SVEČANO U VINKOVCIMA

Hrvatska petardirala nejaki Lihtenštajn

Lihtenštajn je jedina reprezentacija koju je uspio pobijediti San Marino
Vinkovci, 141109.Stadion HNK Cibalia, medjunarodna prijateljska nogometna utakmica izmedju Hrvatske i Lihtenstajna. Na fotografiji: Hrvatska reprezentacija.Foto: Damir Glibusic / CROPIX
 Damir Glibusic / CROPIX

VINKOVCI - Mate Bilić ukrao je u Vinkovcima show suigračima s ugledom i dugim stažom u nacionalnoj momčadi. Napadač Sportinga iz Gijona iskočio je iz debele medijske zavjetrine i s dva pogotka te dvije asistencije objeručke zgrabio priliku koju mu je pružio izbornik Slaven Bilić. Bit će zanimljivo pratiti kako će se dalje razvijati karijera 29-godišnjaka koji se do dresa nacionalne momčadi probio tek nakon što je u novinama opleo prezimenjaka Slavena zbog kratkovidnosti u izboru kandidata.

Povijesno gostovanje reprezentacije u Vinkovcima ostat će zapamćeno i po najbržem pogotku otkako je hrvatske reprezentacije. Ta “cveba” opet je vlasništvo Mate Bilića koji je mrežu zatresao već u 44. sekundi. Svoj drugi pogodak u nastavku igre postigao je odmjerenim udarcem iz slobodnjaka sa 20 metara prebacivši živi zid. U međuvremenu je stigao još dva puta asistirati Eduardu da Silvi koji je morao samo podmetnuti nogu da bitno popravi svoju međunarodnu statistiku.

Ako izuzmemo raspucanog Sportingova golgetera, ostali članovi Bilićeva eksperimentalnog ansambla u ovoj utakmici nisu djelovali posebno nadahnuto. Mladen Bartulović pristojno je odigrao na lijevom boku, premda je mogao slobodnije koristiti prostor u dvoboju s liliputancima europskog nogometa. Drago Gabrić u prvom je poluvremenu bio svjež i rastrčan, poslije se stisnuo i ograničio na alibi lopte ne pokazujući inicijativu u igru.

Poduzetan je bio Danijel Pranjić koji je napokon dočekao priliku u veznom redu, ali njegova igra nikoga nije oduševila. Turobna klupska svakodnevica očito se reflektirala na njegovo samopouzdanje, Pranjić je odigrao meč bez opipljivog učinka.

Opipljivo slab, čak indisponiran bio je Ivica Križanac koji troši posljednju tranšu izbornikova povjerenja. Lihtenštajn se jedini put opasnije približio Subašiću nakon što se nonšalantni Križanac zaigrao s loptom i velikodušno počastio suparničkog napadača.

O ostalima telegrafski - Dujmović je dobio priliku prije Pokrivača i tih tridesetak minuta na travnjaku solidno je odradio. Klasnić je u finišu dvoboja podvalio idealnu loptu napadačkom partneru Jelaviću, ali se on zapleo i u nastavku akcije nije znao matirati obranu. Priliku nisu dočekali Manuel Pamić i back-up vratar Goran Blažević koji je u Vinkovce stigao praktično na dan utakmice kada je postalo jasno da Vedran Runje ne može riskirati težu ozljedu.

Motivirani na 'God save the queen'

Mnogi su posjetitelji vinkovačke utakmice pomisllii da je protokol Hrvatskog nogometnog saveza gadno ‘sfušao’ kada su se stadionom prolomili taktovi engleske himne ‘God Save the Queen’, ali nema razloga za optužbe prema Zorislavu Srebriću. Himna Lihtenštajna zove se ‘Oben die junge Rheine’, a melodija je zaista posuđena iz engleske himne.

Hrvatska - Lihtenštajn 5-0 (3-0)

Sudac: Mihaly Fabian 7. Pomoćnici: Lemon i Viszokai (svi Mađarska).

Strijelci: 1-0 - Bilić (1, as. Srna), 2-0 - Srna (10), 3-0 - Eduardo (23, as. Bilić), 4-0 - Eduardo (47, as. Bilić), 5-0 - Bilić (49).

Igrač utakmice: Mate Bilić. Stadion HNK Cibalia. Gledatelja 7.000.

Hrvatska: Subašić, Srna 7 (od 58. Schildenfeld 6), Križanac 5 (od 46. Knežević 6), Šimunić 6, Bartulović 6, Gabrić 6, Vukojević 6 (od 66. Dujmović 6), Kranjčar 6 (od 78. Pokrivač -), Pranjić 6, Eduardo 7 (od 58. Klasnić 6), Bilić 8 (od 74. Jelavić -).

Lihtenštajn: Jehle 5, Eberle 5, Oehri 5, Ritzberger 5 (od 84. Vogt -), Stocklasa 5, M. Buchel 5 (od 70. Kieber -), R. Buchel 6, Burgmeier 5 (od 67. Erne -), Frick 5 (od 37. Christen 6), Hasler 5, Rechsteiner 5.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:33