KVALIFIKACIJE ZA EURO 2016.

HRVATSKA U DRUGOM ŠEŠIRU Izbjeći grupu s Njemačkom, Srbijom, Walesom i Gruzijom

Uefa je potvrdila da će u ždrijebu sudjelovati 54 nacionalne momčadi uključujući i Gibraltar
Zagreb, 191113.Stadion Maksimir.Druga, odlucujuca, dokvalifikacijska utakmica za svjetsko prvenstvo u Brazilu izmedju Hrvatske i Islanda.Na fotografiji: slavlje, Darijo Srna, Ivan Perisic, Ivan Rakitic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

U svijetu Michela Platinija samo mijena stalna jest, pa ćemo u izlučnom ciklusu za Euro 2016. prvi put vidjeti i domaćina završnog turnira u kvalifikacijskom ždrijebu. Francuska će, naime, sparirati suparnicima kroz deset kvalifikacijskih rundi u jednoj od skupina, ali njezini se rezultati neće računati budući da su se “trikolori” kao domaćini automatski plasirali na završni turnir.

Uefa je potvrdila da će u ždrijebu sudjelovati 54 nacionalne momčadi uključujući i Gibraltar, britanski prekomorski teritorij koji jako žulja Španjolce pa su se pobrinuli i osigurali da kuglica s imenom patuljaste države ne završi u njihovoj skupini.

Neraščišćeni politički i povijesni računi razdvojit će I Armeniju od Azerbajdžana.

Reprezentacije će biti podijeljene u devet skupina: osam grupa po šest sudionika te jedna sa pet u kojoj će fakultativno nastupati Francuska. Benzema, Nasri i društvo slijedit će termine iz natjecateljskog kalendara poput svih ostalih reprezentacija, igrat će doma i u gostima protiv suparnika iz skupine, ali rezultati s Francuskom na kraju se neće uzimati u obzir.

Podatak da će se u završnicu prvi put plasirati 24 reprezentacije širom otvara vrata favoritima, ali usput nudi priliku i za afirmaciju srednjoj nogometnoj klasi koja je na slične hepeninge dosad stizala jednom u dvadesetak godina (primjer Latvije na Euru 2004.).

Izravni plasman na Euro 2016. osigurat će dvije prvoplasirane momčadi iz svake skupine, kao i najbolja reprezentacija u konkurenciji trećeplasiranih. Ostali vlasnici trećih mjesta tražit će ulaznicu kroz razigravanje.

Uefa je prethodno objavila da je prekrojila natjecateljski kalendar uvođenjem “tjedna nogometa” umjesto dosadašnje kvalifikacijske sheme petak-utorak.

Ubuduće ćemo sudare reprezentacije gledati svakodnevno od četvrtka do utorka (subotama i nedjeljama u 18 i 20.45, u tjednu samo u 20.45 sati).

Zanimljivo je da zbog razlika u Uefinoj i Fifinoj matematici jakosne skupine ždrijeba ne odražavaju položaj na Fifinoj ljestvici. Reprezentacija BiH je, za ilustraciju, u prvom “potu”, ispred Švicarske i Hrvatske koje se mogu pohvaliti boljim Fifinim renkingom. Kvalifikacije počinju 7. rujna 2014. i završavaju u listopadu 2015. godine. Ždrijeb je 23. veljače u Nici.

Prema provizorno složenim jakosnim skupinama, idealan hrvatski put do Francuske vodio bi preko Rusije, Izraela, Latvije, Moldavije i Gibraltara. Najteži ždrijeb “vatrenima” bi donio Njemačku, Srbiju, Wales, Gruziju i Lihtenštajn.

Reprezentacije uoči ždrijeba kvalifikacija za Euro 2016.:

bubanj 1: Bosna i Hercegovina, Engleska, Njemačka, Grčka, Italija, Nizozemska, Portugal, Rusija, Španjolska

bubanj 2: Belgija, Hrvatska, Češka, Danska, Mađarska, Irska, Švedska, Švicarska, Ukrajina

bubanj 3: Austrija, Izrael, Crna i Gora, Norveška, Rumunjska, Srbija, Slovačka, Slovenija, Turska

bubanj 4: Armenija, Bjelorusija, Bugarska, Estonija, Finska, Latvija, Poljska, Škotska, Wales

bubanj 5: Albanija, Azerbajdžan, Cipar, Gruzija, Island, Litva, Makedonija, Moldavija, Sjeverna Irska

bubanj 6: Andora, Farski otoci, Gibraltar, Kazahstan, Lihtenštajn, Luksemburg, Malta, San Marino

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 23:26