dozvoljava ih šest. U Srbiji je taj broj ograničen na petoricu, a od iduće sezone se smanjuje na četiri igrača. U 2. ligi mogu igrati samo dva stranca.

U BiH na snazi je pravilo o osam registriranih stranaca, od kojih četvorica mogu biti u igri u isto vrijeme, dok je Slovenija broj stranaca ograničila na 3, ali s obzirom na to da je Slovenija članica EU, svi nogometaši s putovnicom neke od zemalja iz Europske Unije mogu igrati bez ikakvih ograničenja. Teoretski, za klub u Sloveniji mogu igrati tri Hrvata i osam Austrijanaca.





Postotak broja stranaca u europskim ligama*

1. Engleska 66 posto

2. Cipar 65

3. Luksemburg 56,5

4. Portugal 53,8

5. Grčka 50,6

.

.

.

32. Hrvatska 17,7

* podaci iz svibnja 2010.

Split - Dinamo 0-1

Dinamo:

Etto

Tonel

Cufre

Chago

Calello

Sammir

Sylvestr

Beqiraj

Ušao:

Ibanez

Završilo utakmicu:

7 stranaca

Inter - Milan 0-1

Inter:

Lucio

Cordoba

Zanetti

Chivu

Sneijder

Stanković

Obi

Eto’o

Milito

Ušli su:

Coutinho

Pandev

Biabiany

Završilo utakmicu:

10 stranaca

Sporting Gijon - Real Madrid 0-1

Real Madrid:

Ricardo Carvalho

Pepe

Marcelo

Ozil

Khedira

Di Maria

C. Ronaldo

Higuain

Ušli su:

Benzema

Diarra

Završilo utakmicu:

7 stranaca

Chlesea - Sunderland 0-3

Chelsea:

Cech

Ferreira

Bosingwa

Ivanović

Malouda

Obi Mikel

Žirkov

Remires

Drogba

Anelka

Ušli su:

Kalou

Kakuta

Završilo utakmicu:

9 stranaca

Marseille - Lens 1-1

Marseille

Heinze

Diawara

Azpilicueta

Gonzalez

M’Bia

A. Ayew

Ušli su:

J. Ayew

Brandao

Završilo utakmicu:

8 stranaca

Šahtjor - Metalurg Zaporožje 2-0

Šahtjor:

Srna

Rat

Willian

Jadson

Luiz Adriano

Eduardo

Ušli su:

Douglas Costa

Moreno

Alex Teixeira

Završilo utakmicu:

6 stranaca

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 15:51